Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 13 feb 2019 / 22:30 uur

Ajax verliest nipt van Real Madrid in eigen huis

Ajax heeft de thuiswedstrijd tegen Real Madrid in de achtste finales van de Champions League verloren met 1-2. De Franse spits Karim Benzema opende na een uur de score in de Johan Cruijff ArenA daarna schoot Hakim Ziyech Ajax op gelijke hoogte.

Marcos Asensio besliste de wedstrijd in de 87e minuut met het winnende doelpunt. Met een doelpunt voorsprong en nog een thuiswedstrijd voor de boeg, is de Spaanse topploeg de absolute favoriet voor de winst over twee wedstrijden. Om toch nog aanspraak te maken op de volgende ronde moet Ajax met twee doelpunten verschil winnen of het verschil maken in uitgoals.

Ajax in de aanval

Ajax verdiende het bijna niet om te verliezen van de ploeg die de laatste drie edities van die Champions League won. Toch werd vanavond ook weer duidelijk dat Madrilenen niet de dominante ploeg waren van voorgaande seizoenen. Ajax speelde gretig en creëerde dreiging. De thuisploeg speelde vol op de aanval en kreeg vooral voor rust goede kansen om op voorsprong te komen.

De Amsterdammers speelden bij vlagen indrukwekkend voetbal en maakten het de Koninklijken zeker in de eerste helft uitermate lastig. Toch wisten ze het verschil niet in doelpunten om te zetten. De beste kans was voor Dusan Tadic, maar deze eindigde tegen de paal.

In de 37ste minuut leek het dan eindelijk dat de thuisploeg op voorsprong kwam, Ziyech schoot vrij voor het doel op keeper Thibaut Courtois en dit leidde tot een treffer van Nicolás Tagliafico. Het station raakte in extase, maar de goal werd na raadpleging van de videoscheidsrechter toch afgekeurd. Vermoedelijk ging de arbitrage over op deze beslissing omdat zij meenden dat Dusan Tadic op een hinderlijke wijze buitenspel stond. De sfeer in de Johan Cruijff Arena veranderde hierdoor abrupt van lyrisch naar woede.

Tweede helft

Na rust ging Real Madrid aanvallen, Karim Benzema schoot vanuit de zijkant richting het Amsterdamse doel maar deze kon onschadelijk worden gemaakt door doelman Onana. De bezoekers kwamen steeds beter in de wedstrijd en dit zette zich ook om in mogelijkheden. Na een uur was het raak, dit keer kreeg de Franse spits zijn schot wel tussen de palen.

Toch gaf de enige Nederlandse ploeg in de Champions League zich nog niet gewonnen. In de 75ste minuut maakte Hakim Ziyech de gelijkmaker en zat er wellicht toch nog een klein wondertje in. Een gelijkspel tegen de titelverdediger zou absoluut geen verkeerde uitgangspositie zijn voor in de returns. Naarmate de wedstrijd de slotfase naderde, leken beide ploegen af te stevenen op een remise.

Toch ging het op het laatst nog mis voor de Amsterdammers. In de 87ste minuut sloeg het noodlot toe na een voorzet van Dani Carvajal. Invaller, en zoon van een Nederlandse moeder, Marco Asensio knalde de op maat gemaakte voorzet vanaf rechts binnen. Van deze achterstand kon Ajax niet meer terugkomen. In de resterende minuten werden alle zeilen bijgezet, maar zat een doelpunt er niet meer in. Een protest bij de scheidsrechter na een vermeende charge op Frenkie de Jong leverde niks op en ook de Deen Kasper Dolberg kreeg het in de blessuretijd niet voor elkaar om de 2-2 binnen te tikken.

Nog niet beslist

Frenkie de Jong geeft de moed niet op. „In Spanje moeten we net zo spelen als we hier thuis hebben gedaan. Met durf en overtuiging. Dan is er nog niets beslist. Voor eigen publiek zal Real ook meer druk voelen.”

,,Als team hebben we het goed gedaan”, vervolgde De Jong, volgend seizoen spelend bij Barcelona. „Jammer dat dan onze goal wordt afgekeurd. Misschien valt zoiets dan gemakkelijk uit in het voordeel van de grote club, dat hebben wij ook wel eens gehad. Maar we zijn goed doorgegaan en hebben ook daarna onze kansen gekregen. Jammer dat het geen beter resultaat heeft opgeleverd.”

De return wordt gespeeld op 5 maart. Aanvoerder van Real Sergio Ramos mist deze wedstrijd, hij is geschorst nadat hij tegen een gele kaart aanliep en zal een Champions League-duel vanaf de tribune moeten bekijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ajax verliest nipt van Real Madrid in eigen huis
Sluiten