Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Eurocommissaris Frans Timmermans: Stem groen!

Voor wie niet weet waar hij/zij bij de Europese verkiezingen op moet stemmen: Frans Timmermans adviseert kiezers eind mei om groen te stemmen. Tijdens een debat in Maastricht met andere kandidaten die voorzitter van de Europese Commissie willen worden, zei de sociaaldemocraat dat niet alleen groene partijen de thema’s duurzaamheid en klimaat kunnen claimen. Bas Eickhout, topkandidaat van de Europese Groenen knikte instemmend na het stemadvies van de huidige vicevoorzitter.

„We moeten het samen doen, dan kunnen we de liberalen aan boord krijgen hoop ik’’, sprak Timmermans. „En dan krijgen we echt zaken gedaan. Het is jullie toekomst, er is geen tijd te verliezen’’, zei hij tegen het overwegend jonge publiek in Limburg.

Leiding

Beide Nederlandse kandidaten zeiden de leiding in het klimaatbeleid te nemen, mochten ze commissievoorzitter worden. „Als Europa niet de goede klimaatdoelen stelt en de juiste investeringen stimuleert, zullen we elektrische auto’s uit China moeten importeren", aldus Eickhout.

Guy Verhofstadt zei namens de liberalen dat landen die in aanmerking willen komen voor handelsdeals zich wel achter de klimaatdoelen van Parijs moeten scharen, dus ook de VS. Jan Zahradil van de conservatieve ECR pleitte voor realisme. Hij wees erop dat sommige landen niet klaar zijn voor een snelle energietransitie, waarbij hij doelde op de kolenindustrie in het oosten van Europa. Op het verwijt dat hij een ‘dinosaurus’ is, zei de Tsjech: „Niet erg, ik heb altijd van Jurassic Park gehouden.”

De Duitse christendemocraat Manfred Weber, ‘Spitzenkandidaat’ van de grootste partij EVP, woonde het eerste grote EU-verkiezingsdebat niet bij. Hij koos voor verplichtingen in eigen land.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.