Metro
Metro Nieuws 12 apr 2019 / 11:10 uur

OM vervolgt Marco Kroon om ‘misdragingen’ carnaval

Militair Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, heeft het bont gemaakt. Hij moet voor de rechter komen op verdenking van verschillende incidenten tijdens carnaval in Den Bosch. De beschuldigingen zijn dusdanig ernstig dat Kroon door Defensie wordt geschorst.

Dat hij is geschorst, moest Kroon zelf ook via de media vernemen. Dat vertelde zijn advocaat Geert-Jan Knoops. „Hij is verrast en verbaasd door de beslissing. Zeker omdat hij tot op heden niet officieel en formeel van het besluit heeft kennisgenomen."

Volgens Knoops heeft Kroon wel een telefoontje gehad van zijn directe meerdere, maar wist hij niets van een officieel besluit. „Merkwaardig", aldus de advocaat.

De aanklachten tegen Kroon gaan om schennis van de eerbaarheid, belediging en eenvoudige mishandeling, zo maakte het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem bekend.

Wildplassen en middelvinger

Kroon werd op 3 maart aangehouden. Hij was die avond door agenten aangesproken op wildplassen. Daarop heeft hij drie agenten op ‘onheuse en op strafbare wijze’ benaderd, zegt het OM vrijdag.

Zo zou hij zijn geslachtsdeel hebben getoond en zijn middelvinger hebben opgestoken naar een andere agent. Bij zijn aanhouding zou hij ook een agent een kopstoot hebben gegeven. Kroon moet voorkomen bij de militaire politierechter in Arnhem, wanneer is nog niet bekend.

Afwezigheid dodenherdenking

Kroon zal zolang hij door Defensie geschorst is niet aanwezig zijn bij officiële gelegenheden zoals dodenherdenking. Defensie vergoedt zijn advocaatkosten niet, wel zal hem zorg worden aangeboden als dat nodig is. Kroon werkt momenteel bij de Inspecteur der Krijgsmacht. Defensie wacht verder de rechtszaak af.

Het is de eerste keer dat Kroon wordt geschorst. Toen hij in 2010 werd vervolgd wegens overtreding van de Opiumwet en de wet Wapens en munitie gebeurde dat niet. Hij werd later vrijgesproken van drugsbezit. Wel werd de oorlogsheld veroordeeld tot een boete van 750 euro en een voorwaardelijke werkstraf van tachtig uur voor het bezit van vier stroomstootwapens.

Commando Kroon kreeg de hoogste en oudste dapperheidsonderscheiding voor zijn moedige optreden als pelotonscommandant in Afghanistan in 2006. Het was toen voor het eerst in ruim een halve eeuw dat de orde werd uitgereikt aan een individuele militair.

Verzwegen voor Defensie

Hij is sinds hij de onderscheiding kreeg verschillende keren in opspraak gekomen. Vorig jaar bracht Kroon nog naar buiten in 2007 een Afghaan te hebben vermoord en dit nooit aan Defensie te hebben gemeld. Onderzoek van het OM bood geen definitief uitsluitsel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
OM vervolgt Marco Kroon om ‘misdragingen’ carnaval
Sluiten