Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 4 apr 2019 / 14:59 uur

Sterren roepen op tot boycot na sharia in Brunei

Vanaf woensdag is het in het steenrijkste Aziatische staatje Brunei mogelijk om lhbti’ers die seks hebben te stenigen. Dat is het gevolg van de invoering van nieuwe strenge islamitische wetten.

Internationale verontwaardiging

Het land voerde per direct de sharia in. De sultan, een goede bekende van prinses Beatrix, koning Willem-Alexander en koningin Maxima, kondigde de nieuwe wetgeving vorige week aan en negeert vooralsnog de internationale kritiek.

En kritiek was er. De invoering van de sharia heeft voor veel internationale verontwaardiging gezorgd. Mensenrechtenorganisaties hebben de wetten veroordeeld en ook Hollywoodsterren George Clooney en Ellen Degeneres hebben van zich laten horen. Zij roepen op de luxe hotels van de Sultan in Los Angeles te boycotten. In Nederland roept Claudia de Breij via haar Instagram op weg te blijven bij de hotels van de Sultan.

Discriminatie

Mensen uit de LHBT-gemeenschap in Brunei hebben al langer te maken met discriminatie. Het land kende al een zogenaamde shariarechtbank, waar familiezaken volgens de islamitische regels werden behandeld. Homoseksuelen riskeerden tot vandaag tien jaar gevangenisstraf voor seksuele relaties. Dieven liepen het risico op amputatie van een hand of voet.

Brunei lijkt zich vooralsnog weinig aan te trekken van de internationale kritiek. „Geloof me als ik zeg dat de sharia iedereen, ook toeristen, op de juiste wijze beschermt”, zei de moefti, de belangrijkste religieuze overheidsambtenaar van het land, in een reactie op de ophef.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sterren roepen op tot boycot na sharia in Brunei
Sluiten