Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 26 apr 2019 / 13:19 uur

Vrijgelaten man terug de cel in na hulp ontsnapping

Hij mocht eind december vorig jaar na een straf van 2,5 jaar de gevangenis verlaten: Abdoullah T. Dat deed hij echter niet helemaal zoals het hoorde. Hij nam, zoals gewoonlijk bij vertrekkende gedetineerden, een vuilniszak vol spullen mee. Althans, dat dachten de bewakers. In werkelijkheid hielp hij een andere gevangene ontsnappen in de blauwe zak.

Voor die hulpactie moet de 27-jarige Gouwenaar terug de bak in. Vrijdag werd hij veroordeeld tot drie maanden celstraf. De officier van justitie noemde het een brutale en kwalijke zaak en had een half jaar cel geëist. De rechtbank besloot meteen uitspraak te doen. De advocaat van de verdachte vindt de straf veel te hoog en gaat in hoger beroep, ook gezien de omstandigheden van haar cliënt.

Hoe ging het?

Verdachte Abdoullah T. pakte op 28e december 2018 zijn spulletjes in de vuilniszak in, omdat hij na 2,5 jaar celstraf naar huis mocht. Op dat moment kwam de medegevangene die wilde ontsnappen zijn cel binnen. Het is een oud-buurjongen van T., Karim, die hij vanaf de basisschool kende.

Karim wilde weg uit de Schie, omdat hij met de dood zou worden bedreigd door andere gevangenen. Hij kroop in de blauwe vuilniszak op een transportkarretje en kon zo wegkomen. De gevangenis controleerde de spullen bij de uitgang niet.

Overvallen

T. zei dat hij zich overvallen voelde door het plotselinge verzoek van zijn maatje om weg te komen. Karim had bovendien tegen hem gezegd dat het niet strafbaar was om te helpen, maar de verdachte „voelde zich achteraf genaaid”, omdat dit wel het geval bleek.

Zijn advocate vond dat hij geen straf moest krijgen. Volgens haar wist T. echt niet dat wat hij deed strafbaar was. Ook sprak ze van overmacht, omdat T. psychisch onder druk stond om Karim te helpen. Anders vond ze een voorwaardelijke straf meer dan genoeg. De raadsvrouw vindt het idioot dat niemand het heeft over de fout van de gevangenis.

Verkeerde keuze

De rechtbank sprak van een ernstig feit en gaat ervan uit dat T. wél wist dat het niet mocht. Hij heeft een verkeerde keuze gemaakt door Karim te helpen. De verdachte had de bedreigingen ook bij de bewaarders kunnen melden, aldus de rechter.

De 27-jarige man vindt het overigens ook niet grappig dat er zoveel media-aandacht is voor de toch wel bijzondere ontsnapping. Hij baalt ervan. T. zat vaker vast en heeft een strafblad van 27 pagina’s wegens diefstallen en inbraken.

Hij meldde zichzelf op 22 januari bij de politie en kreeg vervolgens deze rechtszaak aan zijn broek. De voortvluchtige Karim werd op 18 februari opgepakt en zit nu de rest van zijn straf uit, want alhoewel het helpen bij een ontsnapping strafbaar is, is ontsnappen zelf dat in Nederland niet.

In het Wetboek van Strafrecht staats namelijk niks over het strafbaar stellen van een ontsnapping. Volgens verschillende juristen en advocaten komt dit door het natuurlijke verlangen van de mens naar vrijheid. We kunnen het mensen eigenlijk niet kwalijk nemen dat ze willen ontsnappen.

Dit is vergelijkbaar met de situatie dat je in Nederland als verdachte ook niet mee hoeft te werken aan je eigen veroordeling. Zo hoef je als verdachte bijvoorbeeld ook niet te zweren de waarheid te spreken tijdens de rechtszaak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrijgelaten man terug de cel in na hulp ontsnapping
Sluiten