Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 15 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

‘Helft ziekenhuiszorg is niet bewezen effectief’

Van de helft van alle behandelingen die patiënten in ziekenhuizen ondergaan, kan niet worden bewezen dat het resultaat oplevert. Dat beweert onderzoeker Sjoerd Repping in de Volkskrant. Van 5 tot 10 procent van de zorg is volgens Repping zelfs wetenschappelijk bewezen dat het geen effect heeft.

Niet effectieve en onnodige zorg

De onderzoeker is sinds februari namens alle partijen uit de medisch specialistische zorg kwartiermaker Zorgevaluatie en Gepast Gebruik bij het Zorginstituut. Hij heeft een mandaat gekregen om niet effectieve en onnodige zorg uit te bannen.

Uit meerdere onderzoeken blijkt volgens Repping dat er veel nutteloze ingrepen worden gedaan. Hierdoor stijgen de zorgkosten en moet er op bepaalde vlakken, zoals ouderenzorg, flink worden bezuinigd. „Wetenschap en praktijk lijken soms gescheiden werelden", stelt de onderzoeker in de krant. Dat moet volgens hem veranderen om onnodige ingrepen aan te pakken.

Alle partijen binnen de zorg overleggen deze week samen over het laten verdwijnen van onzinnige handelingen. Ook wordt gekeken welke nog niet bewezen zorg meer wetenschappelijk onderzoek nodig heeft.

Volgens Repping worden onzinnige handelingen uitgevoerd omdat de artsen niet de laatste medisch-wetenschappelijke kennis hebben, vanwege het geld dat het oplevert of omdat ze vertrouwen op hun eigen jarenlange ervaring.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.