In het nieuws

Intertoys: waar woede en compassie samenkomen

Het failissement van Intertoys zorgt voor drukte en emoties ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

25 FEB 2019

Ellenlange wachtrijen, scheldpartijen, opstootjes, bedreigingen, diefstal, belaagd en bekogeld personeel. Wie dit weekeinde zijn Intertoys Kadokaart bij een Intertoysfiliaal wilde verzilveren, belandde in veel gevallen in een ware chaos.

Nadat bekend werd dat de waardebonnen van de failliete speelgoedketen na zondag hun waarde verloren, wisten duizenden ouders - met kinderen - de winkel ironisch genoeg weer te vinden. En dit ging er alles behalve zachtzinnig aan toe.

Dreigen, spugen, stelen, sluiten

Toen zaterdag bleek dat er door een zeer ongelukkig getimede computerstoring geen cadeaukaarten meer konden worden ingeleverd sloeg de vlam in de pan. De lange wachtrijen zorgden al voor frustratie en de boodschap dat dit wachten dus voor niks was uitte zich in agressie. En wie waren de kop van Jut? De medewerkers die een paar dagen geleden te horen kregen dat ze ander werk moeten zoeken.

Meerdere winkels sloten de deuren na ongeregeldheden waarbij gescholden, getrokken, geduwd, gedreigd, gestolen en gespuugd werd. En dat soms om bedragen van enkele tientjes of nog minder. Zelfs de politie heeft in meerdere gevallen moeten ingrijpen.

Hoe kan het dat een het verlopen van een cadeaukaart zoveel emotie losmaakt. Volgens Kirsten Hofman, docent mediapsychologie bij Hogeschool Saxion, is dit voor een deel te verklaren door een fundamentele attributiefout in het menselijk brein.

"We zijn milder voor onszelf en harder tegen anderen" ©Kirsten Hofman

Goed tegen kwaad

„We zijn geneigd om milder voor onszelf te zijn, maar harder tegen anderen. Sommige mensen ervaren het 'nee' van de winkel als een vorm van onrecht. Je ziet hetzelfde verschijnsel in de stiltecoupé van de trein: ze storen zich aan mensen die praten, maar als ze dat dan zelf doen is dat ineens heel anders of minder erg," zo legt ze uit.

Dit fenomeen werkt overigens twee kanten op. „Dingen die "goed" gaan schrijven we vaker aan onszelf toe, en dingen die misgaan zijn de schuld van de buitenwereld. In het geval van de cadeaubonnen uit zich dat als volgt: mensen vinden van zichzelf dat ze er goed bezig zijn door de cadeaubon in te wisselen omdat ze menen hier recht op te hebben. Als ze dat dan echter niet krijgen dan is dit de schuld van het grote bedrijf en reageren ze dit af op de medewerker die in hun ogen symbool staat voor dit grote bedrijf dat hen onrechtmatig behandelt."

Is deze fundamentele attributiefout iets dat bij alle mensen speelt of zijn er verschillen? „Deze denkwijze komt vaker voor binnen individualistische westerse maatschappijen, het schijnt wel zo te zijn dat dit in Aziatische culturen minder voorkomt. Die kijken minder naar het individu en waar zij als persoon recht op hebben, maar meer naar het geheel en de gemeenschap."

Ook in Nederland lijken de grotere incidenten vooral in het westen van het land of in steden te hebben plaatsgevonden. „Dit kan kloppen, in steden zijn mensen doorgaans individualistischer dan in dorpen. Door een groter collectiviteitsgevoel, is de kans op zulke uitspattingen kleiner," zo meent Hofman.

Geel hart

Een medewerker uit het oosten van het land meldt dat er op de interne communicatiekanalen juist een sterk gevoel van cohesie heerst. Ondanks de zware tijden en de onzekere toekomst steken de Intertoysmedewerkers van over het hele land elkaar een hart onder de riem. „Het voelt allemaal heel instabiel, emotioneel en onzeker," vertelt ze.

„Tranen worden in de winkel netjes ingehouden, er wordt vriendelijk gelachen, maar elke dag als de deuren dicht gaan word er ergens wel weer eventjes gehuild, van ellende en onzekerheid," aldus de medewerkster. „Maar ik moet wel zeggen: heel Intertoys gedraagt zich als één grote familie. Er werden 'hou vol'-s over en weer gestuurd, waar het er normaal nog wel eens flink op gaat op InterNtoys was er nu vooral liefde. Ken je dat dat ze bij voetbalclubs zeggen een hart voor de club te hebben? Ik denk dat er op dit moment heel veel mensen met een geel Intertoyshart zijn."

Bij het filiaal waar zij werkt, ging het er niet zo hevig aan toe als elders. Naast woede en ongeduld was er bij veel klanten in haar winkel ook ruimte voor compassie en begrip.

De Kado-kaart waar het allemaal om te doen is ©ANP

Overlevingsmechanisme

„Niet alleen bij de klanten maar ook bij het personeel zie je het wij-versus-zij denken terug", zo stelt Hofman. Aan de cohesie binnen het personeel kan je zien dat attributie ook positieve effecten heeft. Deze manier van denken is van oudsher een soort overlevingsmechanisme. Door een hogere dunk van jezelf en je eigen groep te hebben, blijf je namelijk vrolijk en optimistisch."

Bij sommige mensen werkt deze mindset niet of niet voldoende en dit heeft gevolgen voor de mentale gesteldheid. „Als je overmatig bezig bent met het negatief oordelen van je eigen handelingen in het verleden kan dit nare consequenties hebben. De attributiefout beschermt ons daarom tegen minderwaardigheidscomplexen. Dit soort minderwaardigheidscomplexen kunnen zelfsabotage, angststoornissen en depressies veroorzaken."

„Bovendien zorgt het ervoor dat we ons onderdeel voelen van een groep, de mens blijft immers een sociaal wezen. Dit resulteert echter wel in een sterk gevoel van wij-versus-zij denken. Uiteraard denken we eerder dat de groep waar wij deel van uitmaken gelijk heeft. Hierdoor vinden mensen bepaalde acties uit de eigen groep gerechtvaardigd terwijl precies dezelfde acties van anderen als onredelijk worden ervaren," aldus de mediapsycholoog.

Hofman heeft zelf ook twee jonge kinderen, maar peinsde er niet over om naar de Intertoys te gaan dit weekeinde. „Nee, ik had geen cadeaukaarten en wanneer ik ze wel had dan zou ik nooit met mijn kinderen zo'n drukke hel trotseren," zo verzekert zij.


Likeability of5

Kinderopvang mag niet-gevaccineerd kind afwijzen

De meerderheid van de Tweede Kamer is alsnog voor het initiatiefwetsvoorstel van D66. /Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

1 UUR

Kinderen die niet zijn gevaccineerd kunnen door kinderdagverblijven toch geweigerd worden in de toekomst. De meerderheid van de Tweede Kamer is alsnog voor het initiatiefwetsvoorstel van D66. 

Een blije Paul van Meenen (D66): „Dit is van groot belang voor kinderen en ouders die zo een geïnformeerde keus kunnen maken.”

Niet ingeënt


love
user_b7a9854e14e8edfa66c7dc3e8fa7f91de0bfc6fe_avatar

Jan Smit zat met burn-out in Spaanse kliniek

Eenmaal terug in Volendam heeft Smit een appartement gehuurd waarin hij verblijft als de drukte van zijn gezin hem te veel wordt. /ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Jan Smit is afgelopen najaar een maand lang in een kliniek in Spanje behandeld voor een burn-out.

Dat bevestigt de manager van de volkszanger maandag tegenover Privé. Half november maakten Smit en zijn management bekend dat de zanger de rest van het jaar niet meer zou optreden.

Keelklachten


Boete voor ouders van messendragende jongeren

Ahmed Aboutaleb. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

2 UUR

Rotterdamse ouders van een kind dat voor de tweede keer wordt betrapt met een mes, kunnen binnenkort een flinke boete krijgen. Zo moet het messengeweld in de stad bestreden worden. 

Dat kondigde burgemeester Ahmed Aboutaleb aan. Ook wil hij jongeren een gebiedsverbod opleggen. Die mogen dan bijvoorbeeld alleen de weg van school naar huis afleggen.

Laconieke reactie


De Uitvaart Pop-Up: zachte lijkwades en andere troostende schoonheid

Comfi lijkwade op links, duurzame rieten kist/mand op rechts en uitvaartondernemer Anneloes Kokshoorn in het midden, met pastelkleurige urn / De Uitvaart Pop-Up van Anneloes met Aandacht is nog tot en met 23 februari elke dag open van 11 – 19 uur, Gerard Doustraat 76 in Amsterdam.

Foto van 'Iris Hermans'

3 UUR

Pop-up waar je alvast kunt shoppen voor ‘later, als ik dood ben’ en waar je ziet hoe het ook kan: duurzaam en persoonlijk.

Een stap over de drempel in de Uitvaart Pop-Up in de Pijp en die nog tot en met zondag open is, en je waant je in een oase van rust, tussen de uitvaartproducten in veelal pastelkeuren. Een rieten kist, of eigenlijk mand, met een dekentje onderin, urnen in bijzondere vormen, sieraden waar je de as in kunt verwerken, een zachtroze lijkwade die er uitnodigend bij ligt en doet denken aan een riante hotelbadjas, in een bijna haute couture jasje. „Ik heb m’n vriend hier gisteren even ingerold, hij vond het heel lekker zacht, en veel minder claustrofobisch dan een kist.” Anneloes Kokshoorn is zelfstandig uitvaartondernemer en met haar bedrijf ‘Anneloes met Aandacht’ begeleidt ze mensen die weten dat ze komen te overlijden en nabestaanden om die laatste reis zo persoonlijk mogelijk te maken.


‘Max Verstappen, ga maar over zee naar Zandvoort’

‘Max Verstappen, ga maar over zee naar Zandvoort’

Eind januari reed Red Bull met toestemming al op het strand (in Scheveningen) voor een promotiefilm. | Foto: ANP / Sem van der Wal

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Formule 1-teams die door een strandreservaat naar circuit Zandvoort rijden? „Mesjogge, bizar.”

Discussies over hagedissen, rugstreeppadden en aantallen geluidsdagen zijn de revue al gepasseerd als het om de Formule 1 in Zandvoort gaat. Tot aan de rechter aan toe. Nu zijn de zeehonden en zeldzame broedvogels aan de beurt. Wat is er aan de hand?

Heen en weer pendelen


Wat is bewezen feit en virale fictie bij de coronavirus-epidemie?

Chinese hulpverleners maken zeer lange dagen, 1700 van hen raakten al besmet /AFP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

57 miljoen Chinese burgers zitten al wekenlang in quarantaine, stukje bij beetje komen knappe koppen van over de hele wereld meer te weten over de infectieziekte, de impact op de wereldeconomie is al goed merkbaar en de virale berichten volgen elkaar in rap tempo op.

Hoe zit de vork exact in de steel een kleine maand nadat de eerste berichten over een wereldwijde epidemie naar buiten kwamen?

De ontwikkeling van het aantal besmettingen vanaf januari /ANP


Burgemeesters roepen op tot landelijk messenverbod

Burgemeesters roepen op tot landelijk messenverbod

Messenverbod lijkt nog ver weg / ANP

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

Ridderkerk, Amsterdam, Drachten; door het hele land hebben de afgelopen maanden steekincidenten plaatsgevonden. Een landelijk messenverbod lijkt nog ver weg. 

De burgemeesters van Nissewaard, Foort van Oosten, en Ridderkerk, Anny Attema, riepen maandag op tot een messenverbod voor minderjarigen. In een brief in het Algemeen Dagblad nemen de twee stelling in. „De wet weerspiegelt wat wij als maatschappij vinden. Als wij het niet normaal vinden dat jongeren met een mes op zak lopen, laat dat dan uit de wet blijken.”

Een stille tocht ter nagedachtenis aan de neergestoken Roan uit Drachten /ANP


Proces Weinstein nadert ontknoping

Proces Weinstein nadert ontknoping

Proces Weinstein nadert ontknoping

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

Twaalf juryleden gaan vanaf dinsdag beslissen over het lot van de van verkrachting en seksueel misbruik verdachte hollywoodmagnaat Harvey Weinstein (67).

De afgelopen weken hebben zowel de openbaar aanklager en de verdediging van Weinstein alles op alles gezet om aan de jury te laten zien dat Weinstein schuldig of niet schuldig bevonden moet worden.

In Amerika werkt het rechtssysteem net even anders dan in Nederland. In het geval van Weinstein beoordeelt een twaalfkoppige jury de zaak. De rechter is het best te vergelijken met een scheidsrechter, hij beslist uiteindelijk de straf die Weinstein wellicht krijgt. De jury bestaat uit 'gewone' Amerikanen, zij zijn verplicht om te komen.


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Woensdag weer boerenprotesten, mogelijk verkeershinder

Woensdag weer boerenprotesten, mogelijk verkeershinder

Eerder protesteerden boeren ook al meerdere keren / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Als je woensdag de weg op moet, houd dan rekening met verkeershinder. Mogelijk duizenden boeren trekken per tractor naar Den Haag.

Maar hoe groot de overlast zal zijn, en waar de problemen het grootst zijn, dat is vooraf moeilijk in te schatten, zeggen ANWB en Rijkswaterstaat.

Farmers Defence Force (FDF) wil met ongeveer 7500 mensen demonstreren. Het protest is op de Koekamp, naast station Den Haag Centraal. Boeren kunnen hun tractoren parkeren op drie wegen in de buurt van het Malieveld.


Smeltwater uit Groenland wordt straks geëxporteerd

Smeltwater uit Groenland wordt straks geëxporteerd

Een ijsberg in Groenland / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het klinkt als een marketingtruc, maar blijkt toch wel wat noodzakelijker dan dat. Groenland gaat namelijk smeltwater exporteren.

Groenland wordt zwaar getroffen door klimaatverandering. Het land is grotendeels bedekt door sneeuw en heeft daardoor veel last van de opwarming van de aarde. Veel sneeuw en ijs smelt, waardoor Groenland meer smeltwater heeft dan het zelf gebruikt.

Zuiver water


Carrièreswitch? NASA zoekt astronauten

Carrièreswitch? NASA zoekt astronauten

Zweef jij straks ook zo rond? / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Loop je vast in je carrière? Is het tijd voor een nieuwe uitdaging? Dan hebben we misschien wel een leuke vacature voor je gevonden. NASA is namelijk op zoek naar nieuwe astronauten.

Waar de meesten van ons niet dichterbij ruimtereizen komen dan tijdens het kijken van science fiction films, kan deze droom voor een paar mensen wel waarheid worden. Volgende maand houdt het agentschap de eerste sollicitatierondes. De gelukkigen mogen naar de maan.

Jubileum


Verminderde zelfstandigheid ProRail stap dichterbij

Verminderde zelfstandigheid ProRail stap dichterbij

Minister Stientje van Veldhoven in een trein / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De inperking van de zelfstandigheid van spoorbedrijf ProRail is weer een stap dichterbij. Verantwoordelijk minister Stientje van Veldhoven heeft daarvoor maandag een wetsvoorstel ingediend.

Vanaf 1 januari komend jaar moet het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat meer zeggenschap over de spoorbeheerder krijgen.

Belastinggeld


Zes jaar gevangenis voor vader die baby dood schudde

Zes jaar gevangenis voor vader die baby doodschudde

Beeld ter illustratie / Pixabay

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een 23-jarige man uit Domburg moet zes jaar de gevangenis in, omdat hij zijn vier maanden oude zoontje zo hard door elkaar heeft geschud dat de baby hersenletsel opliep waaraan hij drie dagen daarna overleed. Doodslag, zo oordeelde de rechtbank in Middelburg maandag.

In de avond van 20 mei 2016 was de verdachte alleen thuis. Er was niets aan de hand toen zijn moeder en vriendin weggingen, maar het kindje is er opeens slecht aan toe toen zij 's nachts weer thuiskwamen. Het jongetje was suf, schijnbaar bewusteloos, had stijve armpjes en beentjes en huilde ongewoon schel.

Niet direct hulp


Een zus hebben maakt je blijer en optimistischer

Een zus hebben maakt je blijer en optimistischer

Een zus hebben maakt je (meestal) gelukkig / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Waarschijnlijk dacht je er als kind heel anders over, maar het hebben van een zus maakt je echt blijer en optimistischer. 

Twee Noord-Ierse universiteiten deden onderzoek naar het zusterschap en kwamen tot deze conclusie. De mensen met een zus waren over het algemeen gelukkiger dan de mensen zonder, weet The Mirror.

Gevoelens


Peking bouwt razendsnel mondkapjesfabriek

Peking bouwt razendsnel mondkapjesfabriek

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De autoriteiten in de Chinese hoofdstad Peking willen in minder dan een week tijd een fabriek laten neerzetten waar mondmaskers worden geproduceerd. De vraag naar dergelijke beschermende hulpmiddelen is omhoog geschoten door de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

De fabriek moet in zes dagen worden gebouwd en dagelijks 250.000 mondmaskers gaan afleveren, bericht staatspersbureau Xinhua. De werkzaamheden begonnen op maandag en moeten zaterdag worden afgerond. Het is de bedoeling dat een bestaand industrieel pand wordt omgebouwd.

Vraag tien keer hoger


Werkgevers lokken niet-afgestudeerde mbo'ers met goed salaris

Werkgevers lokken niet-afgestudeerde mbo'ers met goed salaris

Werkgevers lokken niet-afgestudeerde mbo'ers met goed salaris / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Als je een mbo-opleiding doet, hoef je je over een baan waarschijnlijk geen zorgen te maken. Bedrijven zijn namelijk druk bezig om mbo'ers te vinden.

In 2014 werd in 36 procent van de vacatures een mbo’er gezocht, nu ligt dat percentage al op 52 procent. Inmiddels proberen werkgevers de mbo’ers al voor hun slagen weg te lokken, schrijft het AD.

Onmisbare groep


'Geen grote gevolgen MH17-zaak reorganisatie OM Oekraïne'

'Geen grote gevolgen MH17-zaak reorganisatie OM Oekraïne'

Het OM verwacht geen grote gevolgen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het Openbaar Ministerie (OM) verwacht niet dat de reorganisatie bij justitie in Oekraïne grote invloed zal hebben op het MH17-proces in Nederland dat in maart begint. NRC meldt dat alle Oekraïense MH17-aanklagers uit hun functie zijn ontheven.

Ook zijn de twee officieren vervangen die namens Oekraïne zitting hadden in het Joint Investigation Team (JIT), het internationale samenwerkingsverband dat de ramp onderzoekt.

Geen officier meer


Duur IT-project Defensie lijkt te mislukken

Duur IT-project Defensie lijkt te mislukken

Duur IT-project Defensie lijkt te mislukken / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een nieuw IT-project van Defensie lijkt een stuk duurder uit te pakken dan gepland. De ontwikkeling van het cruciale informatiesysteem is op een dood spoor beland.

Technologiebedrijf IBM heeft gedreigd honderden miljoenen euro’s aan gemaakte kosten op het ministerie te verhalen, vanwege de problemen en vertraging bij de aanbesteding van dit project. De krijgsmacht moet zo nog langer wachten op deze noodzakelijke vernieuwing, het ‘wapen van de toekomst’.

Getouwtrek