Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 17 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

Groningen ontvangt het meeste EU-subside

De provincie Groningen profiteert het meest van Europese subsidies, Friesland en Drenthe het minst. Naast Groningen staan ook Zuid-Holland en Utrecht hoog op het lijstje.

Dat schrijft de NOS, die adviesbureau ERAC een analyse liet doen. Volgens de analyse kregen bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden in Groningen samen meer dan 500 euro per inwoner aan Europese subsidies. Dat is vier keer zoveel als in Friesland.

4,9 miljard

De NOS weet dat Nederland tot nu toe 4,9 miljard euro kreeg aan subsidies voor projecten uit de Europese begroting 2014-2020. Dit geld kwam terecht bij zo’n 11.000 organisaties en leverde naar schatting 107.000 banen op.

Ook werd er gekeken naar welke gemeenten er veel ontvangen hebben. Daar komen – uiteraard – vooral universiteitssteden naar voren. Als je die wegdenkt, dan vind je Terneuzen hoog op de lijst. Vanuit de EU is er 50 miljoen euro naar de Zeeuwse plaats gegaan voor de bouw een nieuwe sluis.

Eemnes onderaan

Daarnaast staan het Groningse Westerwolde – dat veel asielzoekers moet opvangen -, Heerhugowaard en Heerlen doen het ook goed. Eemnes is de plek in Nederland waar relatief het minste EU-subsidie binnenkomt. Het Utrechtse stadje ontving slechts acht euro per inwoner.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.