Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 13 apr 2019 / 12:34 uur

Energiecontracten vaak niet rechtsgeldig

Telefonisch afgesloten energiecontracten met consumenten zijn vaak niet rechtsgeldig. Dat bevestigt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) op basis van een onderzoek van het televisieprogramma Kassa.

Tussenpersonen die namens energieleveranciers telefonisch klanten overhalen tot het sluiten van een nieuw contract, handelen tegen de wet. Consumenten krijgen van energieverkopers per sms of e-mail een aanbod toegezonden van een bepaalde energieleverancier. De geworven klanten moeten via een antwoordknop dat aanbod bevestigen. Er is geen bedenktijd en er wordt geen handtekening gezet.

Offerte

„De consument is in de veronderstelling dat het gaat om een offerte”, aldus Kassa, dat op NPO 1 aandacht besteed aan de kwestie. „In werkelijkheid is hij een contract aangegaan met een nieuwe energieleverancier, althans, volgens de leverancier.”

De ACM zegt veel klachten over deze verkooppraktijken te ontvangen. Een nieuw contract is pas rechtsgeldig wanneer een consument dat ondertekent, of als er een e-mail naar de leverancier wordt gestuurd waaruit blijkt dat de klant een contract wil aangaan. Dat wordt de schriftelijkheidsvereiste genoemd. Pas daarna gaat de wettelijke bedenktijd van veertien dagen in.

De toezichthouder weet niet precies hoeveel illegale contracten op deze manier zijn gesloten. „We krijgen er veel signalen over, we weten dat het een groot probleem is”, zegt Jeroen Nugteren namens ACM.

Misleiding

Volgens de Consumentenbond worden consumenten ‘misleid’ met als enige doel om ze naar de energieleverancier toe te leiden waarmee energieverkopers samenwerken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Energiecontracten vaak niet rechtsgeldig
Sluiten