In het nieuws

Verslaafd aan pijnstiller: 'Ik kon niet meer slapen'

Verslaafd aan pijnstiller: 'Ik kon niet meer slapen'

Het aantal oxycodon gebruikers is toegenomen van 93.000 gebruikers in 2008 naar 485.000 Bron: ANP Foto

Foto van 'Naomi Defoer'

4 FEB 2019

Een paracetamolletje tegen de man met de hamer, een tover 'smartie' om de koorts te laten zakken en aspirine tegen keelontsteking. Dagelijks grijpen we naar onschuldige pijnstillers. Voor Liesbeth Bruinekool (28) was het allemaal een stuk minder onschuldig, nadat ze verslaafd raakte aan de zware pijnstiller oxycodon.

„Ik was enorm rusteloos, kon niet stilzitten, niet slapen en mijn schoppende benen hielden mijn man wakker", vertelt ze.

Ernstig zorgen

Het aantal oxycodon gebruikers is de afgelopen jaren gestegen van 93.000 gebruikers in 2008 naar 485.000 gebruikers nu. Bij fentanyl steeg dit aantal van 65.000 naar 111.000 gebruikers, blijkt allebei uit uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). Minister Bruins (VVD), Medische Zorg en Sport maakt zich ernstig zorgen en gaat maatregelen nemen om het gebruik terug te dringen.

Bruinekool slikte het middel niet zomaar. Ze heeft chronisch een te hoge druk in de hersenen (Idiopathische Intracraniële Hypertensie), ernstige nierproblemen en een stollingsstoornis. Vanaf januari 2015 is ze 46 keer opgenomen geweest en heeft ze in totaal een jaar in het ziekenhuis gelegen.

„Het begon met een bloedprop in de hersenen, waarna ik tijdelijk halfzijdig verlamd en blind raakte", legt ze uit. „De bloedprop en verlamming zijn weg(getrokken), maar ik heb er een chronisch te hoge hersendruk aan over gehouden. Ik heb een drain om de druk in mijn hersenen te verlichten, maar die werkt niet voldoende. Om de pijn dragelijker te maken, slik ik pijnstillers."

Verslaafd aan pijnstiller: 'Ik kon niet meer slapen'

Liesbeth Bruinekool

Ze geeft nog wat toelichting omtrent haar ziekte. „Vroeger werd het pseudo tumor cerebri genoemd, ofwel de symptomen en klachten van een hersentumor zonder dat je daadwerkelijk een hersentumor hebt", vertelt Bruinekool. „Zoals hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, wazig zicht en soms dubbel zien."

Drie jaar lang slikte ze de pijnstiller oxycodon, waar ze met moeite van is afgekickt. „Als ik het een dag niet slikte, omdat ik het vergeten was of niet bij mij had, kreeg ik al ontwenningsverschijnselen zoals die rusteloosheid", zegt ze. „Ik móést het gewoon hebben."

Dat het zo verslavend kon zijn, wist ze niet. „Vanwege mijn ernstige nierproblemen, mocht ik geen andere medicijnen", legt ze uit. „Vooraf werd er niks gezegd over dat het middel verslavend kan zijn of dat ik de keuze had uit een ander middel. Het werd gewoon voorgeschreven in het ziekenhuis en ik nam het mee naar huis."

Verslaafd

Nu is ze sinds twee maanden overgestapt op fentanyl.  „Na de zoveelste opname, lieten de artsen mij cold turkey stoppen waarna mijn lichaam er alleen nog maar meer om vroeg. Het was echt een lichamelijke verslaving. Ik wilde mentaal gezien niets liever dan ermee stoppen, maar mijn lichaam liet dit niet toe", vertelt Bruinekool. „Uiteindelijk heb ik het zelf per 5 mg afgebouwd."

Ze is minder bang om verslaafd te raken aan fentanyl. „Ik neem het alleen zodra het echt nodig is, met een maximum van acht keer per dag. Zelden komt het voor dat ik het vaker dan twee keer per dag slik. Bovendien werkt het maar drie uur en daarna is het mijn lichaam uit. Bij mij werkt het veel minder verslavend dan oxycodon."

Bruinekool vindt het een goed besluit om het gebruik van de zware pijnstilling terug te dringen. „Het wordt te snel voorgeschreven", vindt ze. „Laatst las ik dat een meisje van 16 na een amandeloperatie oxycodon kreeg, vroeger werd dit gewoon opgelost met paracetamol en ibuprofen." Wel merkte ze zelf dat haar huisarts er de bij de herhaalmedicatie moeilijk over deed. „Normaal gesproken kon ik het herhaalrecept altijd via mijn huisarts krijgen, maar nu weigerde hij en moest ik speciaal naar mijn arts in het ziekenhuis."

Ze vindt dat artsen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. „Er moet meer voorlichting gegeven worden, zodat de patiënt een keuze heeft", zegt ze. „Gebruikers moeten eerst onder de loep genomen worden, waarna besloten wordt om ze het middel voor te schrijven."

Of ze een andere keuze zou hebben gemaakt als ze van te voren had geweten over de potentiële verslaving, weet ze niet. „Het medicijn zorgde voor verlichting die ik hard nodig had. Ik had heel veel pijn, lag in een donkere kamer zonder ook maar een enkele prikkel. Geen licht, geluid, helemaal niks."

Onverantwoord

Bram Bakker, psychiater, vindt het zeer terecht dat minister Bruins maatregelen wil gaan nemen. „Ik werk in de verslavingszorg en ik zie de gruwelen opstapelen ten gevolge van onverantwoord gebruik van pijnstillers", zegt hij. „Het is een verborgen probleem, aangezien de mensen nog goed functioneren in tegen stelling tot bijvoorbeeld coke-snuivers. Daar merk je het aan."

Zelf heeft hij het ook meegemaakt. „Dokters schrijven het achteloos voor", zegt Bakker. „Mijn vriendin kreeg oxycodon voorgeschreven toen ze aan haar heup geopereerd moest worden. Na wat zelf onderzoek kwam ze tot de conclusie dat ze het absoluut niet ging nemen. De dokter had het vooraf met haar door moeten nemen, dat staat in de wet. De ellende achteraf zien ze niet."

Ook het internet maakt het er niet makkelijker op. „Tramadol bijvoorbeeld, is gewoon online te koop. Patiënten bestellen een lading, zonder dat de arts ervan af weet."

Waarom opiaten zo verslavend zijn, dat is volgens Bakker eigenlijk heel simpel. „Ze zijn afgeleid van morfine en van morfine wordt uiteindelijk heroïne gemaakt." Over vervanging van oxycodon voor fentanyl kan Bakker kort zijn: „Dat is gewoon heroïne vervangen voor methadon, het is iets betrouwbaarder en minder heftig, maar nog steeds verslavend."

Volgens de psychiater zijn er genoeg alternatieven. „Andere pijnstilling zoals paracetamol, ibuprofen en aspirine", zegt hij. Maar je kan ook denken aan andere vormen van pijnbestrijding zoals: medicinale wiet, oxazepam voor de ontspanning van de spieren of acupunctuur."

Sterke pijnstiller

Oxycodon is een opiaat, een sterke pijnstiller die wordt voorgeschreven bij hevige pijn of een pijnpiek. Het medicijn kan worden voorgeschreven na de operatie, bij zenuwpijn, verwondingen, bij kanker, bij langdurige pijn bij diverse aandoeningen of bij palliatieve zorg (het laatste stadium van zorg voor iemand komt te overlijden). Het middel is verkrijgbaar in tabletten, capsules en drank en werken binnen een uur. Oxycodon kan zowel lichamelijk als mentaal verslavend zijn, vanwege de aanwezigheid van de stoffen en de euforie die de meeste opiaten met zich mee brengen.

Fentanyl is ook een opiaat, die net als Oxycodon wordt voorgeschreven bij hevige pijn. Het medicijn kan net als Oxycodon worden voorgeschreven na de operatie, verwondingen, kanker of bij een hartinfarct. Het middel is verkrijgbaar als tabletten, neusspray en zuigtabletten.

Beide middelen stimuleren het lichaam om pijn te stillen en te kalmeren. 


Geen depressief weer op Blue Monday

Geen depressief weer op Blue Monday

Maar gelukkig is er een lichtpuntje in deze zware dag: het weer. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

47 MIN

De meest deprimerende dag van het jaar komt eraan: Blue Monday is op maandag 20 januari. Maar gelukkig is er een lichtpuntje in deze zware dag: het weer. Volgens Weeronline is het weer namelijk niet om depressief van te worden. 

Hoewel de dag start met wat mist en lokale gladheid breekt in de loop van de dag de zon op steeds meer plaatsen door, zo meldt de website.

Deprimaandag


Bestuurder parkeert auto in Nijmeegse fontein

Bestuurder parkeert auto in Nijmeegse fontein

In de nacht van zaterdag op zondag belande zij in de fontein op het Nijmeegse Takenhofplein. /Colourbox

Foto van 'Ista van Galen'

1 UUR

In Nijmegen heeft een bestuurster haar auto op een wel hele creatieve plek geparkeerd. In de nacht van zaterdag op zondag belandde zij in de fontein op het Nijmeegse Takenhofplein. 

Dit deed ze overigens niet expres. De automobiliste bleek zelfs nog een paar rondjes in de fontein te hebben gereden, in een poging er uit te komen. Maar dat was geen succes, meldt de Politie Nijmegen.

Parkeren


Vermiste boer mogelijk opgegeten door eigen varkens

Vermiste boer mogelijk opgegeten door eigen varkens

De zeventigjarige boer werd voor het laatst gezien op oudejaarsavond. /Unsplash

Foto van 'Ista van Galen'

2 UUR

In het Poolse dorpje Osiek heeft zich een opmerkelijk voorval voorgedaan. Een Poolse boer werd daar al weken vermist en blijkt nu opgegeten te zijn door niemand minder dan zijn eigen varkens. Dat meldt een Poolse krant.

Zijn buurvrouw vond op het erf van de bejaarde boer wat stukken bot en schedel.

Incident


Reclames voorafgaand aan Op1 starten weer

Reclames voorafgaand aan Op1 starten weer

Radio- en televisiepresentatrice Willemijn Veenhoven en Journalist en presentator Erik Dijkstra. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De NPO en de STER hervatten vanaf maandag de reclames voorafgaand aan de nieuwe talkshow Op1. Na twee weken is het niet langer nodig om het reclameblok weg te laten om kijkers te laten wennen aan de nieuwe talkshow, redeneert de STER.

Ter promotie van de talkshow van de NPO werd twee weken lang geen reclameblok uitgezonden, waardoor Op1 vroeger begon dan het geplande tijdstip van 22.30 uur.

Concurrentiestrijd


Vrouwen aan de top op Noorderslag 

Vrouwen aan de top op Noorderslag 

Met de jaarlijkse nieuwjaarsborrel van de Nederlandse muziekindustrie in de Groningse Oosterpoort is 2020 pas echt goed losgebarsten. /ANP

Foto van 'Pierre Oitmann'

3 UUR

Wie wil weten welke acts van Nederlandse bodem we het komende jaar veel op festivals gaan tegenkomen, hoeft maar een blik te werpen op de line-up van Noorderslag, waar dit jaar opvallend veel vrouwen de bühne betraden. 

Met de jaarlijkse nieuwjaarsborrel van de Nederlandse muziekindustrie in de Groningse Oosterpoort is 2020 pas echt goed losgebarsten. Vooral voor de Nederlandstalige indiepopband Wies begint het jaar goed. Voorafgaand aan het optreden op Noorderslag krijgt het driekoppige gezelschap namelijk de 3FM Talent Award uitgereikt. Dit omdat de publieke popzender vindt dat Wies nog een extra steuntje in de rug kan gebruiken, zo legt NPO 3FM-dj Sander Hoogendoorn uit. „Er wordt zoveel goede Nederlandstalige muziek gemaakt en Wies doet dat op een hele creatieve manier”, zo stelt hij. „Je doet je ogen dicht en je ziet meteen een plaatje voor je. Als het Wies-virus je eenmaal heeft gepakt, ben je voor je leven lang verkocht. Ik ben groot fan.” Ook live staat het als een huis, aldus Hoogendoorn. „Ik denk dat ze een mooie festivalzomer te wachten staat.”

Blanks


'Amsterdamse crimineel Khalid J. opgepakt in Dubai'

'Amsterdamse crimineel Khalid J. opgepakt in Dubai'

Khalid J., uit Amsterdam-Zuid, wordt vervolgd in een groot proces waarin tien veelal beruchte Amsterdamse criminelen terecht zullen staan. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:10

De Amsterdamse crimineel Khalid J. (35) is volgens betrouwbare bronnen gearresteerd in Dubai, meldt Het Parool. Hij wordt al jaren gelinkt aan onderwereldmoorden. Het Openbaar Ministerie laat weten „echt geen mededelingen” over de zaak te doen.

Volgens de krant beschuldigt justitie hem van lidmaatschap van een criminele organisatie die liquidaties liet plegen. Khalid J., uit Amsterdam-Zuid, wordt vervolgd in een groot proces waarin tien veelal beruchte Amsterdamse criminelen terecht zullen staan voor betrokkenheid bij dat moordcommando. Hij zou in elk geval van 1 december 2013 tot eind 2014 een belangrijke rol hebben gespeeld in de groep, schrijft de krant. J. zou alleen zijn aangeklaagd als lid van de organisatie, niet voor concrete liquidaties.

'Rico de Chileen'


Rijkswaterstaat start grootste onderhoudsklus ooit

Rijkswaterstaat start grootste onderhoudsklus ooit

Rijkswaterstaat begint zondag aan zijn grootste onderhoudsklus ooit. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:30

Rijkswaterstaat begint zondag aan zijn grootste onderhoudsklus ooit. In totaal worden er tot 2033 meer dan honderd bruggen, tunnels en andere objecten gerenoveerd. Zondagavond start de eerste renovatie: de Wantijbrug in Dordrecht.

Het budget voor de landelijke operatie bedraagt ongeveer 20 miljard euro. Het gaat om bruggen en tunnels die voornamelijk in de jaren vijftig en zestig zijn gebouwd. Die zijn inmiddels aan onderhoud of vervanging toe, zegt Rijkswaterstaat. Na renovatie moeten ze veiliger en duurzamer zijn.

Wantijbrug


Twee mensen gewond door sprong uit raam van brandend huis Zaandam

Twee mensen gewond door sprong uit raam van brandend huis Zaandam

De brandweer had het vuur snel onder controle. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:40

Een man en een vrouw zijn zondagochtend in Zaandam gewond geraakt doordat ze van tweehoog uit een raam van een brandende woning zijn gesprongen.

Ze zijn met onbekende verwondingen naar ziekenhuizen in de regio gebracht. Twee anderen zijn nagekeken omdat ze rook hadden ingeademd, maar zij hoefden niet naar een ziekenhuis. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer.

Veel rook


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Likeability of6

Kat Dymka krijgt nieuw leven met 3D-geprinte pootjes

Dymka op haar nieuwe pootjes. / TASS

Foto van 'Daisy Heyer'

VANDAAG, 10:30

Een Britse korthaar an sich is op zich niet heel speciaal, al zijn het natuurlijk bloedmooie katten die menig kattenliefhebber in huis zou willen hebben. Britse korthaar Dymka uit Rusland gaat echter heel de wereld over: het is de eerste kat op aarde die met vier 3D-geprinte protheses verder door het leven gaat. 

Dymka haar pootjes, staart en oren moesten in 2018 allemaal geamputeerd worden, nadat die bevroren waren geraakt door haar leven in het wild op de straten van Novosibirsk, Siberië. Ze werd gevonden en naar de dierenarts gebracht, maar het zag er slecht uit. Meestal besluit de dierenarts om beesten die in deze status gevonden worden te laten inslapen.

Sergei Gorchkov


love
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

15-jarige Emily uit Groningen weer terecht
Likeability of5

15-jarige Emily uit Groningen weer terecht

Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:20

De 15-jarige Emily uit het Groningse Grootegast die mogelijk tegen haar wil was meegenomen uit haar ouderlijk huis, is weer terecht. 

Ze werd zaterdagnacht in Amsterdam gevonden. De politie doet geen uitspraak over de oorzaak van haar vermissing en de toestand waarin ze werd gevonden. Wel zegt de politie met haar in gesprek te gaan.

Inbraak


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Facebook zegt sorry voor vertaling Xi Jinping als 'Mr Shithole'
Likeability of5

Facebook zegt sorry voor vertaling Xi Jinping als 'Mr Shithole'

De Chinese president Xi Jinping en de leider van Myanmar Aung San Suu Kyi. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:30

Facebook heeft zijn excuses aangeboden voor een foute vertaling van de naam van de Chinese president. Als Xi Jinping in het Birmaans werd geschreven, verscheen in de Engelse vertaling 'Mr Shithole'. Een technisch mankement volgens Facebook.

De foutieve vertaling kwam de afgelopen twee dagen aan het licht toen Xi een bezoek bracht aan Myanmar, waar Birmaans wordt gesproken. Zo zette de Myanmarese leider Aung San Suu Kyi een officiële verklaring over Xi's bezoek op Facebook, waarop al snel reacties volgden over de opvallende vertaling naar het Engels.

„We hebben een technisch probleem opgelost dat zorgde voor foutieve vertalingen vanuit het Birmaans naar het Engels op Facebook. Dit had niet mogen gebeuren en we nemen maatregelen om ervoor te zorgen dat het niet meer plaatsvindt”, luidt de verklaring van Facebook.


lol
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nederlander duikt op in Oekraïne-affaire Trump

Nederlander duikt op in Oekraïne-affaire Trump

Oud-ambassadeur Marie Yovanovitch. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:00

Een Nederlander duikt op in de Oekraïne-affaire rond president Trump. De pijlen richten zich op ene Anthony de Caluwé, die volgens Amerikaanse media een aanhanger van de president is.

Hij zou de Amerikaanse voormalig ambassadeur in Oekraïne, Marie Yovanovitch, hebben bespioneerd, maar zelf spreekt De Caluwé van een grap.

De Caluwe stuurde vorig jaar berichten naar de Republikein Robert Hyde. Daarin zegt de Nederlander van begin 50 op de hoogte te zijn van het doen en laten van Yovanovitch. Kopieën van die gesprekken zijn vrijdag vrijgegeven door de inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.


Likeability of3

Knokpartij in Groningen, agent gewond

Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Tijdens een uit de hand gelopen ruzie tussen jongeren in de Groningse binnenstad zijn zaterdagavond zeker twee verdachten opgepakt. Een agent raakte gewond.

Hoe de agent eraan toe is, kon een woordvoerster nog niet zeggen. Ook is niet bekend waarvoor de verdachten zijn aangehouden.

Zestig jongeren


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Tom 'Draco' Felton wil nieuwe Bond worden

Tom Felton. /Instagram @t22felton

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Acteur Tom Felton (32), ook wel bekend als Draco Malfidus van Harry Potter, ziet de rol van James Bond wel zitten. 

Als Daniel Craig (51) na No Time To Die afzwaait als 007, zou hij diens plek graag innemen. Dat verklapt de acteur, die na Harry Potter ook rollen had in Rise of the Planet of the Apes en The Flash, aan het Britse magazine Closer.

‘De ultieme droom’


Likeability of5

Harry en Meghan zien af van koninklijke titels

Ook krijgen ze niet langer betaald als leden van het koninklijk huis. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

De deal is rond. Vanaf het voorjaar is het ‘gewoon’ Harry, Meghan en Archie. De familie zal hun koninklijke titels dan niet meer gebruiken. 

Dat maakte het Buckingham Palace zaterdagavond bekend. Ook krijgen ze niet langer betaald als leden van het koninklijk huis.

‘Geliefde leden’


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Emily (15) mogelijk vermist, politie en ouders bezorgd

Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De politie maakt zich zorgen om de 15-jarige Emily Meijer uit Grootegast in Groningen. Ze zijn bang dat het meisje drie dagen geleden is ontvoerd. 

Emily zou in de gestolen auto van haar ouders zijn meegenomen, maakt de politie zaterdag bekend.

Inbraak woning


Likeability of5

Man opgepakt, mishandelde dochter (3) in vliegtuig

Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Zaterdagochtend is op Schiphol een 47-jarige Oekraïense man aangehouden. Hij zou zijn dochter van 3 in het vliegtuig hebben mishandeld. 

De vader en dochter waren vanuit Brazilië onderweg naar Schiphol.

Toen vliegtuigpersoneel en omstanders de mishandeling zagen, grepen zij in. Het meisje werd door de crew opgevangen.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Kaj zegt sorry voor 'domme fouten'

Kaj chatte met toen minderjarige meisjes. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Kaj van der Ree biedt zijn excuses aan voor zijn seksueel grensoverschrijdende contacten die hij in het verleden had met minderjarige meisjes.

In een persoonlijke persverklaring noemt de 28-jarige vlogger en presentator dit „domme fouten". Hij zegt dat hij „vereerd" was door de aandacht die hij kreeg en zich niet bewust was van de consequenties van zijn gedrag.

Ernstig teleurgesteld