In het nieuws

Metro gaat de lucht in op vliegveld Lelystad: 'Ik voel de adrenaline'

Metro gaat de lucht in: 'Ik voel de adrenaline'

Voor het eerst sinds 2009 nam de belangstelling in vliegopleidingen toe. Hoe is het om zelf zo'n kist te besturen?

Foto van 'Tim van der Steen'

4 APR 2019

„Kijk, daar ligt Zeewolde. Stuur hier maar wat naar links”, zegt Wil. Ik buig de stuurknuppel af en het toestel rolt over zijn as. Ik word iets dieper in mijn stoel gedrukt en terwijl we over het Dolfinarium scheren, kijk ik over de vleugel naar beneden. In het bad zie ik daar zowaar een paar dolfijnen zwemmen, zelfs van deze hoogte.

Ik heb nooit eerder zelf gevlogen, maar was er altijd benieuwd naar. De uitstapjes vroeger naar het luchtvaartmuseum staan nog op mijn netvlies gegrift. Als het even kon, klom ik direct in de cockpit van de uitgestalde toestellen in die muffe hangar. Na recent bericht van het CBS piekte mijn interesse opnieuw. Blijkbaar nam de belangstelling in vliegopleidingen vorig jaar voor het eerst sinds 2009 weer toe. Hoe zou het zijn om zo’n kist te besturen? Wat kost zoiets eigenlijk en wat is daar nou voor nodig? Het leek altijd iets totaal onbereikbaars.

Cadeau

De meeste lesvluchten vertrekken vanaf vliegveld Lelystad, ook ons vertrekpunt vandaag. Wil van Veen is vliegdocent en al 48 jaar piloot, maar niet de eigenaar van het vliegtuig. Deze Aero AT-3 is van Eveline van den Boom: „Ik kreeg eens een vliegles van iemand cadeau. Een paar jaar later keek ik terug en dacht aan welke ervaringen ik nou écht goede herinneringen had.” Daar was die vliegles er een van, dus besloot ze door te zetten en haar vliegbrevet te halen. Dat behaalde zij in 2010. Een jaar later kocht ze zelfs haar eigen vliegtuig.

In de stralende zon lopen we op het slanke toestel af. Eén voet op de vleugel en hop in de stoel. Zeldzaam goede vliegcondities vandaag, zeker na de afgelopen weken. Wegens het matige weer moesten veel vluchten worden afgezegd. „52 kilometer zicht vanochtend”, grijnst Wil. Hij start de motor en hobbelend taxiën we naar de startbaan.

Metro gaat de lucht in op vliegveld Lelystad: 'Ik voel de adrenaline'

De Aero AT-3 van Eveline van den Boom

Onderbuik

Na de pre-flightchecks klinkt het akkoord voor vertrek van de verkeerstoren over de headset. Wil geeft gas en we krijgen steeds meer vaart in het kleine toestel. Al snel krijgt de langsstromende lucht grip op de vleugels en worden we opgetild, ik voel het in mijn onderbuik. In een wijde bocht sturen we weg van het vliegveld.

„Handen losjes aan de stuurknuppel”, corrigeert piloot Wil mij. Tot dit punt nam hij de regie, maar nu is het mijn beurt en blijkbaar zit ik veel te gespannen aan die pook te sjorren. Wat mij onmiddellijk opvalt, is hoe direct alles reageert in het kleine vliegtuigje. Door videospelletjes weet ik best welke richting we op horen te gaan als ik de stuurknuppel naar mij toe trek (omhoog) of van mij af duw (omlaag), maar dat we vrijwel direct naar links en rechts schieten als ik op de pedalen trap die het richtingsroer aan de staart bedienen, had ik niet verwacht.

Adrenaline

Al snel vliegen we boven Harderwijk en het Dolfinarium. Er is maar een korte vlucht geboekt dus is het helaas alweer tijd om terug te keren. Aardige zijwind van rechts, dus onder een hoek van zo’n dertig graden dalen we af naar de landingsbaan. Op het laatste moment trapt Wil het pedaal van het staartroer in. „Mooier dan dat krijg je ze niet”, lacht hij door de microfoon van de headset. Ik geloof hem graag, we landden zonder stuiteren of schokken.

Het leek zo kalm daar in de lucht, maar bij het uitstappen merk ik dat de adrenaline door mijn benen giert. Zo zal die eerste vlucht van Van den Boom ook zijn geweest. In 2013 richtte zij Vliegles.nl op, een boekingsbedrijf dat vliegervaringen verkoopt, via die weg kunnen mensen elkaar bijvoorbeeld zo’n eerste vlucht cadeau doen. „Het begon als hobby, inmiddels groeit het enorm hard. Vorig jaar hebben we er 2671 van verkocht. Een hele cursus wordt daarbij ook gewoon als één geteld.”

Metro gaat de lucht in op vliegveld Lelystad: 'Ik voel de adrenaline'

Verslaggever Tim van der Steen in de Aero AT-3

Dagjesmensen

De meeste coupons verkoopt zij aan dagjesmensen, soms wil iemand vliegen van de bucketlist schrappen of komt er een vrijgezellenfeest langs. „Die zetten zo’n vrijgezel bijvoorbeeld geblinddoekt in een blackshape, het snelste toestel dat we hier hebben. Dan gaat de blinddoek af en hop, de lucht in.” Vaak wordt zo’n eerste vlucht dus cadeau gegeven, dat levert soms wel enthousiaste mensen op die zelf hun brevet gaan halen. Van dat laatste is zij natuurlijk zelf een mooi voorbeeld.

Kostenplaatje

Als je besluit je brevet te halen, wordt het wel direct een stuk serieuzer. Van den Boom: „Ik herinner mijn tweede vliegles nog heel goed, er kwam ineens zoveel theorie op mij af.” Er zijn verschillende soorten brevetten. De laagste is light aircraft pilot licence (LAPL), daarmee mag je in lichte vliegtuigjes (tot 2000 kg) en alleen in Europa de lucht in. Leuk voor sportvliegers, maar enigszins beperkt dus.

Private pilot licence (PPL), de opleiding voor het vliegbrevet privépiloot, is een stuk populairder. Hiervoor moet je in ieder geval een medische keuring ondergaan, examen doen in zeven theorievakken en minstens 45 vlieguren onder de riem hebben. Trek daar gerust 12 tot 16.000 euro voor uit.

Metro gaat de lucht in op vliegveld Lelystad: 'Ik voel de adrenaline'

Op de voorgrond de beroemde Cessna 172

Onderhoud

Heb je het brevet eenmaal binnen, dan moet je het bijhouden. Hiervoor moet je twaalf vlieguren maken in het jaar voordat hij verloopt. „Een vliegtuig huren kan al voor honderd of 150 euro per uur, een beetje afhankelijk van het model natuurlijk”, legt Van den Boom uit.

De echte kosten zitten in het vliegtuig zelf natuurlijk. Een AT-3, zoals we vandaag vlogen, heb je nieuw voor zo’n 120.000 euro. Een Cessna gaat richting de drie ton, en dit kan je natuurlijk zo gek maken als je zelf wil. Vergeet ook het onderhoud aan het toestel zelf niet. Als de motor van je auto uitvalt, stuur je hem de berm in, dat gaat niet met een vliegtuig. Daarom worden alle onderdelen vervangen, ruim voordat ze mankementen gaan vertonen. Een vliegtuig van dertig jaar oud is om die reden vrijwel volledig vernieuwd.


Dronken wasbeer waggelt over kerstmarkt

Dronken wasbeer waggelt over kerstmarkt

Of deze wasbeer momenteel zijn kater uitslaapt is niet bekend / Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Van de glühwein afblijven is altijd moeilijk, zo ook voor een Duitse wasbeer. Hij waggelde dronken over een kerstmarkt in het Duitse Erfurt. 

Op een kerstmarkt verwacht je misschien een opvoering van het kerstverhaal. Of een koor dat Stille Nacht net niet helemaal zuiver ten gehore brengt. Een dronken wasbeer is een minder voorkomend verschijnsel.

Glühwein


McDonald's komt met niet vegetarische vegaburger

McDonald's komt met niet vegetarische vegaburger

McDonald's komt met niet vegetarische vegaburger / ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

„We hopen dat vegetariërs het prima vinden dat onze vegaburgers niet helemaal vega zijn", hoopt de Nieuw-Zeelandse McDonald's. De nieuwe - niet zo - vegetarische burger is pas gelanceerd.

De nieuwe McVeggie wordt gefrituurd met hetzelfde materiaal, waar ook kip in gekookt wordt. De keten hoopt dat vegetariërs dat oké vinden, schrijft The GuardianDe ingrediënten in de burger zijn wel allemaal vega. De burger bestaat namelijk uit gemixte groenten en kaas.

Flexitariërs


Zo maak je de mooiste foto’s in het donker
Likeability of5

Zo maak je de mooiste foto’s in het donker

Het Amsterdam Light Festival. / ANP

In samenwerking met Huawei

GISTEREN

Heb jij een passie voor fotografie? Geef je dan op voor de fotografieworkshop van Huawei op dinsdag 10 december (17.00 – 19.00 uur).

Waar? Je gaat mee op een luxe boot in Amsterdam, met heerlijke hapjes en drankjes vaar je langs de lichtkunstwerken van het Amsterdam Light Festival!

Hoe? Met het Huawei smartphone leer je van een expert de mooiste foto’s in het donker te maken. Handig, als jij juist tijdens de donkere feestdagen toch de meest bijzondere pics wilt maken. Je krijgt eerst een workshop en daarna mag je de opgedane kennis zelf uitproberen door objecten van het Amsterdam Light Festival te fotograferen. Zo stap je de luxe boot af met de mooiste content!


like
user_8aac6f37190987eeec9a0c0e200b1b8994fc4c15_avatar

Top 2000 top 5 bekend: om 23.59 zingen we...

Drukte in het Top2000 café tijdens het aftellen naar het nieuwe jaar / ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Voor de zeventiende keer wordt het jaar afgesloten met de legendarische woorden Anywhere the wind blows. Bohemian Rhapsody van Queen staat weer op één. Danny Vera is de hoogste nieuwe binnenkomer ooit!

Dat heeft NPO Radio 2 bekend gemaakt in de uitzending. Zaterdag opende het Top 2000 café de deuren voor de onthulling van de hoogst genoteerde platen in de lijst der lijsten van dit jaar. De Eagles zijn met Hotel California op nummer twee beland.

Opvallende nieuwe binnenkomer is de Nederlandse Danny Vera, die met zijn Rollercoaster op de vierde plek staat. Volgens Radio 2 is hij de hoogste nieuwe binnenkomer óóit. Tot nu toe was dat Adele met Someone Like You in 2011.


Win! Jimmy Choo Urban Hero eau de parfum van 100 ml

Win! Jimmy Choo Urban Hero eau de parfum van 100 ml

In samenwerking met Jimmy Choo

5 DEC 2019

Wil je als man met een lekker geurtje de feestdagen in? Of wil je je man of vriend juist verrassen met een heerlijke parfum?

Jimmy Choo en Metro geven 5 flesjes met de nieuwste geur van Jimmy Choo weg. Speciaal voor de feestdagen natuurlijk! Je kunt tot en met woensdag 11 december meedoen en maakt zo kans op deze uiterst gebalanceerde mannengeur.


Britten ontevreden met trieste kerstboom
Likeability of3

Britten ontevreden met trieste kerstboom

/ Screenshot Twitter cobm123

Foto van 'Metro'

2 UUR

De misschien wel meest bekende kerstboom van Engeland heeft de takken laten hangen. De boom op Trafalgar Square ziet er bijzonder triest uit.

De inmiddels bejaarde boom, die zo'n 90 jaar geleden een gift was van Oslo, staat traditiegetrouw rond de Kerst op het beroemde plein in Londen. In de decembermaand is de boom mooi verlicht en staat het voor de vriendschap tussen de twee steden.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

NASA weet zon er van 'dichtbij' op te zetten

NASA weet zon er van 'dichtbij' op te zetten

De zon op slechts 24 miljoen kilometer afstand / ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Nog nooit zijn we zo dicht bij de zon geweest als in augustus vorig jaar. Toen wist een ruimtesonde op een luttele 24 miljoen kilometer afstand van de zon een kiekje te maken. 

De ruimtesonde, Parker genaamd, werd vorig jaar gelanceerd en moet als dichtste ooit bij de zon in de buurt komen, schrijft NASA. Dat staat overigens pas voor over een paar jaar op het programma, eerst moet Parker nog nieuwe ontdekkingen doen over de ster.

NASA weet zon er van 'dichtbij' op te zetten

NASA weet zon er van 'dichtbij' op te zetten / ANP


Hier in Nederland is de grootste kans op treinvertraging
Likeability of3

Hier in Nederland is de grootste kans op treinvertraging

/ ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Waar je in Nederland op de trein stapt, heeft een grote invloed op de vertraging die je reis kan hebben. In Groningen of Friesland rijden de treinen namelijk vaak op tijd, waar Brabanders juist een grotere kans hebben op vertraging.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en Vertraagd.com. Veel Brabantse stations scoren lager dan gemiddeld op punctualiteit. Op geen enkel station rijdt meer dan 96 procent van de treinen op tijd. In het Noorden van het land ziet dat er heel anders uit: daar rijden de treinen namelijk vaker op tijd.

Station Sneek staat daarbij stipt op één. Van alle 393 Nederlandse stations hebben de treinen in Sneek een 'op tijd-percentage' van 98,9 procent. Ook de rest van dat traject doet het goed: Koudum-Molkwerum, Sneek Noord, Hindeloopen, Workum en Stavoren staan met Sneek in de top zes.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

5 DEC 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Nog steeds onrust Den Haag: dertien mensen aangehouden

Nog steeds onrust Den Haag: dertien mensen aangehouden

De politie verricht een aanhouding in Duindorp. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:23

Het is nog steeds niet klaar met de onrust in Den Haag. Vrijdagavond en -nacht heeft de politie wederom mensen aangehouden. Het gaat om dertien mensen die zijn aangehouden voor brandstichting, voorbereidingen daartoe en het gooien van zwaar vuurwerk. Ze zitten allemaal nog vast. 

Vooral in de omgeving van Duindorp en Scheveningen is het afgelopen week erg onrustig geweest. Dit is het gevolg van het besluit van de gemeente om geen vergunning te geven voor vreugdevuren tijdens de jaarwisseling.

Op heterdaad betrapt


Banaan met ducttape verkocht voor 135.000 euro
Likeability of5

Banaan met ducttape verkocht voor 135.000 euro

De bedenker is kunstenaar Maurizio Cattelan, die graag provoceert met zijn werk. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:00

Een enigszins opmerkelijk kunstwerk werd deze week op een beurs in Miami verkocht. Het gaat om een banaan die met ducttape tegen de muur was geplakt. 

De bedenker is kunstenaar Maurizio Cattelan, die graag provoceert met zijn werk.

Meerdere edities


lol
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Twitter start samenwerking met Stichting 113 Zelfmoordpreventie

Twitter start samenwerking met Stichting 113 Zelfmoordpreventie

Dit moet het eenvoudiger maken om hulp te vinden voor mensen die dit nodig hebben. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:09

Twitter start een samenwerking met Stichting 113 Zelfmoordpreventie om geestelijke gezondheidszorg in Nederland te ondersteunen. Dit moet het eenvoudiger maken om online hulpmiddelen te vinden voor mensen die hulp nodig hebben. 

Zoek je vanaf nu op Twitter naar termen die een link hebben met zelfmoord of zelfverwonding? Dan krijg je als eerste zoekresultaat een aansporing om hulp te zoeken. Deze melding bevat de contactgegevens van Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Dit is een hulplijn waar mensen terecht kunnen voor ondersteuning.

Benodigde ondersteuning


ING gaat 150 servicepunten in winkels sluiten
Likeability of3

ING gaat 150 servicepunten in winkels sluiten

Waar het servicepunt verdwijnt, komt op de meeste plekken een geldautomaat. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:23

ING gaat het aantal servicepunten volgend jaar sterk verminderen. Van de 380 punten, sluiten er 150 in winkels als Bruna en Primera. 

Waar het servicepunt verdwijnt, komt op de meeste plekken een geldautomaat.

Nieuwe formule


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Sluiten we 2019 af met Bohemian Rhapsody? Top 2000 zaterdag bekend

Sluiten we 2019 af met Bohemian Rhapsody? Top 2000 zaterdag bekend

Jan-Willem Roodbeen mag op Eerste Kerstdag aftrappen om 08.00 uur met de nummer 2000. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:58

Sluiten we het jaar wederom af met de welbekende 'Bohemian Rhapsody'? Of wordt het een ander nummer? Aan het einde van de middag wordt het bekendgemaakt. 

Het top 2000 Café opent zaterdag de deuren voor de onthulling van de hoogst genoteerde platen in de top 2000 van dit jaar. NPO Radio 2 maakt tijdens de eerste radio-uitzending van dit jaar vanuit het café bekend of we 31 december voor de zeventiende keer afsluiten met Queens 'Bohemian Rhapsody'.

Stemfinaledag


Hoera! Prinses Amalia wordt vandaag 16 jaar
Likeability of5

Hoera! Prinses Amalia is vandaag 16 jaar

Foto van prinses Amalia ter ere van haar verjaardag. /Rijksvoorlichtingsdienst - Z.M. de Koning

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:08

Kroonprinses Amalia is zaterdag jarig en mag zestien kaarsjes uitblazen. Reden voor een mooi feestje dus. 

Ter gelegenheid van haar zestiende verjaardag heeft koning Willem-Alexander een foto van zijn oudste dochter gemaakt. De Rijksvoorlichtingsdienst bracht de nieuwe foto zaterdag naar buiten waarop prinses Amalia te zien is in de achtertuin van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Daar is het gezin dit jaar heen verhuisd.

Geen groot feest


likewowdislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_ea6f18687d4bcd126a7b2feadee879b472a171a8_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Wat is private lease en waarom is het interessant voor mij?
Likeability of3

Wat is private lease en waarom is het interessant voor mij?

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een eigen auto aanschaffen betekent twee dingen: je moet het aankoopbedrag kunnen veroorloven en incidentele, mogelijk hoge onderhoudskosten kunnen opbrengen. Bij private lease gaat het helemaal anders.

In deze tijd waarin steeds meer mensen als zelfstandige aan het werk zijn, kunnen dit soort zaken een obstakel vormen in de keuze om een auto te nemen. Dit terwijl men wel met zekerheid kan zeggen dat het inkomen kan voorzien in een dergelijke vaste kostenpost. Hier is tegenwoordig een interessante oplossing voor: private lease. Maar wat is private lease nu precies?

Niet veel spaargeld nodig


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Deel Eerste Kamer meer tijd nodig voor stikstofwet
Likeability of3

Deel Eerste Kamer meer tijd nodig voor stikstofwet

Minister Carola Schouten tijdens een gesprek over de spoedwet voor de aanpak van de stikstofproblematiek. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een deel van de Eerste Kamer zegt meer tijd nodig te hebben om zich goed te kunnen buigen over de spoedwet van het kabinet over het stikstofprobleem.

Ingewijden bevestigen na berichtgeving door de NOS dat vooral de oppositie zegt meer tijd nodig te hebben.

Gezichtsverlies


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Facebook in beroep over neppe bitcoinreclames

Facebook in beroep over neppe bitcoinreclames

Ook moest Facebook aan De Mol vertellen wie er achter de advertenties zitten. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Facebook gaat in beroep tegen een vonnis over nepadvertenties voor bitcoinproducten. Het platform kreeg van een rechter in Amsterdam de opdracht om zulke reclames te weren wanneer mediatycoon John de Mol erin voorkomt.

Ook moest Facebook aan hem vertellen wie er achter de advertenties zitten.

Nepreclames


Merkel: schaamte voor gruweldaden in Auschwitz
Likeability of3

Merkel: schaamte voor gruweldaden in Auschwitz

Bondskanselier Angela Merkel voor de ingang van concentratiekamp Birkenau. /AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei vrijdag in een toespraak in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau zich te schamen voor de gruweldaden die de nazi's daar tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben begaan.

De misdaden overschrijden volgens Merkel alle grenzen. „Ik schaam mij diep. Het moet duidelijk zijn dat Duitsland als dader als enige verantwoordelijk is voor de misdaden. Dat zijn wij verschuldigd aan de slachtoffers. De verantwoordelijkheid voor de daden is onderdeel van de nationale identiteit", aldus Merkel.

De derde keer


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar