Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 4 apr 2019 / 11:43 uur

Netwerk speelt zeer grote rol in carrièresucces

Je netwerk speelt een hele grote rol in je carrière en het succes daarvan. Zeven op de tien Nederlandse professionals zegt hun carrièresucces tot nu toe mede te danken aan twee of meer personen. Vooral de eerste werkgevers en vorige managers lijken grote invloed te hebben op de loopbaanontwikkeling van Nederlands talent.

Meer personen

Dat blijkt uit onderzoek van LinkedInNaast de eerste werkgever en vorige leidinggevende, scoren ook collega’s in dezelfde functie, leraren en huidige managers een grote rol. Eén op de drie ondervraagden geeft aan hun loopbaan niet aan één, maar aan meerdere personen te danken te hebben.

De top 10:

  1. Eerste werkgever
  2. Leidinggevende
  3. Collega in dezelfde functie
  4. Leraar
  5. Lijnmanager
  6. Huidige manager
  7. Baas
  8. Docent universiteit
  9. Mentor
  10. Inspirerende zakelijke ondernemer

Werkmaatje

43 procent van de ondervraagden zegt een vast werkmaatje te hebben in een huidige baan. Dat doen ze echter vooral voor het werkgeluk (70 procent) en minder voor een boost voor hun carrière (63 procent).

Dat een maatje op het werk een cruciale rol speelt in de mate van werkgeluk is logisch, maar toch is een ‘bestie’ op werk nou niet bepaald vanzelfsprekend. 43 procent van de professionals zegt een maatje te hebben. De gelukkigen geven aan dat een werkmaatje op meerdere vlakken een positieve bijdrage levert aan het werkgeluk van de professional. Ongeveer de helft van hen geeft aan dat zorgt voor meer zelfvertrouwen en helpt het stressniveaus beheersen. Verder zorgt een werkmaatje ervoor dat men de werkdag goed doorkomt, zegt bijna driekwart van de ondervraagden.

De invloed van een werkmaatje is echter niet oneindig. De ontwikkeling van de carrière lijkt daar los van te staan. Bovendien trekken werkenden ergens de grens: ruim driekwart van de professionals is niet overtuigd of zegt niet te overwegen ook te vertrekken wanneer hun werkmaatje het bedrijf zou verlaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Netwerk speelt zeer grote rol in carrièresucces
Sluiten