Metro
Metro Nieuws 29 apr 2019 / 20:39 uur

Bijzondere Russische spion gevonden in Noorwegen

In Noorwegen hebben ze een wel heel bijzondere Russische spion ontdekt, namelijk een beluga walvis.
Het beest werd opgemerkt aan de kust van Noorwegen en droeg een harnas, dat later een speciaal Russisch harnas bleek.

Een Noorse expert denkt dat de walvis is opgeleid door de Russische marine. Volgens de marinebioloog Audun Rikardsen had het harnas een GoPro-camerahouder en een label dat verwees naar Sint Petersburg, meldt BBC. Een Noorse visser heeft de houder van de walvis afgehaald. Volgens hem is het niet het soort uitrusting dat gebruikt wordt door wetenschappers die bijvoorbeeld walvissen in de gaten zouden willen houden.

Marinebasis

Rusland heeft een marinebasis in de regio. De walvis benaderde herhaaldelijk Noorse boten afkomstig uit Ingoya, een Arctisch eiland op ongeveer 415 kilometer van Moermansk, waar de Northern Fleet van Rusland is gevestigd. Beluga walvissen komen oorspronkelijk uit de arctische wateren.

De Noorse publieke omroep NRK heeft een video uitgebracht waarin je ziet hoe de walvis van het harnas wordt ontdaan. Volgens Rikardsen zat het harnas „echt strak rond zijn hoofd gevestigd, voor zijn borstvinnen. Het ding had clips.” Volgens hem zat er geen GoPro aan de GoPro-houder bevestigd.

„Een Russische collega zei dat ze dergelijke experimenten niet doen, maar ze weet dat de marine al enkele jaren beluga’s gevangen houdt en traint. Waarschijnlijk is het daarmee verwant”, zei hij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bijzondere Russische spion gevonden in Noorwegen
Sluiten