Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 25 apr 2019 / 08:54 uur

Kim en Poetin laten weinig los na eerste ontmoeting

De Russische president Vladimir Poetin en Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben elkaar voor het eerst ontmoet. De mannen spraken elkaar donderdag bijna twee uur op een eiland bij de Russische stad Vladivostok, veel langer dan verwacht.

Weinig los

De leiders van de buurlanden lieten na de eerste gespreksronde weinig los over wat precies is besproken. Kim bedankte zijn gastheer voor de ‘erg goede’ bijeenkomst. Hij zei dat is gesproken over kwesties die beide landen aangaan.

Op de top wordt mogelijk overlegd over de duizenden Noord-Koreaanse arbeiders in Rusland. Die moeten vanwege de VN-sancties eigenlijk vertrekken voor het eind van het jaar. Het regime van Kim verdient goed aan landgenoten die in het buitenland werken en wil mogelijk kijken of er iets geregeld kan worden.

Voedselhulp

Ook staat Russische voedselhulp aan Noord-Korea mogelijk op de agenda. De Noord-Koreaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties erkende eerder dit jaar dat sprake is van voedseltekorten in zijn thuisland. Dat zou onder meer te maken hebben met extreem weer en de sancties.

De speelruimte van de leiders wordt beperkt door de zware internationale sancties tegen het geïsoleerde regime van Kim. Dat praat ook met de VS over verlichting van die strafmaatregelen. De Amerikanen willen dat de Noord-Koreanen hun nucleaire programma ontmantelen, maar het overleg daarover verloopt moeizaam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kim en Poetin laten weinig los na eerste ontmoeting
Sluiten