Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Nieuws 19 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

Na plofkip steeds meer ‘lokkip’ in de schappen

In 2016 vonden ook de Nederlandse supermarkten: De plofkip kan niet meer. Maar sinds plofkip uit de schappen is gehaald, lijken supermarken niet echt haast te hebben met het werken naar een minimum van één Beter Leven-ster. Er wordt zelfs steeds vaker gestunt met kippenvlees zonder welzijnskeurmerk, zo blijkt uit de kiloknallermonitor van Wakker Dier.

Na de plofkip komen supermarkten, volgens Wakker Dier nu met de zogenaamde ‘lokkip’ en bedenken zij eigen welzijnsconcepten voor de vleeskuikens. Zo vind je bij de Albert Heijn ‘De Nieuwe AH Kip’ en heeft de kip bij Hoogvliet een ‘Pluimgarantie’. In plaats van zich te bewegen naar een Beter Leven-ster voor alle kip, hebben supermarkten de lokkip bedacht”, zegt Valeska Hovener van Wakker Dier. Deze kip heeft geen welzijnskeurmerk, maar heeft het iets beter dan de plofkip. „Supermarkten proberen klanten naar de winkel te lokken met de lage prijzen van dit kippenvlees, vandaar de naam lokkip”, legt Hovener uit.

Eigenaardige benamingen

Volgens Albert Heijn ligt dat echter iets anders. „Wakker Dier noemt al het vlees zonder keurmerk kiloknallers of lokkip. Wij vinden dat eigenaardige benamingen want vlees dat Albert Heijn aanbiedt tegen actieprijzen is namelijk precies hetzelfde vlees dan wanneer we het aanbieden zonder korting”, zegt woordvoerder Ronald van der Aart. Volgens Van der Aart hebben alle kippen, zowel met als zonder actieprijzen dezelfde leefomstandigheden gehad en zijn van een robuust ras. „Een kip waar Wakker Dier bij de introductie zeer over te spreken was.”

Uit de kiloknallermonitor blijkt dat er vorig jaar 56 procent meer acties met kip zonder welzijnskeurmerk in de folders van supermarkten stonden dan in 2015. Het totale aantal prijsstunts met lokkip kwam in 2018 uit op 1900. Volgens de monitor van Wakker Dier staat Albert Heijn boven aan als het gaat om hoe vaak er lokkip in de folders staat. Daarna volgen Jumbo, Hoogvliet en Emté.

De lokkip, heeft weliswaar een beter leven dan de plofkip, maar de aanpassingen die supermarkten hierin maken zijn volgens Hovener minimaal. „Supermarkten zijn na de plofkip eigen concepten gaan bedenken als het gaat om het welzijn van de dieren. Zo groeit de lokkip iets langzamer en sommige supermarkten besluiten de kippen daglicht te geven, maar de dieren verblijven nog steeds met te veel soortgenoten op een vierkante meter.”

In de schappen van supermarkten ligt steeds vaker lokkip, volgens Wakker Dier.
In de schappen van supermarkten ligt steeds vaker lokkip, volgens Wakker Dier. Bron: ANP

Verschillende categorieën

Hoe zit het eigenlijk met al die soorten kip? En aan welke eisen moeten de verschillende categorieën voldoen? Volgens Wakker Dier zijn plofkippen kippen die gehouden worden volgens de minimale eisen van de Europese wet. Dat betekent dat plofkippen met twintig soort genoten op een vierkante meter mogen verblijven en al na 42 dagen geslacht mogen worden. De kippen kunnen niet naar buiten en krijgen vaak antibiotica. De lokkip heeft het al iets beter want supermarkten kiezen er soms voor om de kippen daglicht te geven.

Dan is er nog de kip met het Beter Leven keurmerk. Daarin wordt onderscheid gemaakt tussen één, twee of drie sterren. Een keurmerk met één ster krijgt veertig procent meer ruimte en groeit een stuk langzamer. Ook krijgen ze stro en afleidingsmateriaal en kunnen ze naar buiten in een overdekte buitenuitloop. Deze kippen krijgen soms nog antibiotica. Bij twee sterren kunnen de dieren gemakkelijk naar buiten en bij drie sterren krijgen ze zelf biologisch voer.

De Dierenbescherming heeft de criteria voor het Beter Leven keurmerk opgesteld en laat controles uitvoeren door certificatie instellingen. Als Pluimveehouders aan alle eisen voor een Beter Leven-keurmerk voldoen, krijgen zijn een certificaat voor een jaar.

Minimumeisen

Omdat pluimveehouders en supermarkten, zolang er voldaan wordt aan de minimumeisen van de wet, zelf mogen bepalen hoe de kippen gehouden worden, is het lastig om te bepalen hoeveel de vleeskuikens er na het verdwijnen van de plofkip daadwerkelijk op vooruit zijn gegaan. „Dat verschilt sterk per supermarkt. Zo zitten de lokkippen van de Jumbo bijvoorbeeld al bijna tegen een Beter Leven-ster aan, maar heeft Albert Heijn slechts minimale verbeteringen toegepast.”, legt Hovener uit.

Wat betreft Albert Heijn is er wel degelijk meer gedaan dan het minimale. De kippen hebben volgens woordvoerder Van der Aart namelijk meer leefruimte en afleidingsmaterialen gekregen. Daarnaast plaatst Van der Aart nog een kanttekening. „Albert Heijn heeft het grootste aanbod van kip met het Beter Leven Keurmerk en verkoopt er steeds meer van. Ook hebben we regelmatig aanbiedingen op kip met dit keurmerk en dat blijft onvermeld.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.