Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Donald Tusk roept alle EU-leiders opnieuw bij elkaar

EU-president Donald Tusk roept alle EU-leiders opnieuw bij elkaar in verband met de Brexit. Op 10 april komen de leiders bijeen in Brussel omdat het Britste Lagerhuis de Brexitdeal van premier May vrijdag voor de derde keer wegstemde.

Nu het Lagerhuis een belangrijk deel van de deal opnieuw heeft afgewezen, is het volgens de Europese Commissie waarschijnlijker geworden dat er een no-deal aankomt. Als de Britten nu toch om verder uitstel vragen, moeten ze meedoen met de Europese verkiezingen van eind mei. De EU-leiders moeten unaniem instemmen met een eventueel verzoek tot uitstel.

Scheidingsakkoord

De stemming van vrijdag ging over het scheidingsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. In november 2018 maakten de EU en het Verenigd Koninkrijk hier afspreken over, maar het Britste parlement heeft het akkoord niet goedgekeurd. De Britten moeten nu voor 12 april laten weten hoe ze verder willen en dat zou de kans op een no-deal vergroten.

EU-president Donald Tusk roept daarom alle 27 EU-leiders op 10 april bij elkaar. Volgens Brussel is de EU al volledig voorbereid op een Brexit zonder deal en heeft de Europese Commissie de afgelopen weken veel eenzijdige maatregelen getroffen om de gevolgen van een no-deal, zoals verstoringen in het verkeer en transport van goederen, te beperken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.