Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 10 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Vrouwelijke snipers strijden tegen stropers Zimbabwe

Stroperij vormt een grote bedreiging voor natuurreservaten in Sub-Saharaans Afrika. Elke dag komen er wel olifanten en neushoorns om het leven door de gevolgen van illegale jacht.

Om dit soort misdaden tegen te gaan zet de Zimbabwaanse overheid een speciaal eliteteam in tegen stropers. Bewapend met een dosis moed, een adelaarsoog en een arsenaal aan scherpschuttersgeweren probeert dit team hen te stoppen. Deze elite-eenheid bestaat volledig uit vrouwen met een vervelend verleden, zo meldt CBS News.

Jacht op stropers

De vrouwelijke anti-stroperij eenheid wordt ook wel de Akashinga Squad of ‘The Brave Ones’ genoemd en is hét geheime wapen tegen stropers. De vrouwen hebben een meedogenloze reputatie als sniper en in het afgelopen jaar 80 gewapende stropers aangehouden.

Alle leden van de Akashinga Squad hebben zo hun eigen heftige verleden. Zo zijn ze opgegroeid in bittere armoede, mishandeld door hun ex-partner of seksueel misbruikt. Om hun werk uit te voeren dragen ze maskers en camouflagekleding, dit om niet herkend worden en helemaal op te gaan in hun omgeving.

Lid zijn van een anti-stroperij eenheid vergt veel van hun agenda’s, het kan voorkomen dat ze hun familie maandenlang niet zien. Toch hebben ze het er graag voor over om bedreigde diersoorten te beschermen tegen de gruwelijkheden van de jacht op ivoor.

Australische commando

The Brave Ones zijn opgeleid door Damien Mander, een oud lid van de commandotroepen in het Australische leger. Als geharde soldaat die op drie verschillende continenten gevochten heeft, geloofde hij nooit echt in vrouwen aan het front. Dit beeld veranderde toen hij vrouwelijke soldaten in het Amerikaanse leger aan het werk zag in Irak.

„We hadden de missie om opstandelingen tegen te houden, wij mannen focusten ons op geweld en korte termijnoplossingen. De vrouwen hadden een breder perspectief en wilden het probleem in de kern oplossen door bijvoorbeeld ook gesprekken aan te gaan", zo vertelt Mander.

CBS maakte een korte documentaire over de Akashinga Squad voor hun Down to Earth reeks.

The Brave Ones

Once victims of domestic abuse, these single mothers from Zimbabwe have gone through special forces training and come out sharp shooters. Now, they're protecting animals from poachers. https://cbsn.ws/2RbGCUd

Posted by Down to Earth by CBS News on Monday, January 7, 2019

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.