Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 14 feb 2019 / 18:15 uur

Zonnig lenteachtig terrasweer in het verschiet!

Hoewel het nog hartje winter is, lijkt daar de komende dagen absoluut geen sprake van te zijn. Sterker nog: het wordt lente in Nederland. Donderdag was het al flink warm en hier gaat in het weekeinde nog een schepje bovenop.

Valentijnsdag 2019 gaat eveneens de boeken in als de eerste dag van 2019 met maximumtemperaturen van meer dan 15 graden, dit is uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Het warme weertype zal tot en met maandag aanhouden, dus er kan dit weekend zonder warme winterjas een terrasje gepakt worden.

Lenteweer

Nederland krijgt de komende dagen te maken met extreem warme lucht uit een zuidelijke richting met weinig bewolking en een zwakke wind. Door deze aanvoerrichting lopen de dagtemperaturen op tot ver in de dubbele cijfers. In het zuiden en oosten van het land kan het de komende dagen zelfs warmer worden dan 15 graden. Had er iemand lenteweer besteld? Je pakketje is aangekomen!

Donderdag werd het in Maastricht 15,4 graden, ook in de rest van het land was het aangename weer goed merkbaar. Steker nog: dit was de op drie na warmste Valentijnsdag sinds het begin van de metingen. Op het meetstation van het KNMI werd 12,1 graad aangetikt, in een groot deel van de rest van het land werden soortgelijke metingen gedaan. Alleen het noorden bleef iets achter met waarden van rond de 10 graden.

De komende dagen gaat het kwik verder in de lift en dit zal zorgen voor lenteachtige taferelen op de terrassen en in wandelgebieden. Het zou zomaar kunnen dat het in het zuiden en oosten 16 graden wordt. Weeronline is duidelijk, het weer krijgt van hen een dikke tien voor meerdere buitenactiviteiten.

Dit uitzonderlijk warme weer zal volgens de verwachtingen in elk geval tot en met maandag in ons land blijven. Na maandag worden de pluimverwachtingen onzekerder, het lijkt erop dat de wind na dinsdag draait naar het zuidwesten waardoor meer bewolking onze kant op komt en de dubbele cijfer niet meer gehaald worden.

Koning winter

Het lijkt erop dat Koning Winter voorlopig op skivakantie is, zelfs nachtvorst is voorlopig niet aan de orde. Piet Paulusma voorspelde in de herfst een zeer strenge winter waarin 20 graden onder het vriespunt kon worden.Deze voorspelling zal in elk geval de komende week niet uitkomen, mocht de Fries alsnog gelijk krijgen dan is er haast geboden. Over een paar weken begint de lente echt en verdampt de kans op winters weer als sneeuw voor de zon.

In 1988 werd de warmste 15 februari in Nederland gemeten met een maximumtemperatuur van 15,1 graden, voor 16 februari is dit 12,5 graden in 1998 en op 17 februari 1961 werd het 16,4 graden. Of deze records gaan sneuvelen moet nog blijken, maar donderdag werd al wel duidelijk dat er in 2019 een serieuze poging gedaan wordt om deze 20ste eeuwse records richting de tweede plaats te bewegen.

Vergeet je vrijdag geen warme trui aan te trekken? Het is namelijk ook nog gewoon Warmetruiendag!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zonnig lenteachtig terrasweer in het verschiet!
Sluiten