Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 27 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Promovendus Tilburg verzon bezoeken aan moskee

Een promovendus van de Universiteit Tilburg heeft zichzelf flink in de nesten gewerkt. Voor zijn onderzoek over salafisme zou hij naar eigen zeggen vijf keer een moskee in Hilversum hebben bezocht, terwijl op drie van de gestelde data de moskee gesloten was.

Titel behouden

Ook komen er in het onderzoek van Mohammad Nazar Soroush gesprekken naar voren die hij nooit gevoerd kan hebben, zo weet Omroep Brabant. Diverse instellingen werden in het proefschrift als salafistisch getypeerd zonder dat daar voldoende bewijs voor was. Dat heeft de externe Commissie Wetenschappelijke Integriteit vastgesteld.

Desondanks wordt het onderzoek niet teruggetrokken en mag Soroush zijn titel behouden. Wel krijgen de promovendus en zijn twee begeleiders een stevige veeg uit de pan. De hoogleraar die hem hielp tijdens zijn onderzoek mag voortaan geen promoties meer begeleiden. Het was voor hem – Ruben Gowricharn – dan ook niet de eerste keer dat hij in opspraak kwam.

De Promotiekamer

Gowricharn was namelijk betrokken bij de promotiefabriek in Tilburg. Aan zijn bedrijf De Promotiekamer kunnen zogenaamde buitenpromovendi duizenden euro’s per jaar betalen voor hun begeleiding. Bovendien levert elke promotie hem nog eens 35.000 euro op vanuit de universiteit.

Hij heeft een eigen bedrijf (De Promotiekamer) waaraan buitenpromovendi zoals Soroush duizenden euro’s per jaar betalen voor hun begeleiding. Gowricharn ontving daarnaast van de universiteit 35.000 euro euro per geslaagde promotie. Dat is een flink deel van het bedrag dat de universiteit van het ministerie aan promotiepremie krijgt, namelijk 70.000 tot 96.000 euro.

Diederik Stapel

Aan de Universiteit Tilburg was eerder ook Diederik Stapel werkzaam, wiens werkwijze wel een beetje overeenkomt met die in de huidige situatie. De hoogleraar had eveneens trips naar plekken voor zijn onderzoeken verzonnen.

Bij Soroush kwamen er uiteindelijk vanuit verschillende instanties klachten. Zo kaartte het Islamitisch Centrum Imam Malik uit Leiden de onjuistheid over zijn logboek aan en zijn undercovermethode. Ook de in het onderzoek aangehaalde Stichting Eenheid uit Leidschendam klaagde over feitelijke onjuistheden in het verslag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.