Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 2 feb 2019
Leestijd: 1 minuut

Orang-oetan bezwangerde vrouwtje door dierentuinhek

Als de liefde echt is, dan laat dat zich door niemand stoppen. Dat blijkt niet alleen bij mensen te gelden, maar ook bij orang-oetans. Hoewel de twee apen in de Zwitserse dierentuin van Basel nooit bij elkaar in de kooi zaten, is het vrouwtje toch bevallen van een kind van het mannetje.

Door het hek

Aanvankelijk werd – logischerwijs – gedacht dat het mannetje in haar hok de vader was, maar bij een dna-test kwam de aap uit de mouw. Vermoedelijk hebben de twee tortelduifjes elkaar ondanks het hek toch weten te vinden.

De Zwitserse dierentuin heeft een apart fokprogramma, waarbij de orang-oetans in drie groepen leven, elke bestaande uit een mannetje, een vrouwtje en een jong. Na elke geboorte wordt er voor de zekerheid een dna-test gedaan om de vader vast te stellen. Dat onderzoek levert normaal niks verrassends op, maar dat was dit keer wel anders.

Wangflappen

Toch is het ergens ook weer niet verrassend dat uitgerekend het mannetje Vendel dit geflikt heeft, zo meldt de Basel Zoo. Vendel is het dominantste mannetje en heeft zogeheten wangflappen, iets dat de vrouwtjes ‘simpelweg niet kunnen weerstaan’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.