Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 7 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Hiddema: debat over Michael P. niet scherp genoeg

Kamerlid Theo Hiddema van Forum voor Democratie vindt dat het debat over de zaak Anne Faber vorige week in de Tweede Kamer niet goed genoeg gevoerd kon worden, omdat de familie in de plenaire zaal zat.

Hiddema kreeg over zijn rol in het debat veel kritiek, omdat hij tijdens het debat gruwelijke details uit een eerdere verkrachtingszaak van Michael P. voorlas. De moeder van Anne Faber verliet de plenaire zaal toen Hiddema uit het vonnis van de verkrachtingszaak citeerde. Diverse Kamerleden en Kamervoorzitter Khadija Arib vroegen Hiddema terughoudend te zijn met details, uit respect voor familie en nabestaanden. „We zitten hier niet in de rechtszaal", zei Jeroen van Wijngaarden van de VVD.

„Ik heb het helemaal niet over hun zaak gehad", reageert Hiddema. „Van tevoren heb ik zelfs nog kennisgemaakt met de ouders." Hiddema wilde alleen wijzen op het falen van justitie in de andere zaken van P., zegt hij.

Geen koppen

Maar door de aanwezigheid van de ouders, werd het debat niet scherp genoeg gevoerd. Dat zei hij Hiddema bij het radioprogramma Met het Oog op Morgen. „Ze hadden de zitting op de publieke tribune kunnen bijwonen. Nu werden ze deel van de plenaire behandeling. Dat gaf een bepaalde waardigheid, die het debat niet ten goede komt. Door de behoefte van Kamerleden zich in te houden, kon de minister er ongeschonden vanaf komen. Doordat de familie geen koppensnellerij wilde, hebben ze het met z’n allen zo gespeeld dat er geen koppen zouden rollen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.