Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 14 feb 2019
Leestijd: 1 minuut

Kamer komt met maatregelen voor vaccinatiegraad

Als het aan het kabinet en de Tweede Kamer ligt, moet de politiek actiever worden om de weer vaccinatiegraad te halen. De voorbije jaren is die graad gedaald tot 92 procent en dat is gevaarlijk, zo vinden de politici.

Er komen verschillende maatregelen. Zo komt er een speciaal team dat op sociale medium gaat reageren op ‘onzinverhalen’ over vaccineren, waar het niet inenten van je kind wordt geopperd of gepromoot. Daarnaast komt een consultatiebureau waarvan speciaal opgeleide werknemers in gesprek kunnen gaan met ouders die twijfelen of anti-vaccinatie zijn.

Groeiende groep

Volgens diverse onderzoeken groeit de groep ouders die op zijn minst sceptisch is over het vaccineren. Geloofd wordt onder andere dat het kan lijden tot autisme en dat het in sommige gevallen zelfs dodelijk kan zijn.

Woensdag wordt er in de Kamer gedebatteerd over het onderwerp, waarbij partijen hun eigen aanvullende ideeën kunnen aandragen. Het invoeren van een vaccinatieplicht lijkt daarbij voorlopig nog niet aan de orde.

Huisarts

Maar zo is de ChristenUnie voor het in contact brengen van twijfelende ouders met hun ouders. „Bij weigerouders is het wantrouwen groot tegenover de overheid en het consultatiebureau”, zegt Kamerlid Carla Dik-Faber tegenover onder andere de NOS. „Ik denk dat een arts ze wel kan overtuigen.”

De SP wil dat er in campagnes meer gebruik wordt gemaakt van beelden waarop de gevolgen van de ziektes te zien zijn. „De ziekten zijn al zoveel jaren uit Nederland verdwenen, dat weinigen de ernstige gevolgen nog herinneren", denkt Kamerlid Maarten Hijink. "Laat het maar eens zien, dan weet je wat er kan gebeuren."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.