In het nieuws

Verslaafd aan pijnstiller: 'Ik kon niet meer slapen'

Verslaafd aan pijnstiller: 'Ik kon niet meer slapen'

Het aantal oxycodon gebruikers is toegenomen van 93.000 gebruikers in 2008 naar 485.000 Bron: ANP Foto

Foto van 'Naomi Defoer'

4 FEB 2019

Een paracetamolletje tegen de man met de hamer, een tover 'smartie' om de koorts te laten zakken en aspirine tegen keelontsteking. Dagelijks grijpen we naar onschuldige pijnstillers. Voor Liesbeth Bruinekool (28) was het allemaal een stuk minder onschuldig, nadat ze verslaafd raakte aan de zware pijnstiller oxycodon.

„Ik was enorm rusteloos, kon niet stilzitten, niet slapen en mijn schoppende benen hielden mijn man wakker", vertelt ze.

Ernstig zorgen

Het aantal oxycodon gebruikers is de afgelopen jaren gestegen van 93.000 gebruikers in 2008 naar 485.000 gebruikers nu. Bij fentanyl steeg dit aantal van 65.000 naar 111.000 gebruikers, blijkt allebei uit uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). Minister Bruins (VVD), Medische Zorg en Sport maakt zich ernstig zorgen en gaat maatregelen nemen om het gebruik terug te dringen.

Bruinekool slikte het middel niet zomaar. Ze heeft chronisch een te hoge druk in de hersenen (Idiopathische Intracraniële Hypertensie), ernstige nierproblemen en een stollingsstoornis. Vanaf januari 2015 is ze 46 keer opgenomen geweest en heeft ze in totaal een jaar in het ziekenhuis gelegen.

„Het begon met een bloedprop in de hersenen, waarna ik tijdelijk halfzijdig verlamd en blind raakte", legt ze uit. „De bloedprop en verlamming zijn weg(getrokken), maar ik heb er een chronisch te hoge hersendruk aan over gehouden. Ik heb een drain om de druk in mijn hersenen te verlichten, maar die werkt niet voldoende. Om de pijn dragelijker te maken, slik ik pijnstillers."

Verslaafd aan pijnstiller: 'Ik kon niet meer slapen'

Liesbeth Bruinekool

Ze geeft nog wat toelichting omtrent haar ziekte. „Vroeger werd het pseudo tumor cerebri genoemd, ofwel de symptomen en klachten van een hersentumor zonder dat je daadwerkelijk een hersentumor hebt", vertelt Bruinekool. „Zoals hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, wazig zicht en soms dubbel zien."

Drie jaar lang slikte ze de pijnstiller oxycodon, waar ze met moeite van is afgekickt. „Als ik het een dag niet slikte, omdat ik het vergeten was of niet bij mij had, kreeg ik al ontwenningsverschijnselen zoals die rusteloosheid", zegt ze. „Ik móést het gewoon hebben."

Dat het zo verslavend kon zijn, wist ze niet. „Vanwege mijn ernstige nierproblemen, mocht ik geen andere medicijnen", legt ze uit. „Vooraf werd er niks gezegd over dat het middel verslavend kan zijn of dat ik de keuze had uit een ander middel. Het werd gewoon voorgeschreven in het ziekenhuis en ik nam het mee naar huis."

Verslaafd

Nu is ze sinds twee maanden overgestapt op fentanyl.  „Na de zoveelste opname, lieten de artsen mij cold turkey stoppen waarna mijn lichaam er alleen nog maar meer om vroeg. Het was echt een lichamelijke verslaving. Ik wilde mentaal gezien niets liever dan ermee stoppen, maar mijn lichaam liet dit niet toe", vertelt Bruinekool. „Uiteindelijk heb ik het zelf per 5 mg afgebouwd."

Ze is minder bang om verslaafd te raken aan fentanyl. „Ik neem het alleen zodra het echt nodig is, met een maximum van acht keer per dag. Zelden komt het voor dat ik het vaker dan twee keer per dag slik. Bovendien werkt het maar drie uur en daarna is het mijn lichaam uit. Bij mij werkt het veel minder verslavend dan oxycodon."

Bruinekool vindt het een goed besluit om het gebruik van de zware pijnstilling terug te dringen. „Het wordt te snel voorgeschreven", vindt ze. „Laatst las ik dat een meisje van 16 na een amandeloperatie oxycodon kreeg, vroeger werd dit gewoon opgelost met paracetamol en ibuprofen." Wel merkte ze zelf dat haar huisarts er de bij de herhaalmedicatie moeilijk over deed. „Normaal gesproken kon ik het herhaalrecept altijd via mijn huisarts krijgen, maar nu weigerde hij en moest ik speciaal naar mijn arts in het ziekenhuis."

Ze vindt dat artsen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. „Er moet meer voorlichting gegeven worden, zodat de patiënt een keuze heeft", zegt ze. „Gebruikers moeten eerst onder de loep genomen worden, waarna besloten wordt om ze het middel voor te schrijven."

Of ze een andere keuze zou hebben gemaakt als ze van te voren had geweten over de potentiële verslaving, weet ze niet. „Het medicijn zorgde voor verlichting die ik hard nodig had. Ik had heel veel pijn, lag in een donkere kamer zonder ook maar een enkele prikkel. Geen licht, geluid, helemaal niks."

Onverantwoord

Bram Bakker, psychiater, vindt het zeer terecht dat minister Bruins maatregelen wil gaan nemen. „Ik werk in de verslavingszorg en ik zie de gruwelen opstapelen ten gevolge van onverantwoord gebruik van pijnstillers", zegt hij. „Het is een verborgen probleem, aangezien de mensen nog goed functioneren in tegen stelling tot bijvoorbeeld coke-snuivers. Daar merk je het aan."

Zelf heeft hij het ook meegemaakt. „Dokters schrijven het achteloos voor", zegt Bakker. „Mijn vriendin kreeg oxycodon voorgeschreven toen ze aan haar heup geopereerd moest worden. Na wat zelf onderzoek kwam ze tot de conclusie dat ze het absoluut niet ging nemen. De dokter had het vooraf met haar door moeten nemen, dat staat in de wet. De ellende achteraf zien ze niet."

Ook het internet maakt het er niet makkelijker op. „Tramadol bijvoorbeeld, is gewoon online te koop. Patiënten bestellen een lading, zonder dat de arts ervan af weet."

Waarom opiaten zo verslavend zijn, dat is volgens Bakker eigenlijk heel simpel. „Ze zijn afgeleid van morfine en van morfine wordt uiteindelijk heroïne gemaakt." Over vervanging van oxycodon voor fentanyl kan Bakker kort zijn: „Dat is gewoon heroïne vervangen voor methadon, het is iets betrouwbaarder en minder heftig, maar nog steeds verslavend."

Volgens de psychiater zijn er genoeg alternatieven. „Andere pijnstilling zoals paracetamol, ibuprofen en aspirine", zegt hij. Maar je kan ook denken aan andere vormen van pijnbestrijding zoals: medicinale wiet, oxazepam voor de ontspanning van de spieren of acupunctuur."

Sterke pijnstiller

Oxycodon is een opiaat, een sterke pijnstiller die wordt voorgeschreven bij hevige pijn of een pijnpiek. Het medicijn kan worden voorgeschreven na de operatie, bij zenuwpijn, verwondingen, bij kanker, bij langdurige pijn bij diverse aandoeningen of bij palliatieve zorg (het laatste stadium van zorg voor iemand komt te overlijden). Het middel is verkrijgbaar in tabletten, capsules en drank en werken binnen een uur. Oxycodon kan zowel lichamelijk als mentaal verslavend zijn, vanwege de aanwezigheid van de stoffen en de euforie die de meeste opiaten met zich mee brengen.

Fentanyl is ook een opiaat, die net als Oxycodon wordt voorgeschreven bij hevige pijn. Het medicijn kan net als Oxycodon worden voorgeschreven na de operatie, verwondingen, kanker of bij een hartinfarct. Het middel is verkrijgbaar als tabletten, neusspray en zuigtabletten.

Beide middelen stimuleren het lichaam om pijn te stillen en te kalmeren. 


Lees de krant van morgen nu al online!

Lees de krant van morgen nu al online!

Metro.

Foto van 'Metro'

3 UUR

De krant van dinsdag 18 juni is klaar, gedrukt en is morgenochtend te vinden op onder andere de grote treinstations in Nederland. Benieuwd wat er in staat?

Wat lezen we in de krant van morgen?

Klein voorproefje: we besteden aandacht aan bankzaken. Want ondanks dat Nederlanders misschien ontevreden zijn over de bank waar zij aangesloten zijn, blijven we bij dezelfde. Waar komt dit vandaan?


Rick is de eerste minister van Gehandicaptenzaken

Rick Brinck. / KRO-NCRV

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Heugelijk nieuws! Rick Brink (33) is de nieuwe officieuze minister van Gehandicaptenzaken. Brink mag deze titel dragen na de finale-uitzending maandagavond bij KRO-NCRV. Na de uitslag kreeg Brink ook meteen een tas van Hugo de Jonge aangereikt, „want er is nog wel wat werk te verzetten."

De 33-jarige Brink komt een jaar lang betaald in dienst bij de omroep KRO-NCRV en krijgt een team ter ondersteuning. De omroep gaat het thema dit jaar ook in diverse programma’s op radio en televisie integreren. Brink komt uit Hardenberg (Overijssel) en is daar gemeenteraadslid.


Helft festivalgangers draagt geen oordoppen, maar...

Helft festivalgangers draagt geen oordoppen, maar...

Met oordoppen met muziekfilter hoor je de muziek nog steeds goed. / Paul Bergen | ANP

In samenwerking met Veiligheid.nl

15 JUN 2019

Niets is zo fijn als een concert pakken of dansen op een festival. Maar toch moet je opletten: te lang luisteren naar te harde muziek brengt namelijk risico’s met zich mee voor je gezonde gehoor. Het kan zelfs onomkeerbare gehoorschade opleveren.

Oordoppen helpen, maar uit onderzoek blijkt dat iets meer dan de helft van de bezoekers nooit oordoppen draagt. De Plug in Party on Movement wil daar verandering in brengen.

Ambassadeur worden?


Dit kost een dagkaart voor GP in Zandvoort in 2020

Dit kost een dagkaart voor GP in Zandvoort in 2020

Max Verstappen tijdens GP in Melbourne. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De prijzen voor een dagkaart voor de Nederlandse Grand Prix van 2020 zijn bekend. De goedkoopste dagkaart voor de race is 140 euro voor een volwassene. Dat maakte de organisatie maandag bekend.

Overige prijzen

De prijzen voor een reguliere dagkaart voor de racedag beginnen vanaf 140 euro. Weekendkaarten zijn beschikbaar vanaf 170 euro en een passe-partout voor vrijdag, zaterdag en zondag, is vanaf 185 euro te krijgen.


Likeability of5

Metrofans opgelet: we zijn op zoek naar jou!

Foto van 'Metro'

12 JUN 2019

Pakte jij in 1999 al onze krant uit de bakken op het station? Is er een Metro-verhaal dat jou altijd is bijgebleven? Of maak jij regelmatig vrienden, buren of collega’s blij met onze krant?

Op vrijdag 21 juni vieren we onze 20ste verjaardag en daarom brengen we een feestelijke jubileumeditie uit. Hiervoor zijn we op zoek naar verhalen van onze lezers en fans (vanaf het eerste uur).

Dus: heb jij een Metro-verhaal dat je graag met ons wilt delen? Stuur dan uiterlijk dinsdag 18 juni jouw verhaal in een word-document, met daarbij je naam en een profielfoto naar marketing@metronieuws.nl


like
user_d9fa564f5b5c15332f50e8996b096ed6c4014460_avatar

Boodschappen worden duurder én oneerlijker

Boodschappen doen wordt duurder én oneerlijker / ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat ons eten steeds duurder wordt. Tegelijk roept minister Schouten dat we te weinig betalen voor ons eten. Hoe zit dat?

De kosten voor ons eten zijn ten opzichte van vorig jaar met 3,8 procent gestegen. Vooral aan vlees, vis en zuivel geven we meer uit en groente is duurder geworden. Toch zegt minister Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het AD dat ons eten veel te goedkoop is. „Dat de prijzen in de supermarkten zijn gestegen, heeft voornamelijk met de btw-verhoging van 3 procent te maken”, zegt Jorrit Kiewik, directeur van Slow Food Youth Network. Dat is een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. Kiewik noemt eten net als Schouten te goedkoop. „Eten is op dit moment in overmaat aanwezig, we verspillen daardoor zoveel.”

Veel schakels in de keten


Ben jij ook jarig op 21 juni?

Foto van 'Metro'

11 JUN 2019

Metro viert op vrijdag 21 juni haar 20ste verjaardag! Omdat delen van nieuws in ons dna zit, willen we graag deze speciale dag samen met jou vieren!

Wij feliciteren daarom iedereen die óók op 21 juni jarig is in onze speciale Metro-feesteditie. Hoe tof is het als alle andere lezers jou straks spontaan in de trein gaan feliciteren?

Dus: ben je jarig op 21 juni en wil je dit aan heel OV-reizend Nederland laten weten? Stuur dan uiterlijk dinsdag 18 juni een leuke foto van jezelf, je naam en geboortejaar naar marketing@metronieuws.nl.


Leerlingen Calvijn College moeten nog langer wachten

Leerlingen Calvijn College moeten nog langer wachten

Eindexamens, foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De leerlingen van het Amsterdamse Calvijn College hebben nóg een slapeloze nacht te gaan: de uitslag van de examens komt in elk geval maandag niet meer, zegt een woordvoerder van de Inspectie van het Onderwijs.

Meerdere cijfers ontbreken

Aanleiding voor de vertraging is dat meerdere cijfers ontbreken. Het is volgens de school niet bekend of dit komt doordat toetsen niet zijn gemaakt of dat docenten cijfers niet hebben ingevoerd.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

12 JUN 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Bouwers staken werkzaamheden Zuidasdok

Bouwers staken werkzaamheden Zuidasdok

Bouwers staken werkzaamheden Zuidasdok. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De bouwers van het Amsterdamse Zuidasdok hebben zich teruggetrokken en de werkzaamheden voor de ontwerpfase gestaakt. Volgens een woordvoerster van het project heeft dat te maken met de vertraging die is ontstaan.

De bouwcombinatie (Heijmans, Fluor en Hochtief) heeft met een brief aan de organisatie laten weten dat zij de werkzaamheden voor het definitieve ontwerp neerleggen. Ook zouden zij per direct het merendeel van de vijfhonderd werknemers van het project hebben gehaald, maar dat kan de woordvoerster van Zuidasdok niet bevestigen.

De werkzaamheden aan de ov-terminal gaan nog wel door.


Knoops: zaak tegen Wilders kan niet doorgaan

Geert Wilders (PVV) tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Volgens de advocaat van Geert Wilders kan de rechtszaak tegen de politicus, die volgende week tegen hem op de planning staat, niet doorgaan.  Advocaat Geert-Jan Knoops vindt dat de nieuwe ontwikkelingen in het hoger beroep eerst onderzocht moeten worden. Volgens Wilders heeft toenmalig justitieminister Ivo Opstelten druk uitgeoefend op het Openbaar Ministerie om de PVV'er te vervolgen voor zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraak in 2014.

Bespreken van de verdenkingen

Het hoger beroep tegen Wilders begint volgende week dinsdag. Dan staat het bespreken van de verdenkingen tegen Wilders op de planning. Het gerechtshof in Den Haag - voor deze zaak uitgeweken naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol - heeft twaalf zittingsdagen uitgetrokken voor de behandeling.


Nieuwslezer Jan de Hoop toch nog niet met pensioen

Jan de Hoop. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Jan de Hoop gaat voorlopig nog niet met pensioen. In zijn nieuwe vlog laat de nieuwslezer weten dat hij nog tot 18 december 2021 vroeg zal moeten opstaan om het RTL Ontbijtnieuws te presenteren.

In zijn vlog beantwoordt De Hoop kijkersvragen. Op de vraag of hij binnenkort met pensioen gaat geeft hij aan dat hij tot zijn 67e zal blijven doorwerken, tot 2021 dus. Eerder dit jaar liet De Hoop nog optekenen dat hij in december, als hij 65 wordt, zou stoppen met werken.

Langzaam afbouwen


Islamitische hogeschool verliest bevoegdheid

Exterieur van de islamitische hogeschool van de Stichting Europe Islamic University Of Applied Sciences. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het ministerie van Onderwijs meldt maandag dat de Islamitische onderwijsinstelling EIUAS in Rotterdam zich van minister Ingrid van Engelshoven geen Hogeschool meer mag noemen. De instelling verliest haar bevoegdheid om graden te verlenen.

Verscherpt toezicht

Aanleiding voor het besluit is een onderzoek van de onderwijsinspectie „waarin wordt geconcludeerd dat de financiële en bestuurlijke continuïteit van deze instelling niet is gewaarborgd." De hogeschool lag al onder een vergrootglas sinds de FIOD er in 2016 een onderzoek begon naar mogelijke fraude bij fondsenwerving.


Metropool Amsterdam krijgt 57.000 nieuwe banen

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Dit jaar en volgend jaar krijgt de Metropoolregio Amsterdam, een bestuurlijk samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Flevoland, 32 gemeenten en de Vervoerregio Amsterdam, er 57.000 nieuwe banen bij. Hoewel de economische groei iets achterblijft vergeleken met 2018, is hij hoger dan in de rest van het land. Dat staat in de Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam 2019.

Toerisme en horeca

De economie in de regio groeit dit jaar naar verwachting met 2,8 procent en in 2020 met 2,3 procent, tegen 3,4 procent in 2018. De daling komt onder meer door de zwakke internationale conjunctuur en toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Desondanks behoort de regio Amsterdam tot de drie sterkst groeiende regio's in Europa, samen met Praag en Warschau.


'Gewraakte Boeing dit jaar weer operationeel'

Een fabriekshal van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing waar vliegtuigen van het type Boeing 737 Max gebouwd worden. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Boeing-baas Dennis Muilenberg sprak tijdens de luchtvaartshow in Parijs zijn verwachting uit dat de Boeings van het type 737 MAX dit jaar weer luchtwaardig zullen zijn. De Boeings werden vanwege veiligheidsredenen aan de grond gehouden.

Eerder dit jaar werden de 737 MAX-toestellen wereldwijd aan de grond gezet, na twee dodelijke ongelukken in korte tijd. Boeing werkt sindsdien, in overleg met veiligheidsautoriteiten, aan een update van de toestellen.Volgens Muilenberg zijn sindsdien ook de interne processen bij de vliegtuigmaker onder de loep genomen.

Nieuw toestel


Voedsel in tien jaar tijd 14,5 procent duurder

Boodschappen flink duurder geworden. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In tien jaar tijd zijn de prijzen van voedingsmiddelen met 14,5 procent gestegen. Groente en fruit werd in deze periode vijf keer duurder en zijn daarmee de grootste stijgers. Dat meldt het CBS maandag.

Voor zuivelproducten moeten consumenten 16 procent meer neerleggen dan tien jaar geleden. De prijs van brood en granen steeg met 11 procent. De prijzen van producten als snoepgoed, kruiden en sauzen stegen met 4,9 procent.

Grootste stijging


Burgerdoden bij raketaanval jihadisten

Foto: EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zeker twaalf burgers in een dorp in Noordwest-Syrië zijn om het leven gekomen door een raketaanval. Volgens het Syrische staatspersbureau SANA zit de aan al-Qaeda gelieerde Hayat Tahrir al-Sham achter de aanval.

Veertien anderen raakten gewond bij de aanval op al-Wadidi, een dorp ten zuiden van de stad Aleppo dat onder controle van het regime staat. Hayat Tahrir al-Sham bezet delen ten westen van Aleppo en de noordwestelijke provincie Idlib.

Vijf kinderen


Politie tonnen kwijt aan overbodige 112-app

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie investeerde tonnen in een nieuwe 112-app die inmiddels overbodig is geworden. De app zou in het voorjaar van 2017 worden gelanceerd en de hulpdiensten helpen bij het vaststellen van de locatie van iemand in nood.

Door tegenvallers werd de lancering keer op keer uitgesteld en is de belangrijkste functie van de app, de locatiebepaling, nu niet meer relevant. Dat blijkt uit documenten in handen van RTL Nieuws.

In de prullenbak


Eindexamenkandidaten opnieuw aan de bak

De leerlingen moet opnieuw aan de bak. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Maandag moeten leerlingen op drie scholen opnieuw eindexamen doen omdat er eerder iets misging. De 38 eindexamenleerlingen Duits en biologie van de Duin en Kruidbergmavo in Driehuis (Noord-Holland) zijn de klos doordat het postpakket met de gemaakte examens, dat volgens protocol voor de tweede correctieronde aangetekend naar een andere school was verzonden, zoek raakte bij PostNL.

Geen tweede inspectie

Omdat er daardoor geen tweede externe correctie is geweest, moeten de twee examens volgens de regels van de Inspectie van het Onderwijs over. Ook vwo-leerlingen van het Rythovius College in Eersel bij Eindhoven zijn de pineut, in hun geval doordat een postzak met daarin een aantal van de gemaakte examens werd gestolen.