Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 18 feb 2019
Leestijd: 1 minuut

‘Goede richtlijnen nodig voor verjongingsinjecties’

Betere orgasmes, een dikke bos haar en een jongere huid. Dat zou de bedoeling zijn van zogeheten ‘verjongingsinjecties’ waarbij eigen bloedplasma wordt gebruikt. De bijwerkingen? Die zijn niet goed bekend. Daarom moeten er „gedegen onderbouwde richtlijnen" voor de PRP-behandelingen (Platelet Rich Plasma), zo vindt De Gezondheidsraad.

In de richtlijnen moet precies komen te staan hoe de behandeling in zijn werk gaat, welke volgorde er aangehouden moet worden en wat de juiste zorg hierbij is. Bij de zogeheten PRP-behandeling wordt het bloed van de patiënt in een machine gestopt, die vervolgens de bloedplaatjesrijke plasma (PRP) eruit haalt. Door deze substantie vervolgens in de huid te injecteren, worden nieuwe stamcellen aan het werk gezet en dat zou kunnen leiden tot haargroei.

Onduidelijkheid

„Voor de meeste toepassingen is onduidelijk of er sprake is van positieve effecten, zoals voor de toepassing bij kaalheid, tegen huidveroudering en in de geslachtsorganen", aldus de Gezondheidsraad. Voor de behandeling van een tenniselleboog, chronische wonden en in de kaakchirurgie is wel al bekend dat de behandeling een positief effect heeft. „Er lijken geen grote complicaties aan de behandeling verbonden. Gedegen onderzoek ontbreekt echter vooralsnog."

Nu worden er tientallen verschillende methodes gebruikt voor de bereiding van het bloedplaatjesrijke plasma. „Het is meestal niet duidelijk wat precies wordt toegediend bij een behandeling", zo stelt de raad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Goede richtlijnen nodig voor verjongingsinjecties’
Sluiten