Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 feb 2019 / 13:50 uur

Drie twintigers krijgen tot 16 jaar cel voor brand

De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag gevangenisstraffen tot zestien jaar opgelegd aan drie verdachten van de fatale flatbrand in Diemen. Bij de brand in de zomer van 2017 kwam de 27-jarige David Swart om het leven. Ook liepen twee mensen ernstig letsel op.

Broer ingeschakeld

De hoogste straf hoorde de 24-jarige Simona I. tegen zich uitspreken. Volgens de rechtbank is bewezen dat zij haar broer Gilermo (25) en de 27-jarige Rachied V. heeft ingeschakeld om in haar appartement op de begane grond brand te stichten, om zo verzekeringsgeld te kunnen opstrijken. Gilermo I. en V. kregen respectievelijk veertien en vijftien jaar cel. Bij Gilermo I. liet de rechtbank meewegen dat hij zijn eigen aandeel volledig heeft bekend.

Volgens de rechtbank heeft het drietal „op onaanvaardbare wijze gespeeld met mensenlevens" en is het „onbegrijpelijk" dat zij alleen om financieel voordeel te halen zulke risico’s hebben genomen. De brand werd midden in de nacht gesticht, een tijdstip waarop veel mensen thuis waren. „Ze hadden kunnen voorzien dat doden of gewonden konden vallen", aldus de rechtbank.

Zorgvuldige voorbereiding

Volgens de rechtbank voerde Simona I. de regie. Zij zorgde dat ze die nacht niet thuis was en zette extra spullen in haar huis om meer verzekeringspenningen te kunnen claimen. Toen ze rond middernacht vertrok, stonden de benzine en lucifers al klaar in haar appartement in de vijftien verdiepingen tellende flat. Ze deed na de brand aangifte van brandstichting en diende een schadeclaim in van 75.000 euro. De rechtbank sprak van „één allesomvattend plan" en een „zorgvuldige voorbereiding".

Tegen de verdachten waren celstraffen tot achttien jaar geëist.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Drie twintigers krijgen tot 16 jaar cel voor brand
Sluiten