In het nieuws

Verslaafd aan pijnstiller: 'Ik kon niet meer slapen'

Verslaafd aan pijnstiller: 'Ik kon niet meer slapen'

Het aantal oxycodon gebruikers is toegenomen van 93.000 gebruikers in 2008 naar 485.000 Bron: ANP Foto

Foto van 'Naomi Defoer'

4 FEB 2019

Een paracetamolletje tegen de man met de hamer, een tover 'smartie' om de koorts te laten zakken en aspirine tegen keelontsteking. Dagelijks grijpen we naar onschuldige pijnstillers. Voor Liesbeth Bruinekool (28) was het allemaal een stuk minder onschuldig, nadat ze verslaafd raakte aan de zware pijnstiller oxycodon.

„Ik was enorm rusteloos, kon niet stilzitten, niet slapen en mijn schoppende benen hielden mijn man wakker", vertelt ze.

Ernstig zorgen

Het aantal oxycodon gebruikers is de afgelopen jaren gestegen van 93.000 gebruikers in 2008 naar 485.000 gebruikers nu. Bij fentanyl steeg dit aantal van 65.000 naar 111.000 gebruikers, blijkt allebei uit uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). Minister Bruins (VVD), Medische Zorg en Sport maakt zich ernstig zorgen en gaat maatregelen nemen om het gebruik terug te dringen.

Bruinekool slikte het middel niet zomaar. Ze heeft chronisch een te hoge druk in de hersenen (Idiopathische Intracraniële Hypertensie), ernstige nierproblemen en een stollingsstoornis. Vanaf januari 2015 is ze 46 keer opgenomen geweest en heeft ze in totaal een jaar in het ziekenhuis gelegen.

„Het begon met een bloedprop in de hersenen, waarna ik tijdelijk halfzijdig verlamd en blind raakte", legt ze uit. „De bloedprop en verlamming zijn weg(getrokken), maar ik heb er een chronisch te hoge hersendruk aan over gehouden. Ik heb een drain om de druk in mijn hersenen te verlichten, maar die werkt niet voldoende. Om de pijn dragelijker te maken, slik ik pijnstillers."

Verslaafd aan pijnstiller: 'Ik kon niet meer slapen'

Liesbeth Bruinekool

Ze geeft nog wat toelichting omtrent haar ziekte. „Vroeger werd het pseudo tumor cerebri genoemd, ofwel de symptomen en klachten van een hersentumor zonder dat je daadwerkelijk een hersentumor hebt", vertelt Bruinekool. „Zoals hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, wazig zicht en soms dubbel zien."

Drie jaar lang slikte ze de pijnstiller oxycodon, waar ze met moeite van is afgekickt. „Als ik het een dag niet slikte, omdat ik het vergeten was of niet bij mij had, kreeg ik al ontwenningsverschijnselen zoals die rusteloosheid", zegt ze. „Ik móést het gewoon hebben."

Dat het zo verslavend kon zijn, wist ze niet. „Vanwege mijn ernstige nierproblemen, mocht ik geen andere medicijnen", legt ze uit. „Vooraf werd er niks gezegd over dat het middel verslavend kan zijn of dat ik de keuze had uit een ander middel. Het werd gewoon voorgeschreven in het ziekenhuis en ik nam het mee naar huis."

Verslaafd

Nu is ze sinds twee maanden overgestapt op fentanyl.  „Na de zoveelste opname, lieten de artsen mij cold turkey stoppen waarna mijn lichaam er alleen nog maar meer om vroeg. Het was echt een lichamelijke verslaving. Ik wilde mentaal gezien niets liever dan ermee stoppen, maar mijn lichaam liet dit niet toe", vertelt Bruinekool. „Uiteindelijk heb ik het zelf per 5 mg afgebouwd."

Ze is minder bang om verslaafd te raken aan fentanyl. „Ik neem het alleen zodra het echt nodig is, met een maximum van acht keer per dag. Zelden komt het voor dat ik het vaker dan twee keer per dag slik. Bovendien werkt het maar drie uur en daarna is het mijn lichaam uit. Bij mij werkt het veel minder verslavend dan oxycodon."

Bruinekool vindt het een goed besluit om het gebruik van de zware pijnstilling terug te dringen. „Het wordt te snel voorgeschreven", vindt ze. „Laatst las ik dat een meisje van 16 na een amandeloperatie oxycodon kreeg, vroeger werd dit gewoon opgelost met paracetamol en ibuprofen." Wel merkte ze zelf dat haar huisarts er de bij de herhaalmedicatie moeilijk over deed. „Normaal gesproken kon ik het herhaalrecept altijd via mijn huisarts krijgen, maar nu weigerde hij en moest ik speciaal naar mijn arts in het ziekenhuis."

Ze vindt dat artsen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. „Er moet meer voorlichting gegeven worden, zodat de patiënt een keuze heeft", zegt ze. „Gebruikers moeten eerst onder de loep genomen worden, waarna besloten wordt om ze het middel voor te schrijven."

Of ze een andere keuze zou hebben gemaakt als ze van te voren had geweten over de potentiële verslaving, weet ze niet. „Het medicijn zorgde voor verlichting die ik hard nodig had. Ik had heel veel pijn, lag in een donkere kamer zonder ook maar een enkele prikkel. Geen licht, geluid, helemaal niks."

Onverantwoord

Bram Bakker, psychiater, vindt het zeer terecht dat minister Bruins maatregelen wil gaan nemen. „Ik werk in de verslavingszorg en ik zie de gruwelen opstapelen ten gevolge van onverantwoord gebruik van pijnstillers", zegt hij. „Het is een verborgen probleem, aangezien de mensen nog goed functioneren in tegen stelling tot bijvoorbeeld coke-snuivers. Daar merk je het aan."

Zelf heeft hij het ook meegemaakt. „Dokters schrijven het achteloos voor", zegt Bakker. „Mijn vriendin kreeg oxycodon voorgeschreven toen ze aan haar heup geopereerd moest worden. Na wat zelf onderzoek kwam ze tot de conclusie dat ze het absoluut niet ging nemen. De dokter had het vooraf met haar door moeten nemen, dat staat in de wet. De ellende achteraf zien ze niet."

Ook het internet maakt het er niet makkelijker op. „Tramadol bijvoorbeeld, is gewoon online te koop. Patiënten bestellen een lading, zonder dat de arts ervan af weet."

Waarom opiaten zo verslavend zijn, dat is volgens Bakker eigenlijk heel simpel. „Ze zijn afgeleid van morfine en van morfine wordt uiteindelijk heroïne gemaakt." Over vervanging van oxycodon voor fentanyl kan Bakker kort zijn: „Dat is gewoon heroïne vervangen voor methadon, het is iets betrouwbaarder en minder heftig, maar nog steeds verslavend."

Volgens de psychiater zijn er genoeg alternatieven. „Andere pijnstilling zoals paracetamol, ibuprofen en aspirine", zegt hij. Maar je kan ook denken aan andere vormen van pijnbestrijding zoals: medicinale wiet, oxazepam voor de ontspanning van de spieren of acupunctuur."

Sterke pijnstiller

Oxycodon is een opiaat, een sterke pijnstiller die wordt voorgeschreven bij hevige pijn of een pijnpiek. Het medicijn kan worden voorgeschreven na de operatie, bij zenuwpijn, verwondingen, bij kanker, bij langdurige pijn bij diverse aandoeningen of bij palliatieve zorg (het laatste stadium van zorg voor iemand komt te overlijden). Het middel is verkrijgbaar in tabletten, capsules en drank en werken binnen een uur. Oxycodon kan zowel lichamelijk als mentaal verslavend zijn, vanwege de aanwezigheid van de stoffen en de euforie die de meeste opiaten met zich mee brengen.

Fentanyl is ook een opiaat, die net als Oxycodon wordt voorgeschreven bij hevige pijn. Het medicijn kan net als Oxycodon worden voorgeschreven na de operatie, verwondingen, kanker of bij een hartinfarct. Het middel is verkrijgbaar als tabletten, neusspray en zuigtabletten.

Beide middelen stimuleren het lichaam om pijn te stillen en te kalmeren. 


Noors voetballertje (16) verandert naam naar Messi

Noors voetballertje (16) verandert naam naar Messi

De Argentijnse Lionel Messi / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Fan zijn we allemaal wel geweest. Of het nou Justin Bieber, Star Wars of paarden was. Toch heb je fans, en je hebt f a n s. De 16-jarige Daniel Are Knutsen uit Noorwegen is zo erg fan van zijn idool Lionel Messi dat hij besloten heeft zijn naam te veranderen naar... precies: Lionel Messi.

„Ik wilde mijn naam al een tijdje veranderen", vertelt Knutsen/Messi aan het Noorse VG„Messi is mijn grote idool." Eerder deze zomer is de naamwijziging goedgekeurd en nu gaat de jongen officieel als Lionel Messi door het leven. Waarom hij zo ver wilde gaan dat hij zijn naam wilde veranderen? „Ik wilde vooral kijken of het echt mogelijk was."

Even goed worden


Wannabe influencer in de schulden na Insta-vakantie

Wannabe influencer in de schulden na Insta-vakantie

Illustratie van selfie / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Duizenden euro's besteedde de 27-jarige Fiona Melbul aan haar geweldige Instagram-vakantie, om er maar een beetje bij te kunnen horen. Ze wilde haar vrienden jaloers maken met een fantastische vakantie. Alleen had ze daar helemaal geen geld voor. Nu heeft ze zo'n 12.000 euro aan schuld en woont ze weer bij haar ouders.

Jaloerse reacties

Melbul geeft Instagram de schuld van haar forse creditcard rekening, vertelt ze aan het Australische A Current Affair. „Je neemt tien of twintig foto's tot je de perfecte hebt, plaatst die op social media en dan wacht je tot je vrienden het zien. Hun jaloerse reacties... Ik voel me er echt goed door", vertelt de 27-jarige.


Restaurant gesloopt nadat eigenaar toeristen aanviel

Restaurant gesloopt nadat eigenaar toeristen aanviel

De auto van de Spaanse toeristen / Screenshot YouTube

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Albanië zit als vakantiebestemming in de lift en het land wil zich dan ook positief profileren naar de buitenwereld. Wie het toerismevriendelijke imago van het land besmeurt, kan keiharde sancties verwachten. Dat ondervond een restauranteigenaar die Spaanse toeristen lastig viel.

Een paar dagen geleden viel de woedende Albanese eigenaar van een strandrestaurant de huurauto van enkele ontevreden Spaanse toeristen aan. Op de beelden, gefilmd door de reisgids van het gezelschap, is te zien hoe de agressieve man de voorruit van de wagen met de hand verbrijzelt, terwijl de verschrikte toeristen in de auto toekijken.


Nederland bezorgd om natuurbranden in de Amazone

Amazonebranden: 'We moeten hier iets aan doen'

/ ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Nederland is bezorgd over de natuurbranden in het Amazonegebied. „Het is echt verschrikkelijk wat daar gebeurt", zegt minister-president Mark Rutte. „Het is niet ongebruikelijk dat er branden zijn maar op deze schaal en zo vroeg in het seizoen, dat is buitengewoon schokkend."

Recordaantal branden

Het Braziliaanse oerwoud is dit jaar getroffen door een recordaantal branden; namelijk 40.000. Ten opzichte van vorig jaar is er sprake van een stijging van 83 procent. Volgens critici van de regering zijn de branden het gevolg van het milieubeleid Bolsonaro. De president wordt ervan beschuldigd zijn aanhangers in de houtkap-, mijnbouw- en landbouwsector te bevoordelen. Veel branden zouden ook zijn aangestoken door boeren om het land te gebruiken voor vee- en sojateelt.


Zorgen van oorartsen om gehoorproblemen door oortjes

Zorgen van oorartsen om gehoorproblemen door oortjes

/ Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het langdurig dragen van een koptelefoon of oortjes kan voor onherstelbare gehoorschade zorgen. Dat schrijft RTL Nieuws. Kno-artsen maken zich grote zorgen, want zij zien de gehoorproblemen met jongeren toenemen.

Zorgen

Kno-arts Jan van der Borden van het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam is bang dat er over een jaar of twintig een hele generatie met gehoorschade is. „Mensen lopen de hele dag met oortjes in of een koptelefoon op. Op dit moment krijgen veel mensen een gehoorapparaat bij een jaar of 70, maar over twintig jaar zal die leeftijd verlaagd zijn naar ongeveer 50."


Ook Rijkswaterstaat start zaterdag hitteprotocol

Met het hitteprotocol word je in geval van pech direct geholpen door een berger / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Na het RIVM neemt ook Rijkswaterstaat maatregelen vanwege de verwachte hitte. Vanaf zaterdagochtend 10.00 uur geldt het zogenoemde hitteprotocol, tot 20.00 uur 's avonds. Dat protocol houdt in dat automobilisten die met pech langs de weg komen te staan, direct geholpen worden door een berger.

Goed voorbereiden

Rijkswaterstaat zet de komende dagen extra materiaal in, zodat gestrande automobilisten snel naar een veilige locatie kunnen worden gebracht (een tankstation of parkeerplaats met voorzieningen bijvoorbeeld). Het hitteprotocol geldt in de provincies waar volgens het KNMI een grote kans is op 30 graden. Naar verwachting blijft het protocol ook na zaterdag van kracht, maar dat hangt verder af van het weer de komende dagen.


8-jarige Duitse jongen gaat weer joyriden

8-jarige Duitse jongen gaat weer joyriden

Voor de tweede keer in twee dagen is een Duits jongetje van 8 jaar oud gaan joyriden. /Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voor de tweede keer in twee dagen is een Duits jongetje van 8 jaar oud gaan joyriden. In de nacht van dinsdag op woensdag pikte hij de auto van zijn moeder voor een tocht over de snelweg bij Soest, in Noord-Rijnland-Westfalen. Twee nachten later toerde hij met behoorlijke snelheid door de binnenstad van Dortmund.

Tegen vrachtwagen gebotst

Na Dortmund koos het ventje de A1 richting Keulen, waar hij op een parkeerplaats tegen een geparkeerde vrachtwagen botste. Hij bleef ongedeerd, maar de auto raakte zwaar beschadigd. De jongen krijgt psychologische begeleiding, meldt de politie in Dortmund.


'Dakloze jongere heeft vanaf moment 0 pech'

'Dakloze jongere heeft vanaf moment 0 pech'

Het aantal dakloze jongeren is verdriedubbeld in net aan tien jaar tijd. Vaak zitten zij in een vicieuze cirkel. /Unsplash

Foto van 'Roos Ravensbergen'

GISTEREN

In net aan tien jaar tijd is het aantal daklozen in Nederland meer dan verdubbeld. Het aantal jonge daklozen - 18- tot 30-jarigen - is zelfs verdriedubbeld. Ongeveer 12,6 duizend jongeren zwerven rond op straat, zonder veilige thuisbasis om naartoe te gaan. Volgens Marleen van der Kolk van Stichting Zwerfjongeren Nederland is dat een zeer ernstige zaak, maar is er, door middel van een actieplan, ook sprake van een inhaalslag.

Het Leger des Heils is niet verbaasd over de groei van het aantal daklozen. Zij geven zelfs aan dat ze overvol zitten, en misschien binnenkort 'nee' moeten verkopen aan daklozen die bij hen aankloppen voor onderdak. „Als samenleving hebben we een plicht voor onze medemens te zorgen. Dit kan niet zo langer doorgaan", zegt een woordvoerder.

Actieplan


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

21 AUG 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Redding uitstervende witte neushoorn stap dichterbij

Redding uitstervende witte neushoorn stap dichterbij

Er zijn nog maar twee witte neushoorns in leven, dat zijn allebei vrouwtjes. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Er zijn nog maar twee witte neushoorns in leven, maar toch lijkt er een kans te zijn dat de diersoort niet uitsterft. Keniaanse dierenartsen en wetenschappers zijn dankzij ingewikkelde voorplantingstechnieken een stap dichterbij de redding van de dieren gekomen.

Ivf

Bij de twee vrouwelijke neushoorns zijn donderdag in totaal tien eitjes afgenomen. Die zijn meteen daarop naar Italië overgebracht en via ivf bevrucht met het ingevroren sperma van vier overleden mannetjes. In maart 2018 overleed de laatste mannelijke witte neushoorn.


'Topsporters poetsen meer, hebben slechtere tanden'

'Topsporters poetsen meer, hebben slechtere tanden'

Ondanks dat topsporters hun tanden grondiger reinigen, hebben ze vaker last van tandbederf en ontstoken tandvlees. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Topsporters hebben een slechter gebit dan gewone mensen, terwijl ze grondiger hun tanden poetsen. De reden: sporters nemen veel meer sportdranken, energierepen en gelletjes. Daar zitten zo veel suikers en zuren in, dat ze tanden beschadigen. Dat komt naar voren uit een onderzoek van de University College in Londen.

Tandbederf

De onderzoekers keken naar de monden van 352 topsporters. Het gaat onder meer om voetballers, wielrenners, turners, zwemmers, rugbyers, roeiers, hockeyers, zeilers en atleten. Onder hen zijn mensen die hebben deelgenomen aan Olympische Spelen. Bijna de helft had last van tandbederf. De sporters hadden ook vaak ontstoken tandvlees. Een op de drie gaf aan zo veel mondklachten te hebben, dat hun training eronder leed.


Noorse politie stopt onderzoek naar vermiste NL'er
Likeability of5

Noorwegen stopt onderzoek naar vermiste Nederlander

De politie vermoedt dat Arjen Kamphuis tijdens een tocht met een kajak in het water is gevallen. Er is geen lichaam gevonden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Noorse politie heeft het onderzoek naar Arjen Kamphuis afgesloten. De Amsterdammer raakte vorig jaar augustus vermist tijdens een trip in Noorwegen. Er kwam een grote zoekactie op gang, maar tot dusver heeft die niet tot resultaten geleid.

De cybersecurityspecialist was voor het laatste gezien in het centrum van Rognan. Hij was daar met de trein heen gereisd nadat hij had uitgecheckt in een hotel in Bodo.

Familie en vrienden van Kamphuis hebben „met groot verdriet de conclusies van de Noorse politie gelezen", meldt woordvoerder Ancilla van de Leest, die bevriend was met Kamphuis. „Wij bedanken de Noorse en Nederlandse politie voor hun grote inzet. Wij leggen ons neer bij hun bevindingen en vragen tijd en privacy om dit te verwerken."


like
user_90a376f076465d5da419a2a99c14ccccabf0a714_avatar

Laatste twee deelnemers Expeditie Robinson bekend

Laatste twee deelnemers Expeditie Robinson bekend

De laatste twee deelnemers van Expeditie Robinson 2019 zijn bekend! Nu is de groep compleet. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Vanaf zondag 1 september kun je weer genieten van een nieuw seizoen van Expeditie Robinson, waar zo'n twintig BN'ers met elkaar de strijd aangaan op de Filipijnen. Er waren al heel wat deelnemers bekend gemaakt, maar nu weten we ook eindelijk wie de laatste twee zijn! Binnenkort kun je ook Roy Donders (stylist, mede bekend van zijn trainingspakken) en Berdien Stenberg (fluitiste) volgen op het tropische eiland, waar ze ingewikkelde opdrachten moeten voltooien.

Laatste twee deelnemers Expeditie Robinson bekend!

Roy Donders wordt onthuld als deelnemer van Expeditie Robinson. /Amarins de Boer

Kaj Gorgels en Nicolette Kluijver nemen, voor het eerst samen, de presentatie op zich. Kaj Gorgels volgt Dennis Weening op, die werd ontslagen door RTL.


wow
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Het wordt heet! Zaterdag hitteplan heel Nederland

Het wordt heet! Zaterdag hitteplan heel Nederland

Na een tijd van regenachtig weer, laat de zon zich dit weekend flink zien. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De komende dagen lopen de temperaturen naar verwachting weer flink op. Het RIVM stelt daarom zaterdag weer het nationale hitteplan voor heel Nederland in wegens de warmte.

„Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen, zoals een zonnesteek", aldus het instituut.

Het hitteplan geldt in principe tot en met woensdag, maar dat is afhankelijk van het weer. Dit weekend kan de temperatuur volgens de voorspellingen lokaal tot 32 graden oplopen.


Lijkhonden speuren in Australië naar 18-jarige Belg

Lijkhonden speuren in Australië naar 18-jarige Belg

De Australische politie hield intensieve zoektochten naar de vermiste jongen, maar nog altijd zonder resultaat. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Honden die zijn getraind om menselijke resten te vinden, worden ingezet in Australië om de vermiste Belg Theo Hayez te vinden. De 18-jarige Hayez verdween in mei in de populaire badplaats Byron Bay, nadat hij acht maanden door Australië had getrokken.

Intensieve zoektochten

De Australische politie hield intensieve zoektochten naar de vermiste jongen, geholpen door Belgische collega's en vrijwilligers, maar nog altijd zonder resultaat.


Airsoftwapen komt langs beveiliging gevangenis
Likeability of3

Airsoftwapen komt langs beveiliging gevangenis

De medewerker had de airsoftgun nog in zijn tas zitten en kwam ermee langs de beveiliging. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een medewerker van het Justitieel Complex Zaanstad is het gebouw binnengekomen met een airsoftgun in zijn sporttas. De medewerker nam de airsoftgun per ongeluk mee en kwam ermee langs de beveiliging. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid een bericht hierover in De Telegraaf.

Onderzoek

Toen de medewerker erachter kwam dat hij het airsoftwapen bij zich had, heeft hij zich direct gemeld bij de portier om het weer buiten te brengen. Het Bureau Integriteit is als gebruikelijk gevraagd onderzoek te doen. De medewerker is in afwachting van de uitkomsten de toegang tot de inrichting ontzegd.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Artsen vrezen voor gezondheid na nucleair ongeval
Likeability of2

Artsen vrezen voor gezondheid na nucleair ongeval

Het leger had de artsen nooit gewaarschuwd voor de kans op verhoogde stralingsniveaus. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Russische artsen die de slachtoffers behandelden van het ongeluk met een raketmotor in het noorden van Rusland, vrezen dat ze zelf zijn blootgesteld aan radioactieve straling. Toen de slachtoffers bij hen werden gebracht, werd namelijk niet verteld dat het om een nucleair ongeval ging.

Niet gewaarschuwd

De artsen die in de Russische havenstad Archangelsk werken, vertellen hun verhaal anoniem aan de BBC. Het ongeluk gebeurde bij een onderzoekscentrum van atoomconcern Rosatom, ruim 35 kilometer ten westen van Archangelsk. Volgens de artsen stonden zeker negentig mensen in contact met de slachtoffers, maar heeft het leger nooit gewaarschuwd voor de kans op verhoogde stralingsniveaus.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

'Vandaag is rood' in Tilburg op Redhead Days

'Vandaag is rood' in Tilburg op Redhead Days

Vanaf vrijdag worden er zo'n 40.000 bezoekers verwacht voor de 14e editie van de Readhead Days in Tilburg, waar veel roodharigen samenkomen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zo'n 40.000 bezoekers worden vanaf vrijdag in Tilburg verwacht voor de 14e editie van Roodharigendag, oftewel Redhead Days. Mensen met rood haar en liefhebbers van deze haarkleur uit de hele wereld weten de weg naar de Brabantse stad te vinden. Het evenement, dat eerst in Breda plaatsvond, duurt tot en met zondag.

Fotoshoot als hoogtepunt

Het gratis festival heeft diverse activiteiten voor jong en oud zoals spelletjes, optredens van bandjes en dj's en lezingen en tentoonstellingen over rood haar. Vrijdag is er een fietstocht en een feestavond in Poppodium 013. De fotoshoot met roodharigen op zondagmiddag geldt al jaren als absoluut hoogtepunt.


Verwarde man veroorzaakt explosie, 2 gewonden

Verwarde man veroorzaakt explosie, 2 gewonden

De man had vermoedelijk de gaskraan opengezet. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een verwarde man heeft donderdagavond in Hoensbroek (Limburg) in het bijzijn van de hulpdiensten geprobeerd zijn woning op te blazen. De bewoner had vermoedelijk de gaskraan opengezet. Toen de politie het huis binnenviel, ontstond er een explosie en raakten de bewoner en een agent gewond. Ze zijn met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

Huis opblazen

De explosie deed zich rond 23.45 uur voor aan de Prins Willemstraat. Op dat moment wilde een arrestatieteam de man uit de woning ontzetten, omdat hij al een tijdje dreigde zijn huis met gas op te blazen. De politie had nog geprobeerd te onderhandelen met de bewoner.