Ingelise de Vries
Ingelise de Vries | LinkedIn Nieuws 8 feb 2019 / 12:29 uur

Helaas: bier voor wijn geeft ook venijn

We kennen allemaal de uitdrukking: wijn na bier geeft plezier en bier na wijn geeft venijn. Hoewel je waarschijnlijk heel goed weet dat het niet zo werkt, gebruiken we het nog vaak als excuus. De volgende ochtend word je er door je lichaam weer vriendelijk aan herinnerd dat het inderdaad niet zo werkt.

Je kater heeft gelijk

Nieuw onderzoek laat zien dat je kater gelijk heeft. De volgorde waarin je alcohol verorbert, maakt niets uit voor je staat van zijn de volgende dag. In Duitsland werden 90 drinkers aan een test onderworpen op de Witten/Herdecke Universiteit. De mensen werden verdeeld in drie groepen. De eerste groep dronk 2,5 pint bier, gevolgd door vier grote glazen witte wijn. De tweede groep dronk hetzelfde, maar dan de wijn eerst. De derde groep dronk alleen wijn of alleen bier.

De volgende dag werd de deelnemers naar hun kater gevraagd. Daarvoor is een speciale katermeetmethodiek opgesteld. De brakke Duitsers moesten hun moeheid, hoofdpijn, duizeligheid, buikpijn, misselijkheid en hongergevoel aangeven. Ook werd de hartslag gemeten. Alledrie de groepen bleken ongeveer dezelfde kater te hebben.

Nog een avond drinken

Maar één katermeetmoment is natuurlijk geen katermeetmoment. De deelnemers werd daarom gevraagd om een week later weer flink te komen tanken. Wederom werd er gemeten hoe heftig de kater was. Wat bleek? De resultaten waren zo goed als hetzelfde als een week eerder. Het maakt dus niet uit of je wijn na bier drinkt, bier na wijn of alleen heel veel wijn of bier. Op die kater kun je rekenen.

,,De waarheid is dat teveel alcohol drinken er hoogstwaarschijnlijk voor zorgt dat je de volgende dag een kater hebt”, zegt auteur van het onderzoek Joran Kochling. ,,De enige betrouwbare manier om te voorspellen of je de volgende dag een kater zult hebben, is hoe dronken je bent en hoe ziek je je al voelt.” Als je morgen fris wil beginnen, kun je deze vrijdagmiddagborrel dus het best gewoon rustig aan doen.

Wanneer dan plezier?

Het plezier en venijn zitten ‘m dus niet in je gemoedstoestand de volgende ochtend. Maar waar komt het spreekwoord dan wel vandaan? Daarvoor moet je terug naar de Middeleeuwen, een tijd waarin zuiver water schaars was en bier in overvloed vloeide. Bier werd dan ook veelvuldig genuttigd door de gehele bevolking, ook de arme laag. Nederlanders dronken meer dan een liter per dag en brouwerijen zorgden dat er altijd genoeg beschikbaar was.

Had je geld en wilde je status, dan ging je aan de wijn. Wijn was een stuk duurder in de Middeleeuwen, een statussymbool. Kon je de wijn niet meer betalen, dan moest je weer aan het bier. Je status daalde, het venijn. Ging je van bier naar wijn, dan had je het plezier van meer geld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Helaas: bier voor wijn geeft ook venijn
Sluiten