Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 24 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

Kabinet beslist pas na uitslag over Timmermans

Het kabinet heeft nog niet besloten wie het zal voordragen voor de Europese Commissie, aldus vicepremier Hugo de Jonge. Maar mocht Frans Timmermans met zijn sociaaldemocraten de Europese verkiezingen winnen „dan liggen de bakens anders, maar daarom moeten we eerst de uitslagen afwachten".

Vijf of zes

Timmermans won volgens exitpolls donderdag de verkiezingen voor het Europees Parlement in Nederland. Volgens de verschillende exitpolls is het alleen even afwachten of de Partij van de Arbeid op vijf of zes zetels uitkomt.

Zondag wordt pas de defenitieve uitslag bekend gemaakt, als ook in alle andere lidstaten is gestemd. Timmermans is namens de sociaaldemocraten de kandidaat voor de functie van voorzitter van de Europese Commissie, de zogenoemde spitzenkandidaat.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) herhaalde vrijdag na de ministerraad nog eens dat het kabinet tegenstander is van het verschijnsel spitzenkandidaten. Het is geen garantie voor een topfunctie, zei hij. Blok zei verder niet te willen speculeren over de voordracht van Nederland voor de Europese Commissie.

Niet meer om hem heen

PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt dat het kabinet niet meer om zijn partijgenoot heen kan. Het kabinet moet Timmermans volgens hem nu voordragen als voorzitter van de Europese Commissie. „Als het kabinet dat negeert maken ze een fout”, zei Asscher vrijdag in het radioprogramma 1 op 1.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.