Metro
Metro Nieuws 27 mrt 2019 / 13:08 uur

Nooit meer katers: gezond alternatief voor alcohol

Wel alcohol drinken, maar nooit meer brak zijn op de dag erna. Geen hoofdpijn, misselijkheid, droge mond of er met vette snacks tegen beter weten in toch nog wat van proberen te maken. Klinkt goed toch? Het zou zomaar kunnen, als het onderzoek van wetenschapper David Nutt goed uitpakt.

Hij probeert namelijk een gezond, synthetisch alternatief voor alcohol te ontwikkelen. Volgens Nutt is alcohol schadelijker dan drugs als heroïne en hij zet zich dan ook in voor een veilig alternatief. Waarmee je wel de voordelen van een drankje kunt ervaren, maar zonder de veiligheidsrisico’s of katers.

Cocktail

Hoe hij dat voor elkaar wil krijgen? Met de vervanger Alcarelle, ook wel alcosynth genoemd. Een soort moleculencocktail die Nutt heeft ontwikkeld, schrijft The Guardian. Deze cocktail zou de gebruiker wel de lusten en niet de lasten van alcohol laten ervaren. Zo zul je wél losgaan en spraakzamer worden, zonder dat je misselijk wordt en je lever aan het werk hoeft te zetten. Het aangeschoten gevoel is een complexe chemische reactie in het brein, dit kan ook zonder de nadelige bij-effecten worden ervaren, zo denkt de wetenschapper.

Een moleculencocktail klinkt niet als het meest lekkere drankje voor bij het eten, maar daar is Nutt op voorbereid. Hij doet momenteel testen waarbij het ‘goedje’ met sinaasappelsap wordt gemengd. Als alles goed gaat zou het product over vijf jaar op de markt moeten komen. Het is dan niet zo dat Nutt een drankdistributeur wil worden, hij wil eerder zijn product aan bestaande fabrikanten aanbieden. Op die manier kunnen die hun eigen product blijven maken, dat niet schadelijk is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nooit meer katers: gezond alternatief voor alcohol
Sluiten