Metro
Metro Nieuws 10 jan 2019 / 13:45 uur

‘Verbod ongezond voedsel rondom scholen is nodig’

Als scholier zul je het vast en zeker een keer doen: in je pauze of tussenuur bijvoorbeeld een broodje doner kebab halen bij het kraampje om de hoek. Terwijl scholen hun best doen om zo gezond mogelijk voedsel in de kantines te verkopen, is op een paar meter lopen het fastfood gewoon te krijgen. En dat is niet de bedoeling, vinden onder andere het Voedingscentrum en voedselwaakhond Foodwatch.

Samen met de stichting Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) pleiten de instanties ervoor dat er regels komen rondom het verkopen van ongezond voedsel in de buurt van scholen. Binnen een straal van een kilometer rond scholen mag geen ongezond voedsel worden verkocht, zeggen ze tegen het AD.

Nutteloze investeringen

Onder andere het Voedingscentrum doet al jaren haar best om schoolkantines steeds gezonder te krijgen. In plaats van Snickers en kaasbroodjes verkopen steeds meer scholen Schijf van Vijf-producten om hun leerlingen gezondere voeding te geven. Maar met een fastfoodkraam op de hoek lijkt het werk van de scholen nogal nutteloos te zijn.

Ook de VO-raad, die de scholen in het voortgezet onderwijs vertegenwoordigt, ziet dat in: „Het is natuurlijk vreemd dat we binnen scholen van alles doen om het eten gezonder te maken, en dat er dan in de directe omgeving veel vet voedsel te verkrijgen is”, zegt een woordvoerder tegen het AD.

Verkoopverbod

Dat scholen door de fastfoodkramen tegen problemen stuiten, blijkt wel uit een situatie op een middelbare school in het Limburgse Blerick. De leerlingen gaan in de pauze massaal naar een snackkar om de hoek. De gemeente Venlo waar Blerick onder valt gaan nu onderzoeken of het mogelijk is om een verkoopverbod in de omgeving van de school in te voeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Verbod ongezond voedsel rondom scholen is nodig’
Sluiten