Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 25 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Korpschef Lokeren: “Laatste keer dat wij soft zijn”

Bij een vechtpartij voor de poort van een middelbare school in het Vlaamse Lokeren moest de politie vrijdag de orde herstellen. Het ging er behoorlijk hard aan toe, twee agenten raakten gewond tijdens een arrestatie.

Twee tieners hadden na schooltijd afgesproken om op de vuist te gaan, onder toeziend oog van ongeveer vijftig toeschouwers vond dit vrijdagmiddag plaats. Toen de politie hier een einde aan wilde maken sloeg de vlam in de pan. De korpschef is duidelijk: „Als dit nog een keer gebeurt treden we niet meer zo soft op."

Virale video

De beelden van de vechtpartij liegen er niet om, het gaat er behoorlijk hard aan toe tussen de agenten en de jongeren. Bij de actie zijn drie jongens aangehouden, twee van hen waren minderjarig.

Korpschef Patrick Thienport is woedend en laat de scholieren weten dat het menens is. „Dit is de laatste keer dat we zo soft hebben opgetreden. Wij gaan ons niet meer laten bespuwen”, zegt hij tegen VTM Nieuws. Twee agenten kwamen vrijdagmiddag af op een melding van de school over de vechtpartij. Toen een van de scholieren om zijn ID-bewijs werd gevraagd, escaleerde de situatie. De 17-jarige verdachte hitste zijn vrienden dusdanig op dat zij zich tegen de politie keerden. Uiteindelijk moest er versterking komen waarbij ook gebruik werd gemaakt van een politiehond.

In een persbericht heeft de politie geen goed woord over voor het gedrag van de jongeren. „Deze groep liep over en weer over straat, begon de handelingen van de politiemedewerkers te filmen en maakte oerwoudgeluiden. Enkele jongeren begaven zich ook naar de politievoertuigen en hitsten de politiehond op.”

Niet alleen de politie, ook de jongeren zijn niet te spreken over wat er zich vrijdagmiddag heeft afgespeeld. Zij beklagen zich over het feit dat ze te hard zijn aangepakt door de politie en tonen hun verwondingen op sociale media.

Politie Lokeren reageert furieus op geweld aan schoolpoort

"We zijn te soft geweest, volgende keer treden we harder op", zegt korpschef Patrick Trienpont van de politie Lokeren. Meer weten: bit.ly/2H6Zn4K

Posted by VTM NIEUWS on Monday, February 25, 2019

Aanhoudingen en onrust

Bij het handgemeen raakten twee agenten gewond. Deze verwondingen zijn dusdanig ernstig van aard dat zij voorlopig niet aan het werk kunnen. Na de aanhoudingen keerde de rust echter niet meteen terug in Lokeren. Terwijl de drie verdachten door de politie op het bureau werden verhoord, kwam er een groep vrienden en ouders van de verdachten op hoge toon verhaal halen. Het heeft tot middernacht geduurd voor de orde rond het politiebureau hersteld was.

Toen het drietal zaterdag voorgeleid werd, was er eveneens sprake van een grimmige situatie. De kinderrechter voelde zich dusdanig bedreigd door sympathisanten van de verdachten dat hij om politiebescherming heeft gevraagd. Uiteindelijk zijn de drie daarna onder voorwaarden op vrije voeten gesteld. Toch heeft een van hen deze voorwaarden inmiddels al geschonden.

De burgemeester roept iedereen om zich te beheersen maar benadrukt daarbij dat geweld tegen agenten onacceptabel is. Het feit dat de politie te hardhandig zou hebben opgetreden wordt door hem weggewuifd. „Wie op een normale manier met de politie meewerkt bij een controle, wordt ook op een normale manier behandeld,” zo verzekert hij tegen het Laatste Nieuws.

Een van de jongeren doet zijn beklag op Instagram ©Instagram

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.