Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Nieuws 11 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

‘Bijna niemand hoeft last te hebben van hooikoorts’

Het zonnetje begint langzamerhand weer te schijnen, de bomen krijgen weer blaadjes en half Nederland niest, hoest en proest er weer op los. Maar als het aan hoogleraar Keel-, Neus- en Oorheelkunde Wytske Fokkens ligt, is dat snel voorbij. Volgens haar hoeft er namelijk niemand echt last te hebben van hooikoorts.

„Ieder jaar ontstaat er weer een hype rondom allerlei verschillende oplossingen voor hooikoorts, maar het gaat bijna nooit om methodes waarvan bewezen is dat het werkt”, zegt Fokkens. Van pissebedden eten tot het plakken van speciale lichaamstape tegen hooikoorts, er komt van alles voorbij. „Mensen zijn constant bezig met het zelf zoeken naar oplossingen, terwijl er genoeg medicatie is waarvan bewezen is dat het echt goed werkt. Daar moet je dan vaak wel even voor naar de dokter.”

Hooikoortsindex

Dit jaar hebben hooikoortspatiënten al vroeg in het jaar last van de pollenallergie. De verkoop van zelfzorgmedicatie begon dan ook vroeg, namelijk in februari en dat ruim een maand eerder dan vorig jaar. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over verkoop van hooikoortsmedicatie, de hooikoortsindex.

Volgens Fokkens vinden te weinig mensen met ernstige hooikoortsklachten hun weg naar de huisarts. „Als je het kan redden met middelen van de drogisterij is dat natuurlijk helemaal prima, maar ga naar de huisarts als je echt zware klachten hebt.” Fokkens benadrukt dat in principe niemand last hoeft te hebben van de allergie, als je maar de juist medicatie weet te vinden. „Op een klein handje vol mensen na die er echt heel veel last van hebben, hoeft niemand hinder van hooikoorts te hebben.”

Tips

Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Ook daar weet Fokkens raad mee. „Als je besluit naar de huisarts te gaan, doe je er goed aan deze een handje te helpen. Maakt bijvoorbeeld lijstje waarop je je klachten bij hebt gehouden en leg dit aan de dokter voor. Hier zijn zelfs speciale apps voor. Zo kan de dokter gerichter met jouw klachten aan de slag.” Blijf je toch bij middelen van de drogisterij? „Blijf dan van de neussprays zoals Otrivin af want daar kom je moeilijk weer vanaf”, waarschuwt Fokkens.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.