Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 14 jan 2019 / 06:00 uur

‘We laten pas los als er verandering in komt’

Constant verhuizen. Van plek naar plek, van school naar school, van groep naar pleeggezin, zonder vast thuis: het is de verdrietige waarheid voor veel uit huis geplaatste kinderen. En dat terwijl je als beschadigd en getraumatiseerd kind juist een stabiele omgeving nodig hebt.

Daar moet iets aan gedaan worden, vindt Het Vergeten Kind. Vanaf maandag start de stichting met een grote campagne waarmee aandacht wordt gevraagd voor het almaar doorverplaatsen van uit huis geplaatste kinderen.

Eenzaam en geïsoleerd

In Nederland leven 100 duizend kinderen in een huis waar veel problemen zijn. Hun ouders zijn verslaafd, hebben schulden of psychische problemen, mishandelen of verwaarlozen hen. Bij nog eens 55 duizend kinderen gaat deze problematiek zo ver dat ze niet meer thuis kunnen wonen.

Hiervan zitten ruim 46.000 kinderen in de ‘Jeugdzorg Met Verblijf’. Dat zorgt voor veel onzekerheid, angst en woede bij de kinderen.

Gevlucht met zijn moeder

Dat is onder andere te zien in de documentaires die Het Vergeten Kind maakt. Daar is het verhaal van de 14-jarige Ferry te zien. Hij vluchtte samen met zijn moeder het huis uit, toen ruzies tussen haar en zijn stiefvader uit de hand liepen.

„Ik werd midden in de nacht wakker van de ruzies. Op een nacht moesten we onze spullen pakken en zijn we weggegaan.” Wat hij het meest mist? Zijn vrienden: Ferry woont daar nu ver vandaan en durft niet te vertellen waar hij woont. Ook is hij bang weer naar een andere opvang te moeten. „Ik wil gewoon vrij zijn.”

Glen Faria. Foto: ANP

Johnny de Mol en Glen Faria in de studio

Hoe kun je het beste zoveel mogelijk aandacht genereren voor dit probleem? Dat wil de stichting doen door middel van een grote campagne die overal te zien is. En te horen. Ultimate weldoener en ambassadeur Johnny de Mol nam om ‘Nederland wakker te schudden’ namelijk een nummer op met Glen Faria (die je kunt kennen van ‘Duurt te lang’).

Met ‘Geef de moed niet op, je bent niet alleen’, wil Johnny oproepen om de petitie te tekenen. Johnny: „Als kinderen door omstandigheden niet meer thuis kunnen wonen, dan verdienen ze een plek die liefdevol is, waar ze zich wel thuis voelen. Jij en ik kunnen de regels niet veranderen. Wel kunnen we met z’n allen de druk opvoeren zodat er snel iets gebeurt.”

Naar de Tweede Kamer

Het doel? Zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen. „We willen dat heel Nederland dit ondersteunt, want zoals het nu gaat, kan het niet meer", vertelt Carina Noordervliet, communicatieadviseur van de stichting. De verzamelde handtekeningen moeten uiteindelijk bij de Tweede Kamer komen, zodat het op de agenda komt en er veranderingen volgen.

„Dat gaat natuurlijk niet over een nacht ijs, daar zijn we ons van bewust. Het is een ingewikkeld probleem en het zorgsysteem zit lastig in elkaar. Maar we hebben veel mensen met veel kennis achter ons staan. We laten pas los als er verandering in komt!"

Het Hartenhuis.

Over de stichting

Stichting Het Vergeten Kind werd ruim tien jaar geleden opgericht als de Guusje Nederhorst foundation, vernoemd naar en ter nagedachtenis aan de in 2004 overleden actrice en zangeres. De stichting komt door middel van projecten en initiatieven op voor kwetsbare kinderen in Nederland. Elk jaar vindt er een grote campagne plaats, met andere problematiek. De campagne eindigt in de Week van Het Vergeten Kind, op 4 februari: de geboortedag van Guusje Nederhorst. Met het centrale symbool van de campagne, een ‘Hartenhuis’, kan je laten zien dat je deze campagne steunt. De petitie is te tekenen op www.hetvergetenkind.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘We laten pas los als er verandering in komt’
Sluiten