Metro
Metro Nieuws 2 apr 2019 / 14:44 uur

Europees Parlement wil verbod op ‘vegaburger’

In Brussel is besloten dat vegetarisch vlees niet langer onder de noemer: ‘burger’, ‘worst’, of ‘steak’ mag worden verkocht. Ook de termen ‘groenteburger’ of ‘vegaworstjes’ moeten volgens het Europees Parlement verboden worden. Het zou de klant te veel misleiden.

De Landbouwcommissie van het Europees Parlement nam het voorstel met een ruime meerderheid (25 tegen 6) aan. Aanleiding voor het verbod is het nieuwe landbouwbeleid van de Europese Unie.

Dierlijke producten

Het verbod richt zich naast vlees ook op zuivelproducten. Volgens het voorstel mogen plantaardige producten qua naam niet langer verwijzen naar dierlijke producten. ‘Sojayoghurt’ kan daarom straks ook niet meer.

Producten van de Vegetarische Slager. / ANP

Volgens het AD is het niet de eerste keer dat producten met namen als ‘vegaburger’ of ‘vegaworstjes’ onder een vergrootglas liggen. Zo werd in 2016 door de Duitse minister van Landbouw een poging gedaan de naam ‘sojaschnitzel’ en ‘veganistische curryworst’ te verbieden. Ook in eigen land vond keuringsdienst NVWA dat De Vegetarische Slager de naam van producten als ‘kipstuckjes’, ‘visvrije tonyn’ en ‘geroockte spekjes’ moest wijzigen, omdat het de klant te veel in verwarring zou brengen.

De keuringsdienst krabbelde terug – na een hoop kritische reacties – en liet weten dat de eis enkel bedoeld was op bepaalde misleidende teksten op de website van de Vegetarische Slager.

Verkoopargument

Belangenclub ProVeg Internationaal heeft inmiddels gereageerd op het verbod van het Europees Parlement. Er wordt gesproken van een zeer ingrijpende beperking van de vrijheid van ondernemers en consumentenbelangen. „Er is geen enkel bewijs dat de consumenten door vegetarische producten worden misleid”, zegt directeur Veerle Vrindts.

Vrindts vervolgt: „Integendeel, zij kiezen juist voor vegetarische producten omdat ze weten dat ze geen vlees bevatten. Dit wordt bovendien duidelijk aangeven aangezien het een belangrijk verkoopargument is.” De belangenclub hoopt een definitief verbod te voorkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Europees Parlement wil verbod op ‘vegaburger’
Sluiten