In het nieuws

Stress en overgewicht tegengaan? Leef als een beest

Ga meer spelen! ,,Dieren jagen, rennen, slapen, eten én ze spelen! Mensen mogen ook wat meer spelen,” zegt psychiater Hoogendijk. Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

25 JAN 2019

,,Alles wordt anders als je je eenmaal realiseert dat je eigenlijk een beest bent en daar ook naar gaat leven. Je wordt gezonder, evenwichtiger, gespierder, fitter, slanker en gelukkiger,” volgens journalist Wilma de Rek en psychiater Witte de Hoogendijk kunnen we stress, overgewicht, burn-out en andere moderne tijd ziektes de baas zijn als we wat meer gaan leven als een beest. We moeten het dier in onszelf veronachtzamen. Maar hoe doe je dat?

Eind januari is het moment om de balans op te maken: hoe staat het ervoor met je goede voornemens? Lukt het je al om gezonder te eten, meer te bewegen, stress te verminderen en op tijd naar bed te gaan? Journalist Wilma de Rek en psychiater Witte Hoogendijk gaven deze week voor The School of Life een lezing over de evolutie naar een evenwichtiger leven. Samen schreven zij het boek Van Big Bang tot Burn-out en onlangs verscheen hun tweede gezamenlijke boek: Leef als een beest; Stress, overgewicht, burn-out en andere moderne tijd ziektes te lijf, waarin zij laten zien hoe deze moderne tijd ziektes worden veroorzaakt door het gapende gat tussen wat we ons lichaam aandoen en waar dat lichaam voor is gemaakt. Hoe moet je leven om geen burn-out, overgewicht of stress te krijgen? Waarom zijn wilde dieren nooit dik? En hoe leef je eigenlijk als een (feest)beest?

Foto: Pexels

Evolutie kan helpen om moderne aandoeningen te lijf te gaan

Om antwoord te geven op deze vraag, moeten we terug naar het begin. En dat begin is zo’n 3,5 miljard jaar geleden. Hoogendijk en de Rek zijn mede geïnspireerd door Darwins evolutietheorie. Het duo bedacht een evolutietheorie en laat zo zien hoe kennis over de evolutie je kan helpen om moderne aandoeningen te lijf te gaan. Voor een groot deel zijn aandoeningen als een burn-out, stress, overgewicht en slaaptekort te verklaren uit het feit dat we ons lichaam verwaarlozen en daarom ook onze psyche.

Journalist Wilma de Rek en psychiater Witte Hoogendijk. Foto: David Finato

Snappen dat je eigenlijk een beest bent, klinkt simpeler dan het is. De meeste mensen weten wel dat ons DNA in hoge mate overeenkomt met dat van de chimpansee. Maar dat is kennis waarover je doorgaans je schouders ophaalt. De mens is een diersoort: ja dus?”

In hun boek beschrijven Wilma de Rek en Witte Hoogendijk dat wij allen afstammelingen zijn van de worm, de vis, het reptiel en andere soorten die voor ons leefden. En in ons lichaam en brein dragen we de resten van die lange voorgeschiedenis met ons mee. ,,Denk maar aan je stuitje en verstandskiezen. Strikt genomen is het stuitje het overblijfsel van de lange staart die we ooit eens hadden. En onze verstandskiezen hadden we om grote stukken vlees te vermalen.” Maar los van deze beestachtige fysieke kenmerken hebben we nog een aantal andere dierlijke eigenschappen. Naast ons briljante brein verschilt de rest van het lichaam van de homo sapiens niet veel van dat van andere zoogdieren. ,,Maar daar waar andere vrije zoogdieren hun lijf nog altijd gebruiken op de manier die bij dat lijft past, is dat bij de mens al lang niet meer het geval. Wie staat er ooit écht bij stil dat zijn lichaam het resultaat is van een miljarden jaren durende wordingsgeschiedenis? Dat elk nu levend wezen de sporen meedraagt van de allereerste eencellige die drieënhalf miljard jaar geleden zijn entree op aarde maakte, tien miljard jaar na de big bang?”

Foto: Pexels

Gebouwd op schaarste, leven in overvloed

Mede dankzij ons briljante brein zijn we in staat geweest om onze omgeving in korte tijd drastisch te veranderen. Honderdduizend jaar geleden werd ons leven gevormd door jagen, verzamelen, slapen en nietsdoen. Door de komst van de industriële revolutie en de digitale revolutie maken we nu gretig gebruik van auto’s, treinen, liften, roltrappen en brengen we onze dagen door met tussen laptops, iPhones, Netflix terwijl we eindeloos toegang hebben tot alcohol, (ongezond) eten, drugs en sigaretten. We zijn gebouwd op schaarste, maar leven in overvloed. Onze omgeving heeft ons leven gemakkelijk gemaakt. We rijden in plaats van rennen, zitten in de metro in plaats van dat we lopen, liggen nachtenlang te piekeren in plaats van dat we slapen.

,,Wij zijn evolutionair gebouwd op schaarste, maar we leven nu in een tijd van overvloed. Ons beloningssysteem zorgt ervoor dat we dingen lekker vinden. Voor een deel van de evolutie was dat nuttig. Je had gejaagd en werd beloond met voeding, zo bleef je in leven. Onze hersenen zijn nog steeds zo geprogrammeerd dat als er een taart voor ons staat dan moet die op, de zak chips moet leeg,” zegt Witte Hoogendijk. Waar komt die drang vandaan? In vroege tijden brak na zo’n periode van overvloed vaak schaarste uit en ja dan je reserves nodig.

Maat houden blijft moeilijk omdat we gewend zijn om te bunkeren. Foto: Pexels

Moeite met maat houden

Iedereen weet inmiddels dat je gezond moet eten, het probleem is dat we moeite hebben met maat houden. ,,Als je dingen wilt veranderen dan moet je weten waarom het mis gaat. Je bent misschien gefrustreerd dat het een dag niet lukt om gezond te eten, je moet eerst weten waarom je zo werkt,” zegt Wilma de Rek. In het boek geven ze de volgende tip: ,,Weet wat je eet en meet wat je eet; kijk op de verpakkingen van de spullen die je gebruikt, houd een week bij wat je dagelijks tot je neemt en bereken ook wat je verbrand. Ga niet ‘af op je gevoel’, maar gebruik je hersens, trek een plan en wees je bij de derde hap slagroomtaart bewust van je evolutionaire erfenis die je veel meer laat eten dan je nodig hebt.”

Foto: Pexels

Waarom worden dieren nooit te dik?

Psychiater Witte Hoogendijk legt uit waarom dieren nooit te dik worden. ,,Dikke dieren worden traag en daardoor zijn ze een prooi voor andere dieren, iets wat ze het liefst willen voorkomen.” Het is vooral belangrijk om je kwetsbaarheid te begrijpen. ,,Je gevoel zegt misschien ik moet die tompouce opeten, dit kunnen de laatste hapjes tompouce zijn, maar je verstand zegt: wacht eens even de supermarkt ligt vol met tompoucen.”

We rijden in plaats van rennen, zitten in de metro in plaats van dat we lopen, liggen nachtenlang te piekeren in plaats van dat we slapen. Foto: Pexels

Is onze stress wel nuttig?

Hoe zit het eigenlijk met stress? In de huidige maatschappij wil iedereen de beste versie van zichzelf zijn? Met het gevolg dat we veel te lang werken, te kort slapen, ongezond leven en teveel stress hebben. Duizenden jaren geleden was stress vooral nuttig. Wilma de Rek legt uit dat het vooral om acute stress ging. ,,Acute stressoren die concreet zijn, dat zijn dingen die je kan waarnemen. Bijvoorbeeld als er een tak uit een boom valt, reageert je lichaam erop door aan de kant te springen.” De stress van deze tijd is niet concreet en kan daardoor chronische problemen opleveren. ,,De stress van nu is niet concreet, we maken ons zorgen en blijven piekeren. Het zit in ons hoofd, maar we kunnen ons hoofd niet uitzetten. Daar worden we vervolgens ziek van.”

Ook roofdieren pakken hun rust. Foto: Pexels

Stressgevoelig en stressbestendig

Psychiater Witte de Hoogendijk legt uit dat er eigenlijk twee type mensen/dieren zijn. Sommige mensen zijn heel stressgevoelig en andere zijn heel stressbestendig. ,,Vroeger had je er baat bij als er een aantal mensen waren die stressbestendig waren. Dit waren durfals, zij gingen jagen en trokken er op uit. Aan de andere kant had mensen die wat minder stressbestendig waren, zij wilde graag de controle hebben, waren wat angstiger en dwangmatiger. Maar ook dat was goed, want zij zorgde ervoor dat alles netjes bleef en dat mensen niet per ongeluk giftige besjes eten. Beide type hadden een belangrijke functie.”

Ook dieren hebben prestatiedrang: wie is de baas in het dierenrijk en wie is het sterkste dier? Aan de andere kant zijn dieren en mensen ook kuddedieren. ,,Je hebt de Alfa- mannetjes en vrouwtjes. In de hedendaagse maatschappij zijn dat de mensen die graag de aandacht willen. Het lijkt wel alsof je pas telt als je veel volgers hebt, op televisie bent, anders ben je saai. Maar als je kijkt naar het dierenrijk dan zie je dat ook de niet alfa-types een plek hadden in de groep. In de huidige tijd kijken we neer op mensen die angstig zijn, we moeten allemaal aan hetzelfde plaatje voldoen. En juist die prestatiedrang zorgt ervoor dat we stress krijgen.” Wilma de Rek en Witte Hoogendijk geven als advies dat we erbij neer moeten leggen dat je niet altijd op scherp hoeft te staan, je hoeft niet altijd het ‘alfamannetje’ te zijn.

Dingen die we van dieren kunnen leren

  • Onderzoek waarom je de dingen doet die je doet. Verdiep je in je eigen ontstaansgeschiedenis en wees je bewust van je eigen kwetsbaarheid. Weet waarom je een uur per dag moet bewegen. Ons hele lichaam is op bewegen ingesteld, anders gaat ‘de machine’ haperen en krijg je last van klachten.

  • We vullen onze vrije tijd op met dingen die net met ontspanning te maken hebben. ,,Jongeren gaan bijvoorbeeld naar een festival, met veel muziek en veel mensen. Je drinkt alcohol en misschien gebruik je zelfs drugs. Deze vorm van ‘ontspanning’ is daardoor heel intensief geworden. Kijk eens naar een koe die in de wei staat en niets aan het doen is. Dat is pas echte ontspanning: op de bank liggen en niets doen,” aldus Wilma de Rek.

Kijk eens naar een koe die in de wei staat en niets aan het doen is. Foto: Pexels

  • Ga meer spelen! ,,Dieren jagen, rennen, slapen, eten én ze spelen! Mensen mogen ook wat meer spelen,” zegt psychiater Hoogendijk. Maak tijd voor jezelf en doe iets wat je als kind leuk vond om te doen, bijvoorbeeld knutselen, dansen of een buitenactiviteit.

  • Breng tijd door met mensen die er echt toe doen. ,,Veel dieren leven in groepsverband samen. Bij apen is het zo: hoe groter de hersenen, hoe meer mensen er in hun groep kunnen. Bij mensen geldt het ook dat je maar met een beperkt aantal mensen verbonden kunt voelen. Voor mensen is dat 150. Je kunt dus niet alle 1000 Facebook vrienden aandacht geven. Laat je niet gek maken en breng tijd door met mensen waar je energie van krijgt.”

  • Bedenk voor jezelf of je stressbestendig of stressgevoelig bent. Als je wat minder goed tegen stress kan is het goed om tijdens een drukke dag genoeg pauzes in te lassen om een luchtje te scheppen of een stukje te lopen, zodat je even kunt ‘ontstressen’.


Test: trein op automatische piloot

Test: trein op automatische piloot

Instappen en wegwezen, maar met een automatische treinpiloot. / Robin van Lonkhuijsen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

2 MIN

De NS voert in de nacht van dinsdag op woensdag een experiment uit met een automatische treinpiloot.

Kan een trein veilig rijden als hij wordt bestuurd door een automatische treinpiloot? Dat gaan de Nederlandse Spoorwegen testen op de Hanzelijn (Lelystad – Zwolle).

Dinsdag om 00.56 uur vertrekt een Sprinter SNG vanaf station Dronten, waar hij 25 minuten later ook terugkeert. Verloopt deze rit zonder problemen, dan rijdt de trein gedurende de nacht nog een aantal keren op een neer tussen Kampen en Swifterbant.


Duizenden Nederlandse kinderen groeien op in armoede

Foto van 'Tosca de Jong'

GISTEREN

Lege broodtrommels en geen geld voor schoenen of een winterjas; duizenden Nederlandse kinderen leven in armoede. Van alle kinderen in Nederland groeit ruim acht procent op in armoede. Het aantal kinderen dat in armoede leeft is niet gestegen, maar ook niet gedaald. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. 

Een fiets, sportschoenen en een volle broodtrommel voor op school. Het zijn dingen die elk kind nodig heeft om op een gezonde en sociale manier mee te draaien in de maatschappij. Voor gezinnen die in armoede leven, zijn deze dingen niet vanzelfsprekend. Er leven duizenden kinderen in Nederland die zonder eten naar school gaan, niet kunnen sporten, laat staan met hun familie op vakantie kunnen.

Gezinnen die in deze situatie zitten kunnen een beroep doen bij verschillende hulpinstanties. Het Nationaal Fonds Kinderhulp, dat dit jaar 60 jaar bestaat, is er daar één van. Zij helpen kinderen van 0 tot 21 jaar. Het fonds heeft het aantal aanvragen de afgelopen jaren zien verdubbelen. „Wij komen allerlei schrijnende gevallen tegen. Kinderen die op een dun matrasje op de grond slapen omdat er geen geld is voor een echt bed”, vertelt woordvoerder Irene Boersma. De aanvragen doen de ouders niet zelf, maar lopen via hulpverleners die bij de mensen thuis komen. „Er wordt niet direct en alleen naar het inkomen gekeken, maar naar de hele financiële situatie. Het kan zijn dat iemand op papier ‘genoeg’ verdient, maar dat hij of zij weinig overhoudt door bijvoorbeeld het aflossen van schulden.” De aanvragen kunnen voor de meest uiteenlopende benodigdheden zijn. „Het ene kind heeft een laptop voor school nodig, een ander kind wordt geholpen met een sinterklaascadeautje. Op dit moment zijn er vooral warme kleren nodig, zoals winterjassen. Er zijn kinderen die nog in een dun zomerjasje rondlopen.”


Heb je even tijd voor de dood?

Heb je even tijd voor de dood?

We zouden het wat vaker over de dood moeten hebben. Foto: Getty

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

We zouden wat vaker moeten praten over de dood, vindt Martien Versteegh. Daarom schreef ze het boek Uit het leven gegrepen – jongeren van 14 tot 40 over de dood.

We gaan allemaal dood, maar hebben het er weinig over. Dom en zonde, want het levert uiteindelijk alleen maar extra stress op en voor nabestaanden maakt een taboe het alleen maar ingewikkelder. „Toen mijn moeder overleed had ze al een heel plan klaarliggen”, zegt auteur Martien Versteegh. „Dat maakte het voor ons eigenlijk gemakkelijk. Als je dat niet hebt kan dit voor nabestaanden enorme stress opleveren.”

Heb je even tijd voor de dood?

Uiteindelijke omslag van het boek, Uit het leven gegrepen.


De slechtste slogan van 2019: Tongzoen van zeemeermin

De slechtste slogan van 2019: Tongzoen van zeemeermin

Foto: Robert Vos / ANP

Foto van 'Quincy Brouwer'

GISTEREN

'Onze vis smaakt als de tongzoen van een zeemeermin' is gekozen tot de slechtste slogan van afgelopen jaar.

De verkiezing van slechtste slogan van Nederland wordt al acht jaar gehouden. Dit jaar ging de prijs naar Wiebe en Luuk de Haan van De Zilte Zeemeermin. De ‘visbroers’, zoals ze zichzelf noemen, lieten onder anderen ‘Je rijbewijs hale, doe je bij die kale’ van Rijschool Rayactie en ‘Geen geëikel recycle’ van P. van der Veldt Transporten achter zich.

Blij


Zo maak je de mooiste foto’s in het donker
Likeability of5

Zo maak je de mooiste foto’s in het donker

Het Amsterdam Light Festival. / ANP

In samenwerking met Huawei

6 DEC 2019

Heb jij een passie voor fotografie? Geef je dan op voor de fotografieworkshop van Huawei op dinsdag 10 december (17.00 – 19.00 uur).

Waar? Je gaat mee op een luxe boot in Amsterdam, met heerlijke hapjes en drankjes vaar je langs de lichtkunstwerken van het Amsterdam Light Festival!

Hoe? Met een Huawei smartphone leer je van een expert de mooiste foto’s in het donker te maken. Handig, als jij juist tijdens de donkere feestdagen toch de meest bijzondere pics wilt maken. Je krijgt eerst een workshop en daarna mag je de opgedane kennis zelf uitproberen door objecten van het Amsterdam Light Festival te fotograferen. Zo stap je de luxe boot af met de mooiste content!


like
user_8aac6f37190987eeec9a0c0e200b1b8994fc4c15_avatar

Presentator Jeroen Pauw.

Jeroen Pauw stopt met talkshow PAUW

Presentator Jeroen Pauw. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Jeroen Pauw stopt over twee weken met zijn talkshow PAUW. Dat heeft de presentator laten weten in een bericht op zijn Instagram. De presentator blijft wel bij de publieke omroep.

In zijn bericht laat hij weten toe te zijn aan „andere gesprekken en reportages met iets meer lengte en diepte dan het ‘gesprek van de dag’ en de ‘waan van de week’.” Hij besluit zijn bericht met de woorden dat hij zijn talkshow met veel liefde en plezier heeft gemaakt.


Dreigingsniveau terrorisme terug van 4 naar 3.

Dreigingsniveau terrorisme terug van 4 naar 3

Dreigingsniveau terrorisme terug van 4 naar 3. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De kans dat er in Nederland een terroristische aanslag gaat plaatsvinden is afgenomen. Het dreigingsniveau zal daarom door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) worden teruggeschroefd van niveau 4 naar 3.

De terroristische dreiging is nog steeds 'aanzienlijk', maar niet langer 'reëel'. Dat komt doordat de kans is afgenomen dat jihadisten in Nederland toeslaan. Tot twee jaar geleden pleegden zij jaarlijks tientallen aanslagen in Europa, maar dat is veranderd. En die afname lijkt blijvend, constateert de NCTV.

Druk van de overheid


Aardbeving van 2,8 ten westen van Texel.

Aardbeving van 2,8 ten westen van Texel

Aardbeving van 2,8 ten westen van Texel. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de bodem onder de Noordzee is een aardbeving geweest. Die had een kracht van 2,8.

Het epicentrum lag ongeveer 40 kilometer ten westen van Den Helder en Texel. De beving wordt veroorzaakt door gas- of zoutwinning, meldt het KNMI.

Niet te voelen


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

5 DEC 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Zeldzaam aantal kinderen op de vlucht
Likeability of3

Zeldzaam hoog aantal kinderen op de vlucht

Een jonge vluchteling uit Syrië. / Getty Images

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Bijna 50 miljoen kinderen zijn op dit moment wereldwijd op de vlucht. Niet eerder waren dat er zoveel.

De kinderen zijn op de vlucht voor oorlog, geweld, armoede of natuurrampen. Van de 50 miljoen bevinden zich 9 miljoen jongeren in het Midden-Oosten. Er is dringend meer hulp nodig om al die kinderen bij te kunnen staan, meldde UNICEF maandag. „Waar conflict heerst, zijn kinderen vaak de eerste en de grootste slachtoffers”, zegt Geert Cappelaere van de kinderrechtenorganisatie.

Cappelaere werkte tien jaar voor UNICEF in het Midden-Oosten en maakte veel oorlogen van dichtbij mee. „Kinderen vinden het lastig om oorlog een plek te geven in hun leefwereld”, zegt hij. „Voor volwassenen is dat al moeilijk, voor kinderen helemaal. Zij leven in onzekerheid en weten vaak niet wat er met hun vriendjes en familie is gebeurd. Voor een kind is dat vreselijk.”


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Bij de vulkaanuitbarsting zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen.

Geen teken van leven meer op vulkaaneiland Nieuw-Zeeland

Bij de vulkaanuitbarsting zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Op het Nieuw-Zeelandse eiland waar eerder maandag een vulkaan uitbarstte zijn geen mensen, dood of levend, meer aangetroffen. Dat meldt de Nieuw-Zeelandse politie na het uitvoeren van meerdere verkenningsvluchten boven het eiland.

Na de vulkaanuitbarsting op White Island, een toeristische bestemming, zijn tot nu toe vijf doden geteld. De politie sluit nog niet uit dat het aantal nog oploopt. Er worden nog mensen vermist, maar het exacte aantal is niet bekend. Er zijn zeker 22 mensen gewond geraakt. Ze hebben allen brandwonden, meldt de regionale ambulancedienst.

De doden en gewonden zouden uit verschillende landen afkomstig zijn. Of zich Nederlanders onder de slachtoffers bevinden, is nog niet bekend. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zoekt dat uit. Er wonen geen mensen op het eiland.


Lachgas verboden als roesmiddel
Likeability of5

Lachgas verboden als roesmiddel

Lachgas verboden als roesmiddel. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Lachgas mag niet meer als roesmiddel worden gebruikt. Het kabinet verbiedt het onder jongeren razendpopulaire middel, omdat onderzoekers concluderen dat het gevaarlijker is dan gedacht. Gebruik in de slagroomspuit en voor verdoving bij de tandarts blijft wel toegestaan.

Lachgas komt op een zwarte lijst van de Opiumwet, schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis aan de Tweede Kamer. Daarop staan onder meer qat en slaapmiddelen. „Het recreatief gebruik van lachgas heeft zich ontwikkeld tot een drugsprobleem en daarmee is de Opiumwet de juiste route om dit aan te pakken", vindt Blokhuis.

Extra zorgen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Rusland zwaar gestraft voor dopingschandaal.
Likeability of3

Rusland zwaar gestraft voor dopingschandaal

Rusland zwaar gestraft voor dopingschandaal. / EPA

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Rusland mag de komende vier jaar niet aan Olympische Spelen en WK's deelnemen. Dat heeft wereldantidopingbureau WADA maandag in Lausanne besloten, bevestigt een woordvoerder.

Het WADA neemt daarmee een advies over van de commissie die onderzoek deed naar dopingpraktijken in Rusland.
Daaruit kwam naar voren dat er ook na de bewezen fraude in de atletiek en tijdens de Winterspelen van Sotsji nog steeds sprake is geweest van grootscheepse dopingfraude in de Russische sport.

Voor alle WK's


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

PVV-leider Geert Wilders in de rechtbank van Schiphol.

OM: geen politieke beïnvloeding proces Wilders

PVV-leider Geert Wilders in de rechtbank van Schiphol. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Er is door het Openbaar Ministerie geen enkel bewijs gevonden dat er sprake is geweest van politieke beïnvloeding in de beslissing om PVV-leider Geert Wilders in 2014 te vervolgen. 

Dat heeft het OM aan het gerechtshof laten weten, meldde het hof maandag tijdens de voortzetting van het hoger beroep tegen de politicus.

Beurt voorbij


Een lege winkelstraat in Enschede.

Armoede blijft gelijk ondanks groei economie

Een lege winkelstraat in Enschede. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De armoede in Nederland blijft al drie jaar gelijk, ondanks aanhoudende economische groei. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijfert dat in 2018 nog altijd 7,9 procent van de huishoudens onder de zogeheten lage-inkomensgrens leefde. Sinds 2016 is dat percentage ongewijzigd.

Ook de armoede onder kinderen is gelijk gebleven: 8,1 procent groeit op in een gezin met een laag inkomen. Tussen 2014 en 2017 nam de armoede onder kinderen nog af. Volgens het statistiekbureau is ook het aantal huishoudens dat zeker vier jaar achter elkaar van een laag inkomen moet rondkomen, gelijk gebleven: 3,3 procent.

Economische crisis


Marco Kroon en zijn advocaten Geert-Jan en Carry Knoops in de rechtbank.

Rechtbank oordeelt over wangedrag Marco Kroon

Marco Kroon en zijn advocaten Geert-Jan en Carry Knoops in de rechtbank. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Militair Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, hoort maandag of de militaire rechtbank in Arnhem hem schuldig vindt aan strafbaar gedrag tijdens carnaval in Den Bosch op 3 maart.

Het Openbaar Ministerie verwijt Kroon dat hij een agent heeft mishandeld door hem een kopstoot te geven. Daarnaast is hij aangeklaagd voor schennis van de eerbaarheid voor het tonen van zijn geslachtsdeel aan een agente.

Beschonken toestand


Een leeg schoolplein bij een basisschool.

Basisscholen Amsterdam dicht om lerarentekort

Een leeg schoolplein bij een basisschool. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Amsterdam blijven zestien basisscholen de hele week gesloten om aandacht te vragen voor het lerarentekort. Ongeveer 5400 leerlingen kunnen door de actie vijf dagen niet naar school.

Veel van de deelnemende scholen liggen in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. Bij de Stichting Westelijke Tuinsteden, waar de scholen deel van uitmaken, zijn zo'n 25 fte's oningevuld. Schoolbestuurder Joke Middelbeek sprak eerder van een 'diepe crisis'.

Opvang voor achthonderd kinderen


Ken je deze postcasts al? #6: Humor

Ken je deze postcasts al? #6: Humor

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Podcasts kunnen je informeren, informeren en emotioneren. Voor deze week heeft Richard Otto van medianieuwsplatform Spreekbuis.nl de meest humoristische podcasts geselecteerd. 

Ken je deze postcasts al? #6: Humor

De Krokante Leesmap


Hoe ruikt een XTC-lab

Hoe ruikt een XTC-lab?

Foto: ANP

Foto van 'Quincy Brouwer'

GISTEREN

Zaandam liet zijn inwoners zaterdag kennismaken met de geur van XTC-chemicaliën.

Het parfum ‘Xtacy’ is ontwikkeld door het Openbaar Ministerie en wordt in Zaandam ingezet in het kader van de aanpak van drugsproductielocaties. Met de parfum die naar XTC-chemicaliën ruikt, wil de gemeente haar burgers bekend maken met de geur van drugsafval. De gedachte is dat wanneer mensen bekend zijn met de geur, ze deze kunnen herkennen en autoriteiten kunnen waarschuwen als zij deze ruiken.

Probleem