Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 7 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Nederlandse duurzame denkers vaakst vervuilend

De duurzame denkers, de Nederlanders die zich zorgen maken over klimaatverandering, zijn bovengemiddelde vervuilers. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research, in opdracht van Binnenlands Bestuur.

Lang douchen

De hogeropgeleiden die het somberst zijn over het klimaat, zijn ook degenen die het langste douchen, het meest en verst vliegen en het vaakst de auto gebruiken. Het zijn veelal de twintigers die stilstaan bij de toenemende uitstoot van broeikasgassen en het effect daarvan op het milieu. Toch letten zij bijvoorbeeld bij het eten het minst op eventuele negatieve klimaateffecten.

Voor oplossingen kijkt de burger veelal naar de overheid en het bedrijfsleven. „Ze verwachten minder effect van hun eigen gedrag en passen dat dan ook maar mondjesmaat aan", zegt onderzoeker Peter Kanne. Een patstelling, vindt hij, want „overheid en burgers zitten over en weer op elkaar te wachten". De burger moet beter nadenken over wat hij zelf kan doen, aldus Kanne. De overheid zou dat kunnen bereiken door een combinatie van informeren en „positief prikkelen en hardere wetgeving en handhaving daarvan".

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.