Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 15 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Wake op de Dam voor slachtoffers Christchurch

Op de Dam in Amsterdam is om 18.00 uur een wake voor de slachtoffers van de aanslagen in Nieuw-Zeeland. Initiatiefnemer Comité 21 Maart roept mensen op te komen uit solidariteit en medeleven met de mensen die omkwamen en gewond raakten bij de terroristische aanval in moskeeën in Christchurch.

Staat niet op zichzelf

„Ook in Nederland creëren extreemrechtse partijen een klimaat waarin mensen makkelijker de stap zetten naar geweld jegens vreedzame medeburgers”, schrijft het comité in een verklaring die door meerdere organisaties wordt ondersteund. „Christchurch staat niet op zichzelf.”

Volgens een woordvoerster van de organisatie spreken onder anderen de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink (sociale zaken, diversiteit en democratisering), SP-Kamerlid Sadet Karabulut en BIJ1-raadslid So Roustayar. De aanwezigen zullen een minuut stil zijn en kaarsen branden.

Comité 21 Maart is een landelijke antiracisme coalitie, waar meerdere maatschappelijke organisaties bij zijn aangesloten. Op het Centraal Station wordt vrijdagavond op initiatief van de gemeente de vlag van Nieuw-Zeeland geprojecteerd uit solidariteit met de slachtoffers en de nabestaanden van de terroristische aanslagen op de moskeeën.

Onmenselijke daad

De Nederlandse moslimgemeenschap is zeer geschrokken. „Het is een zeer laffe, onmenselijke en barbaarse daad om zo, deze nietsvermoedende mensen, tijdens het gebed te vermoorden”, aldus het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO).

De moslimgemeenschap is intens verdrietig en voelt zich verbonden met alle slachtoffers en met de bevolking van Nieuw-Zeeland. „Deze terroristen hebben steeds hetzelfde doel met hun zieke en onmenselijke daden om de samenlevingen te ontwrichten, het zaaien van angst en opzetten van groepen tegen elkaar. Wij roepen iedereen op niet mee te gaan met dit duivelse plan."

Het CMO veroordeelt „op meest krachtige manier deze terreuraanslag". „Onze gedachten gaan uit naar de families en nabestaanden van de getroffenen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.