Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 14 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

‘Een boeketje van de supermarkt, dat kan écht niet!’

Valentijnsdag blijkt nog lang niet dood en begraven, evenals het bekende bosje bloemen dat je eigenlijk hoort te geven op deze dag van de liefde. Maar houden we het massaal bij de rode rozen, of is het anno 2019 eindelijk eens hip om eens iets anders te proberen?

Maar liefst acht op de tien Nederlanders heeft stiekem uitgekeken naar donderdag 14 februari: de dag van de liefde. Van hen verrast 35 procent zijn of haar geliefde en zit 44 procent van de mensen in spanning te wachten tot zij verrast worden. En dat verrassen, dat doen we nog altijd het liefst met bloemen (64 procent), blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Topbloemen.nl. Negen van de tien mensen krijgt zelfs liever een bloemetje, dan dat ze uit eten worden genomen!

Een bossie rode rozen

Nog altijd blijven rozen voor vandaag favoriet: 74 procent van de ondervraagden koopt de onbetwiste ‘liefdesbloem’ bij de bloemist. Best jammer, vindt Resi van Gool (27), bloemenstylist en druk in de weer voor Valentijnsdag. „Ik zou juist aanraden om een keer iets anders te kiezen dan die afgezaagde roos”, vertelt ze. „Mooie seizoensbloemen, zoals de cymbidium of Franse tulpen. En dan pastelkleuren combineren met kleuren van het seizoen; knalgeel vind ik heel gaaf. Ik zou daar persoonlijk gelukkiger mee zijn dan een bos rode rozen.”

Resi van Gool (25). / Fotocredits: Anneke Veronica Fotografie

Niet iedereen is het daarmee eens: Lobke Nijhuis (27), specialist natuur en vormgeving en eigenaresse van haar eigen Bloembinderij, vindt de kleuren geel en oranje voor Valentijnsdag echt not done. „Dan kun je, als je iets speciaals wil, beter gaan voor bijvoorbeeld chocoladerozen: dat zijn gedompelde rozen met een hele zoete kersengeur die vooral bij jongeren nu heel populair zijn.” Ze heeft het druk donderdag. „De bestellingen stromen binnen. Ik merk toch dat Valentijnsdag de laatste tijd weer meer gezien wordt als iets leuks, in plaats van als ‘commerciële bende’. Mensen hebben zin om elkaar blij te maken.”

Uit het onderzoek van Topbloemen.nl komt naar voren dat naast rozen vooral tulpen en gerbera’s populaire bloemen zijn met Valentijnsdag, maar Nijhuis ziet een heleboel variatie. „Het is al lang niet meer standaard een bos rode rozen. Sommige mensen kopen een enkele bloem, anderen bestellen populaire veldboeketten en exotische bloemen. Wat we wel zien, is dat rood en roze vandaag nog altijd de meest gekozen kleur is. Maar ik vind het mooi als er wat grassen tussen zitten die het boeket wat spannender maken. Niet één en dezelfde bloem in een bosje. Alleen rozen is zo saai!”

Lobke Nijhuis (27). / Fotocredits: Christa Kuipers

Verschrikkelijke kleurencombi

Hidde Klink (25), bloemist, is het compleet met Nijhuis eens. „Kies voor een mooi gemengd boeket. Hoge en lage bloemen, mooie seizoensbloemen, mooie tulpen… Iets wat je beter niet kunt doen als je het mij vraagt zijn distels, maar dat is een persoonlijke smaak. Een kleurencombinatie die bloemisten trouwens bijna allemaal verschrikkelijk vinden is rood en wit. En lelies worden vaak geassocieerd met begrafenissen, dus dat is misschien ook niet zo slim.”

„Al zijn lelies wel chique”, zegt Nijhuis in verweer. „Het ligt gewoon een beetje aan de situatie. Stel hij/zij houdt heel erg van een bepaalde bloem, dan zou ik er gewoon een leuke mix van maken.”

Van Gool: „Precies, je hoeft je niet aan regels te houden. Vroeger vond men ook dat je geen cactus kon geven, maar ik vind dat ook gewoon kunnen als iemand daar blij van wordt. Je hoeft niet per se aan tradities vast te houden.”

'Het is al lang niet meer standaard een bos rode rozen. Sommige mensen kopen een enkele bloem, anderen bestellen populaire veldboeketten en exotische bloemen.' / Fotocredits: Resi van Gool, Kamille Bloemen.

Tankstations en supermarkten

„Ongeacht waar je mee aankomt; alles waar je moeite in steekt is goed”, vindt ook Klink. En dan bedoelt hij ook echt moeite, want waar alle drie de specialisten het over eens zijn is dat je écht niet kunt aankomen met een bosje bloemen van de supermarkt. „Of zo’n bos bloemen van een tankstation”, zegt Nijhuis gruwelend. „Dat is zo’n afknapper: dan kun je beter niets kopen en je storten op het leven als cursist in ‘uitmaken’.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.