Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 9 jan 2019 / 19:10 uur

Westermarkt stroomt vol voor Viering van de Liefde

Om een vuist te maken tegen de omstreden Nashville-verklaring organiseerde COC Nederland woensdagavond de Viering van de Liefde bij het Homomonument op de Westermarkt in Amsterdam.

Op de samenkomst die werd gepresenteerd door de homoseksuele predikant Wielie Elhorst kwamen honderden mensen af. Collega’s van AT5 waren erbij om rechtstreeks verslag te doen.

Uitsluiting en solidariteit

De Viering van de Liefde is in het leven geroepen nadat afgelopen weekend bekend werd dat een groep gereformeerde predikanten en SGP-factievoorzitter Kees van der Staaij hun krabbel onder het pamflet dat pleit voor ‘traditionele waarden’ hebben gezet.

Een gemoedelijke menigte bestaande uit honderden mensen kreeg een programma voorgeschoteld met zowel muziek als speeches. Onder meer de nieuwe voorzitter van COC Nederland Astrid Oosenbrug, dominee Paula de Jong en burgemeester Femke Halsema deden hun zegje over de omstreden pamflet.

Oosenburg is trots op de golf van liefde die de conservatieve boodschap teweeg bracht. Het statement van een kleine groep orthodoxe strengreligieuze mannen zou juist zorgen voor een groot gevoel van solidariteit in de maatschappij. Ze prijst de massale steun die LHBTQ+’ers in heel Nederland hebben mogen ontvangen. De voorzitter van het COC sloot haar betoog af met een oproep aan het publiek om genegenheid te tonen.

Gedateerde regels

Predikant Paula de Jong laakt de Bijbelinterpretatie die de orthodoxe ondertekenaars erop na houden. Zij zouden zich teveel focussen op letterlijke regels die bovendien niet in de geest van Jezus Christus zouden zijn.

Daarnaast pasten sommige passages van het heilige geschrift niet in de tijdgeest van de 21ste eeuw, deze dienen dan ook binnen een moderne context geplaatst te worden, zo stelde zij. De Viering der Liefde werd afgesloten met het aansteken van het ‘Licht van de Liefde’, waarna het publiek werd opgeroepen om mee te doen. Hierdoor veranderde het driehoekige monument in een bonte verzameling van kleine lichtjes.

De kritiek op de verklaring kwam niet alleen uit seculiere hoek, ook vanuit andere christelijke stromingen was de kritiek niet mals. Het Amerikaanse pamflet zet LHBTQ’ers weg als zondaars en dehumaniseert transgenders, zo stellen zij. Zij benadrukken dat de gewraakte verklaring absoluut niet gesteund wordt door alle christelijke of gereformeerde mensen.

Nashville-rel

De Nederlandse steun voor de oerconservatieve verklaring zette behoorlijk wat kwaad bloed. Niet alleen afgelopen weekende maar ook in de dagen die erop volgden bleef de Nashville-verklaring het nieuws halen. Een tv-optreden van de SGP-leider aan tafel bij Jinek zorgde bijvoorbeeld voor nog meer weerstand. Piet de Vries, een van de initiators, vergeleek gender-ideologie met de nazi-ideologie in het Algemeen Dagblad. Deze vergezochte Godwin werd hem evenmin in dank afgenomen.

Veel gemeentehuizen hingen de regenboogvlag uit om zich uit te spreken voor de gelijke rechten van LHBTQ’ers. Ook bij andere overheidsinstellingen, zoals politiebureau’s en scholen en bij bedrijven ging de kleurrijke vlag uit. Dat de vlag populair is, was te merken bij de Dokkumer Vlaggencentrale. Omdat zij door hun voorraad heen waren, moeten ze nu flink aan de bak om de zondvloed aan regenboogvlagbestellingen te kunnen verwerken.

De stelling dat de Nashville-verklaring niks in 2019 te zoeken heeft en bovendien een discriminerend vod opgesteld door fundamentalistische religieuze oude mannen is, lijkt door bijna de voltallige samenleving én Johan Derksen gedeeld te worden.

De lichtjes der liefde die op het Homomonument werden bijgezet ©ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Westermarkt stroomt vol voor Viering van de Liefde
Sluiten