Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 feb 2019
Leestijd: 1 minuut

Er is nu officieel een ‘kinderyoutube’ beschikbaar

Voor wie zijn of haar kinderen wél op YouTube wil laten, maar dan zonder de volwassen content, kan vanaf dinsdag een speciale kinderversie gebruiken. Op Youtube Kids vind je onder meer tekenfilms, kinderliedjes en educatieve video’s.

Reguleren

Het kanaal bestond al in tientallen andere landen, maar is vanaf nu ook in Nederland beschikbaar. Ouders kunnen voor elk kind instellen welke filmpjes ze mogen zien en hoe lang ze de app mogen gebruiken. Verder kan het zoeken in- of uitgeschakeld worden en kan er teruggekeken worden welke filmpjes kinderen hebben gezien.

Schokkende video’s

Het doel van Youtube Kids? Voorkomen dat kinderen in aanraking komen met schokkende filmpjes, zoals die van een paar jaar geleden op Youtube zelf. Kinderen dachten destijds dat ze naar gewone filmpjes keken, maar zagen plotseling dat een figuurtje als Peppa Pig werd toegetakeld door een tandarts of bleekmiddel dronk, dat Mickey Mouse anderen en zichzelf door het hoofd schoot en dat Spiderman vocht met Elsa uit Frozen.

Betaald?

Het is niet mogelijk om zelf filmpjes op YouTube Kids te zetten. YouTube selecteert zelf welke filmpjes van het hoofdplatform geschikt zijn om op Kids te zetten. Gebruikers kunnen ook niet reageren op filmpjes op Kids. De kinderapp is in principe gratis, maar er is ook een betaalde versie, zonder reclame. Dat model heet ‘freemium’: de basis is gratis, maar wie bereid is om te betalen krijgt meer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.