Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 23 apr 2019 / 10:55 uur

Aanslagen Sri Lanka ‘wraak voor Christchurch’

De zelfmoordaanslagen in Sri Lanka waren bedoeld als vergelding voor het bloedbad in twee Nieuw-Zeelandse moskeeën. Dat blijkt volgens onderminister van Defensie Ruwan Wijewardene uit de eerste onderzoeksresultaten.

Wraakactie

„Uit voorlopige onderzoeksresultaten blijkt dat de gebeurtenissen in Sri Lanka waren bedoeld om wraak te nemen voor de aanval op moslims in Christchurch", zei Wijewardene dinsdag in het parlement. In die stad schoot Brenton Tarrant, een 28-jarige Australiër, op 15 maart vijftig mensen dood in en bij twee moskeeën. Tientallen anderen raakten gewond. Tarrant is een rechts-extremist, die heeft verklaard dat hij wraak wilde nemen voor aanslagen door moslimextremisten in Europa.

Sri Lanka Foto: ANP

De regering van Nieuw-Zeeland kan nog niet bevestigen dat er een verband lijkt te zijn tussen de aanslagen in de twee landen. „Nieuw-Zeeland heeft nog geen inlichtingen gezien waarop zo’n inschatting gebaseerd zou kunnen zijn", zei een woordvoerder van premier Jacinda Ardern.

IS

De Sri Lankaanse autoriteiten denken dat de radicaal-islamitische National Thowheeth Jama’ath (NTJ) achter de aanslagen zit. Wijewardene zei dat inmiddels aan het licht is gekomen dat die groep nauwe banden onderhield met een andere organisatie. Die noemde hij „JMI".

Extra beveiliging in Sri Lanka. Foto: ANP

Wijewardene leek daarmee volgens persbureau AFP te verwijzen naar Jamaat-ul-Mujahideen India, een eveneens vrij onbekende groep. Die zou gelieerd zijn aan een organisatie met een vergelijkbare naam in Bangladesh.

De aanslagen zijn inmiddels ook opgeëist door terreurorganisatie IS. De groep beweerde via spreekbuis Amaq dat de daders „strijders van Islamitische Staat" waren, maar kwam niet met bewijs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aanslagen Sri Lanka ‘wraak voor Christchurch’
Sluiten