Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 23 feb 2019

Duizenden Franse gele hesjes weer de straat op

In Frankrijk zijn opnieuw duizenden gele hesjes de staat opgegaan. Het is de vijftiende zaterdag op rij dat er in Parijs en andere Franse steden werd gedemonstreerd. De politie heeft tientallen demonstranten opgepakt.

Ongeveer 11.600 mensen sloten zich aan bij de protesten in het hele land, waarvan ongeveer 4000 in de hoofdstad, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat was iets meer dan de 10.200 van vorige week. In Parijs demonstreerden toen 3000 mensen.

Brede beweging

In Parijs pakte de politie veertien mensen op, maar de meeste demonstranten liepen vreedzaam door de rijkere wijken van de hoofdstad, omringd door veel politie. In de centrale stad Clermont-Ferrand pakte de politie vijftien mensen op tijdens de mars waaraan volgens de politie 2500 gele hesjes aan deelnamen.

De protesten, genoemd naar de fluorescerende jassen die Franse automobilisten in hun auto’s moeten meenemen, begonnen medio november over de stijgende brandstofprijzen en de kosten van levensonderhoud, maar veranderde in een bredere beweging tegen president Emmanuel Macron en zijn hervormingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Duizenden Franse gele hesjes weer de straat op
Sluiten