In het nieuws

Metro gaat de lucht in op vliegveld Lelystad: 'Ik voel de adrenaline'

Metro gaat de lucht in: 'Ik voel de adrenaline'

Voor het eerst sinds 2009 nam de belangstelling in vliegopleidingen toe. Hoe is het om zelf zo'n kist te besturen?

Foto van 'Tim van der Steen'

4 APR 2019

„Kijk, daar ligt Zeewolde. Stuur hier maar wat naar links”, zegt Wil. Ik buig de stuurknuppel af en het toestel rolt over zijn as. Ik word iets dieper in mijn stoel gedrukt en terwijl we over het Dolfinarium scheren, kijk ik over de vleugel naar beneden. In het bad zie ik daar zowaar een paar dolfijnen zwemmen, zelfs van deze hoogte.

Ik heb nooit eerder zelf gevlogen, maar was er altijd benieuwd naar. De uitstapjes vroeger naar het luchtvaartmuseum staan nog op mijn netvlies gegrift. Als het even kon, klom ik direct in de cockpit van de uitgestalde toestellen in die muffe hangar. Na recent bericht van het CBS piekte mijn interesse opnieuw. Blijkbaar nam de belangstelling in vliegopleidingen vorig jaar voor het eerst sinds 2009 weer toe. Hoe zou het zijn om zo’n kist te besturen? Wat kost zoiets eigenlijk en wat is daar nou voor nodig? Het leek altijd iets totaal onbereikbaars.

Cadeau

De meeste lesvluchten vertrekken vanaf vliegveld Lelystad, ook ons vertrekpunt vandaag. Wil van Veen is vliegdocent en al 48 jaar piloot, maar niet de eigenaar van het vliegtuig. Deze Aero AT-3 is van Eveline van den Boom: „Ik kreeg eens een vliegles van iemand cadeau. Een paar jaar later keek ik terug en dacht aan welke ervaringen ik nou écht goede herinneringen had.” Daar was die vliegles er een van, dus besloot ze door te zetten en haar vliegbrevet te halen. Dat behaalde zij in 2010. Een jaar later kocht ze zelfs haar eigen vliegtuig.

In de stralende zon lopen we op het slanke toestel af. Eén voet op de vleugel en hop in de stoel. Zeldzaam goede vliegcondities vandaag, zeker na de afgelopen weken. Wegens het matige weer moesten veel vluchten worden afgezegd. „52 kilometer zicht vanochtend”, grijnst Wil. Hij start de motor en hobbelend taxiën we naar de startbaan.

Metro gaat de lucht in op vliegveld Lelystad: 'Ik voel de adrenaline'

De Aero AT-3 van Eveline van den Boom

Onderbuik

Na de pre-flightchecks klinkt het akkoord voor vertrek van de verkeerstoren over de headset. Wil geeft gas en we krijgen steeds meer vaart in het kleine toestel. Al snel krijgt de langsstromende lucht grip op de vleugels en worden we opgetild, ik voel het in mijn onderbuik. In een wijde bocht sturen we weg van het vliegveld.

„Handen losjes aan de stuurknuppel”, corrigeert piloot Wil mij. Tot dit punt nam hij de regie, maar nu is het mijn beurt en blijkbaar zit ik veel te gespannen aan die pook te sjorren. Wat mij onmiddellijk opvalt, is hoe direct alles reageert in het kleine vliegtuigje. Door videospelletjes weet ik best welke richting we op horen te gaan als ik de stuurknuppel naar mij toe trek (omhoog) of van mij af duw (omlaag), maar dat we vrijwel direct naar links en rechts schieten als ik op de pedalen trap die het richtingsroer aan de staart bedienen, had ik niet verwacht.

Adrenaline

Al snel vliegen we boven Harderwijk en het Dolfinarium. Er is maar een korte vlucht geboekt dus is het helaas alweer tijd om terug te keren. Aardige zijwind van rechts, dus onder een hoek van zo’n dertig graden dalen we af naar de landingsbaan. Op het laatste moment trapt Wil het pedaal van het staartroer in. „Mooier dan dat krijg je ze niet”, lacht hij door de microfoon van de headset. Ik geloof hem graag, we landden zonder stuiteren of schokken.

Het leek zo kalm daar in de lucht, maar bij het uitstappen merk ik dat de adrenaline door mijn benen giert. Zo zal die eerste vlucht van Van den Boom ook zijn geweest. In 2013 richtte zij Vliegles.nl op, een boekingsbedrijf dat vliegervaringen verkoopt, via die weg kunnen mensen elkaar bijvoorbeeld zo’n eerste vlucht cadeau doen. „Het begon als hobby, inmiddels groeit het enorm hard. Vorig jaar hebben we er 2671 van verkocht. Een hele cursus wordt daarbij ook gewoon als één geteld.”

Metro gaat de lucht in op vliegveld Lelystad: 'Ik voel de adrenaline'

Verslaggever Tim van der Steen in de Aero AT-3

Dagjesmensen

De meeste coupons verkoopt zij aan dagjesmensen, soms wil iemand vliegen van de bucketlist schrappen of komt er een vrijgezellenfeest langs. „Die zetten zo’n vrijgezel bijvoorbeeld geblinddoekt in een blackshape, het snelste toestel dat we hier hebben. Dan gaat de blinddoek af en hop, de lucht in.” Vaak wordt zo’n eerste vlucht dus cadeau gegeven, dat levert soms wel enthousiaste mensen op die zelf hun brevet gaan halen. Van dat laatste is zij natuurlijk zelf een mooi voorbeeld.

Kostenplaatje

Als je besluit je brevet te halen, wordt het wel direct een stuk serieuzer. Van den Boom: „Ik herinner mijn tweede vliegles nog heel goed, er kwam ineens zoveel theorie op mij af.” Er zijn verschillende soorten brevetten. De laagste is light aircraft pilot licence (LAPL), daarmee mag je in lichte vliegtuigjes (tot 2000 kg) en alleen in Europa de lucht in. Leuk voor sportvliegers, maar enigszins beperkt dus.

Private pilot licence (PPL), de opleiding voor het vliegbrevet privépiloot, is een stuk populairder. Hiervoor moet je in ieder geval een medische keuring ondergaan, examen doen in zeven theorievakken en minstens 45 vlieguren onder de riem hebben. Trek daar gerust 12 tot 16.000 euro voor uit.

Metro gaat de lucht in op vliegveld Lelystad: 'Ik voel de adrenaline'

Op de voorgrond de beroemde Cessna 172

Onderhoud

Heb je het brevet eenmaal binnen, dan moet je het bijhouden. Hiervoor moet je twaalf vlieguren maken in het jaar voordat hij verloopt. „Een vliegtuig huren kan al voor honderd of 150 euro per uur, een beetje afhankelijk van het model natuurlijk”, legt Van den Boom uit.

De echte kosten zitten in het vliegtuig zelf natuurlijk. Een AT-3, zoals we vandaag vlogen, heb je nieuw voor zo’n 120.000 euro. Een Cessna gaat richting de drie ton, en dit kan je natuurlijk zo gek maken als je zelf wil. Vergeet ook het onderhoud aan het toestel zelf niet. Als de motor van je auto uitvalt, stuur je hem de berm in, dat gaat niet met een vliegtuig. Daarom worden alle onderdelen vervangen, ruim voordat ze mankementen gaan vertonen. Een vliegtuig van dertig jaar oud is om die reden vrijwel volledig vernieuwd.


Nederlanders actief op gehackt forum voor neonazi’s

Nederlanders actief op gehackt forum voor neonazi’s

Nederlanders actief op gehackt forum voor neonazi’s. / Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

54 MIN

Nederlandse rechts-extremisten waren jarenlang actief op een internationaal, fascistisch webforum dat wordt gelinkt aan een gewelddadige neonazi-groep en enkele moorden in de VS.

De Nederlanders probeerden er een nieuwe organisatie op te zetten en gingen tekeer tegen homo’s, joden en moslims. Dat schrijft het AD vrijdag.

Besloten webforum


Rechtszaak omdat vrouw thuis topless rondliep

Rechtszaak omdat vrouw thuis topless rondliep

Rechtszaak omdat vrouw thuis topless rondliep / Colourbox

Foto van 'Metro'

1 UUR

Het moment dat je thuiskomt na een lange dag werken en éindelijk je bh uit kan doen. Een vrouw uit het Amerikaanse Utah zal voortaan wel twee keer nadenken voor ze haar bovenlijf thuis ontbloot.

De vrouw in kwestie was met haar man aan het klussen in de garage. Om te voorkomen dat hun kleding vies zou worden, hadden ze hun shirts uitgetrokken. Op zich geen probleem zou je denken, maar op dat moment kwamen de drie kinderen (tussen de 9 en 13 jaar oud) van haar man binnen lopen.

De ex (en moeder van de kinderen) was niet gediend van de plotselinge les over het menselijk lichaam en diende een klacht in, schrijft het CBS. De ontblootte vrouw probeerde nog uit te leggen dat ze zichzelf een feminist vindt en een punt wilde maken dat iedereen in zijn of haar huis zou mogen rondlopen zoals zij dat willen, maar dat baatte niet.


Briljant bedrijfsplan: Photoshop-held wist exen uit foto's

Soms is het toch geen ware liefde / Pexels

Foto van 'Metro'

1 UUR

Het lijkt nog ver weg dat we net als in de film Eternal Sunshine of the Spotless Mind onze herinneringen kunnen laten wissen. Maar je kunt nu wél vrij makkelijk je ex uit alle foto's waar jullie samen opstaan laten halen.

Op Twitter biedt een vrouw die goed overweg kan met Photoshop namelijk haar diensten aan. Voor een tientje photoshopt ze je ex uit een foto waar jullie samen opstaan. Je ex zit dan misschien nog wel in je hoofd, je hoeft in elk geval niet tegen zijn of haar hoofd aan te kijken elke keer dat je door je foto's scrollt.

Een kleine twee weken geleden plaatste Circe - zoals ze zichzelf op Twitter noemt - een bericht met dat ze voor een tientje je ex wegshopt uit foto's. Daar hadden heel wat twitteraars toch wel oren naar: het bericht is inmiddels duizenden keren geliked en geretweet.


EU tekent verdrag voor Brexit

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Het heeft jaren geduurd, maar het moment is toch daar. De Europese Unie tekent vrijdagochtend een verdrag over het vertrek van Engeland uit de EU.

Voor het eerst in het bestaan van de EU wordt een verdrag over het vertrek van een lidstaat getekend. EU-president Charles Michel zet tijdens een korte ceremonie in Brussel namens de nog 27 lidstaten zijn naam onder het scheidingspapier. Voor het dagelijks EU-bestuur doet Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen dat.

Na de ceremonie gaat het originele document volgens ingewijden naar Londen, waar het door de Britse regering wordt getekend en teruggestuurd. De overeenkomst was tot nu toe slechts met „een handdruk", aldus betrokkenen, met de Britse premier Boris Johnson op een EU-top bezegeld.


25 doden door coronavirus in China

Autoriteiten sluiten een winkelcentrum af waar het virus is gedetecteerd / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

In China zijn inmiddels 25 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het aantal patiënten bij wie het virus is vastgesteld, is opgelopen naar 830, melden Chinese staatsmedia vrijdag.

De Chinese overheid sprak eerder van ongeveer 650 bevestigde gevallen. Van 1072 mensen wordt vermoed dat ook zij besmet zijn. De gezondheidsautoriteiten onderzoeken hen, zeiden Chinese staatsmedia vrijdag.

Openbaar vervoer stilgelegd


Jostiband gaat voor wereldrecord onderwaterconcert

Klinkt misschien wel wat doffer onderwater, die tamboerijn / Foto door Hans Doderer

Foto van 'Iris Hermans'

3 UUR

Jostiband gaat voor nieuw Guinness World Record met een onderwaterconcert tussen de 500 vissen, en met Frans Bauer.

Duikschool Aqua Sub, waar onder andere duiktherapie wordt gegeven, nodigde de leden van de Jostiband uit voor een proefduik en van het een kwam het ander. „Waarom nemen we niet ons instrument mee onder water?” stelde een bandlid voor, waarna ‘recordpoging onderwaterconcert door mensen met een beperking’ werd geopperd. Laten we het gewoon doen, dachten ze, „zoiets bijzonders past bij de Jostiband.” Want ‘Iedereen is bijzonder’ luidt ons motto, vertelt orkestleider Lyan Verburg. Ook zij duikt zaterdag gehuld in een duikpak en met fles achterop het aquarium vol vissen in van indoor snorkel- en duikcentrum Todi in Beringen (België) waar de recordpoging plaatsvindt.

Foto door Hans Doderer


Van der Weijden staat er goed voor in recordpoging

Van der Weijden staat er goed voor halverwege recordpoging

Maarten van der Weijden doet een nieuwe recordpoging / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Zwemmer Maarten van der Weijden staat er halverwege zijn recordpoging goed voor. Hij heeft de nacht van donderdag op vrijdag goed doorstaan, zegt zijn woordvoerder.

De olympisch kampioen op de 10 kilometer in het open water van 2008 trekt sinds donderdagavond 19.00 uur baantjes in zwembad De Warande in Oosterhout in een poging het wereldrecord 24 uur zwemmen te verbeteren.

Minimaal 102 kilometer zwemmen


Beelden van minstens 400 beveiligingscamera's te bekijken

De beelden van honderden camera's zijn te zien / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Er zijn beelden van minstens vierhonderd Nederlandse beveiligingscamera's te bekijken voor iedereen. Onderzoeksjournalisten konden onder meer meekijken in een behandelkamer van een orthodontist.

Dat meldt het datajournalistieke platform Pointer (KRO-NCRV) na onderzoek. Ook konden de journalisten meekijken met een fysiotherapeut in het midden van Nederland, de kinderhoek van een Overijsselse bibliotheek en een villa in Het Gooi.

Exacte locaties


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

20 JAN 2020

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Heel Holland telt: staat de vertrouwde merel eindelijk weer in top 3?

Staat de merel straks weer in de top 3? / Jelle de Jong

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 07:00

„We vermoeden dat er een pimpelmeesinvasie is”, zegt Marieke Dijksman van de Vogelbescherming op bijna mysterieuze toon. Ze heeft het onder meer vernomen van hun vaste tuintellers, „en het is een goed broedseizoen geweest.”

Naast hun vaste, zitten de komende drie dagen tienduizenden andere tellers een half uur, want zo lang duurt de telling, aan hun raam gekluisterd. In volle focus, met het vogellijstje en eventueel een verrekijker in de aanslag. „Je wordt er heel erg zen van.”


Lees de Metro van 24 januari nu al online

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Wil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie.

In de krant van vrijdag hebben we het over het vaste contracten. Ze lijken steeds zeldzamer te worden en dat is een slechte zaak. Dat vindt althans de commissie die zich over de Nederlandse arbeidsmarkt gebogen heeft.

Verder blijkt dat de EHBO-koffer lang niet altijd op orde is. Metro vertelt je hoe je de kit het beste kunt vullen en wat er echt niet kan ontbreken.


James Corden blijkt niet zelf te rijden tijdens Carpool Karaoke

James Corden rijdt niet tijdens Carpool Karaoke

James Corden blijkt niet zelf te rijden tijdens Carpool Karaoke. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Fans van James Corden zijn een illusie armer. De presentator houdt kijkers van Carpool Karaoke al jaren voor de gek.

De auto waarin hij met een beroemdheid rondrijdt terwijl er liedjes worden gezongen, bestuurt hij namelijk niet zelf. Op een video die een fan op Twitter deelde, is te zien dat de auto tijdens de opnames van het razend populaire onderdeel van The Late Late Show op extra wielen staat en wordt voortgetrokken door een vrachtwagen.


Wetenschappers maken slangengif in lab

Wetenschappers maken slangengif in lab

Een slang. / Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Onderzoekers hebben gifklieren van slangen laten groeien en slangengif laten produceren in een lab.

Slangengif kan een bron voor medicijnen zijn, maar het 'melken' van echte slangen is natuurlijk een hachelijke onderneming.

Experts uit Utrecht, Leiden, Liverpool en Amsterdam verzamelden gifklieren van negen verschillende slangen, waaruit ze miniatuurversies van deze organen kweekten.


We hebben onze EHBO-koffertje niet op orde

We hebben ons EHBO-koffertje niet op orde

Foto: Colourbox

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Het is hoog tijd dat we allemaal eens de kast in duiken om te bekijken of de EHBO-kit wel op orde is.

Heb jij een sterk verouderde verbanddoos met wat oude pleisters, een bot schaartje en nog steeds een flesje jodium terwijl dat er al tien jaar niet in thuishoort? Je bent niet de enige. Livis, opleider in EHBO- en BHV-cursussen, riep donderdag spontaan tot de eerste ‘Nationale Check Je EHBO-kit Dag’ uit. Een dag – dat mag vrijdag of in het weekend natuurlijk ook – om je verbanddoos eens te checken. En of die er überhaupt wel staat.

Veel kinderen gewond


‘Schaamte na online seksueel misbruik groot probleem’

‘Schaamte na online seksueel misbruik groot probleem’

3FM dj Kaj van der Ree (R) in het Glazen Huis. / ANP

Foto van 'Pierre Oitmann'

GISTEREN

Naar aanleiding van het seksueel grensoverschrijdende gedrag van YouTuber Kaj van der Ree, zendt NPO 3FM vrijdagavond een thema-uitzending uit over het onderwerp, waarin luisteraars kunnen meepraten.

Vorige week kwam aan het licht dat Van der Ree enkele jaren geleden naaktfoto’s zou hebben uitgewisseld met minderjarige meisjes van dertien tot vijftien jaar. De populaire YouTuber was destijds zelf 23. Hij stond als programmamaker onder contract bij BNNVARA, waar hij het tv-programma Proefkonijnen maakte en op 3FM was hij elke vrijdagavond te horen met Skaj Is The Limit.

De omroep maakte donderdag bekend een punt te zetten achter de samenwerking met Van der Ree en 3FM zendt vrijdagavond een special uit over seksueel misbruik op internet in zijn voormalige tijdslot. „Tijdens de uitzending willen we een open gesprek voeren met deskundigen en luisteraars”, aldus de zender. De presentatie is in handen van Eva Koreman. „Iedereen die vragen heeft of ervaringen wil delen over online seksualiteit, is welkom bij 3FM.”


Bijna 300 honden gered uit illegale Spaanse fokkerijen

Bijna 300 honden gered uit illegale Spaanse fokkerijen

Honden bij een illegale fokkerij in Dublin, Ierland. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Spaanse politie heeft donderdag in Madrid 270 honden bevrijd uit twee illegale hondenfokkerijen. De dieren zaten op elkaar gepropt in veel te kleine kooien.

Ook werden twee dode honden aangetroffen. De kadavers waren in kranten gewikkeld. Bij de inval werden vijf mensen gearresteerd, onder wie twee dierenartsen.

Stembanden doorgesneden


Coronavirus nog geen internationale noodsituatie

Coronavirus nog geen internationale noodsituatie

Coronavirus nog geen internationale noodsituatie. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) vindt het nog te vroeg om de uitbraak van het coronavirus uit te roepen tot internationale noodsituatie. Die conclusie trok de organisatie na een spoedvergadering van twee dagen.

Het virus, dat voor het eerst werd vastgesteld in de Chinese stad Wuhan, heeft inmiddels in China aan achttien mensen het leven gekost. In diverse andere landen zoals de VS, Thailand, Taiwan en Vietnam zijn ook gevallen ontdekt.

Volgens topman Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO waren de leden van het comité dat over het coronavirus vergaderde niet unaniem in hun mening over de uitbraak. „Vergis je niet: het is een noodsituatie voor China, maar het is nog geen wereldwijde noodsituatie voor de gezondheid. Maar dat kan het worden."


Moeten vaste contracten weer de norm worden?

Moeten vaste contracten weer de norm worden?

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Hans Borstlap tijdens de presentatie van de commissie Borstlap. / ANP

Foto van 'Tosca de Jong'

GISTEREN

Er moet een hoop veranderd worden op de arbeidsmarkt. Het ‘vaste contract’ zou weer de norm moeten worden en het aantal flexwerkers en zzp'ers moet omlaag.

Dat zijn een aantal adviezen van de commissie-Borstlap die onderzoek deed naar wat er allemaal beter kan op de arbeidsmarkt. Volgens de commissie zou er ook één arbeidsongeschiktheidsregeling moeten komen voor alle werkenden en zouden zzp’ers belastingvoordeel moeten verliezen. Zzp’ers – er zijn er zo’n 1,2 miljoen – lopen vaak onverzekerd rond en krijgen niet uitbetaald als ze ziek zijn of arbeidsongeschikt worden.

Stoppen met je werk als zelfstandige en weer gaan voor een vast contract krijgen, waarbij je pensioen opbouwt en vakantiegeld krijgt. Op papier klinkt het prima, maar wil zelfstandig Nederland dit wel?


Miljoenensteden China door virus op slot

Miljoenensteden als Wuhan afsluiten ‘kan alleen met een hek’

Een wegblokkade in Wuhan. | EPA / Jerome Favre

Foto van 'Quincy Brouwer'

GISTEREN

Een aantal grote steden in Oost-China is (deels) afgesloten van de wereld om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen.