Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 25 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

‘Syrische ex-vriend journaliste was leider Al-Nusra’

Justitie verdenkt de ex-vriend van FD-correspondent Ans Boersma er niet van zomaar een strijder te zijn van terreurgroep Al-Nusra, maar een leider. Boersma werd vorige week Turkije uitgezet.

Ze wordt er in Nederland van verdacht hem te hebben geholpen aan papieren voor een verblijfstatus. Het OM ziet Abdelaziz H. als hooggeplaatst bij de uit Al-Qaeda ontsproten Al-Nusra-groep. Dit zeggen meerdere goed ingevoerde bronnen rond het onderzoek tegen De Telegraaf.

Toppositie

Justitie heeft stevig bewijs in handen tegen de strijder, die de bijnaam ’Balie-jihadi’ kreeg, nadat hij in dat Amsterdamse cultuurcentrum paniek onder Syrische vluchtelingen veroorzaakte. Zij herkenden de man als een ’gevreesde’ IS-strijder.

Bij het OM liggen stapels documenten waaruit zijn toppositie zou blijken. De journaliste verklaarde donderdag opnieuw dat ze niets wist van zijn terreurverleden en dat ze de Nederlandse staat gaat aanklagen. Over ruim twee weken staat de Syriër voor het eerst voor de rechter, samen met zijn broer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.