In het nieuws

Stress en overgewicht tegengaan? Leef als een beest

Ga meer spelen! ,,Dieren jagen, rennen, slapen, eten én ze spelen! Mensen mogen ook wat meer spelen,” zegt psychiater Hoogendijk. Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

25 JAN 2019

,,Alles wordt anders als je je eenmaal realiseert dat je eigenlijk een beest bent en daar ook naar gaat leven. Je wordt gezonder, evenwichtiger, gespierder, fitter, slanker en gelukkiger,” volgens journalist Wilma de Rek en psychiater Witte de Hoogendijk kunnen we stress, overgewicht, burn-out en andere moderne tijd ziektes de baas zijn als we wat meer gaan leven als een beest. We moeten het dier in onszelf veronachtzamen. Maar hoe doe je dat?

Eind januari is het moment om de balans op te maken: hoe staat het ervoor met je goede voornemens? Lukt het je al om gezonder te eten, meer te bewegen, stress te verminderen en op tijd naar bed te gaan? Journalist Wilma de Rek en psychiater Witte Hoogendijk gaven deze week voor The School of Life een lezing over de evolutie naar een evenwichtiger leven. Samen schreven zij het boek Van Big Bang tot Burn-out en onlangs verscheen hun tweede gezamenlijke boek: Leef als een beest; Stress, overgewicht, burn-out en andere moderne tijd ziektes te lijf, waarin zij laten zien hoe deze moderne tijd ziektes worden veroorzaakt door het gapende gat tussen wat we ons lichaam aandoen en waar dat lichaam voor is gemaakt. Hoe moet je leven om geen burn-out, overgewicht of stress te krijgen? Waarom zijn wilde dieren nooit dik? En hoe leef je eigenlijk als een (feest)beest?

Foto: Pexels

Evolutie kan helpen om moderne aandoeningen te lijf te gaan

Om antwoord te geven op deze vraag, moeten we terug naar het begin. En dat begin is zo’n 3,5 miljard jaar geleden. Hoogendijk en de Rek zijn mede geïnspireerd door Darwins evolutietheorie. Het duo bedacht een evolutietheorie en laat zo zien hoe kennis over de evolutie je kan helpen om moderne aandoeningen te lijf te gaan. Voor een groot deel zijn aandoeningen als een burn-out, stress, overgewicht en slaaptekort te verklaren uit het feit dat we ons lichaam verwaarlozen en daarom ook onze psyche.

Journalist Wilma de Rek en psychiater Witte Hoogendijk. Foto: David Finato

Snappen dat je eigenlijk een beest bent, klinkt simpeler dan het is. De meeste mensen weten wel dat ons DNA in hoge mate overeenkomt met dat van de chimpansee. Maar dat is kennis waarover je doorgaans je schouders ophaalt. De mens is een diersoort: ja dus?”

In hun boek beschrijven Wilma de Rek en Witte Hoogendijk dat wij allen afstammelingen zijn van de worm, de vis, het reptiel en andere soorten die voor ons leefden. En in ons lichaam en brein dragen we de resten van die lange voorgeschiedenis met ons mee. ,,Denk maar aan je stuitje en verstandskiezen. Strikt genomen is het stuitje het overblijfsel van de lange staart die we ooit eens hadden. En onze verstandskiezen hadden we om grote stukken vlees te vermalen.” Maar los van deze beestachtige fysieke kenmerken hebben we nog een aantal andere dierlijke eigenschappen. Naast ons briljante brein verschilt de rest van het lichaam van de homo sapiens niet veel van dat van andere zoogdieren. ,,Maar daar waar andere vrije zoogdieren hun lijf nog altijd gebruiken op de manier die bij dat lijft past, is dat bij de mens al lang niet meer het geval. Wie staat er ooit écht bij stil dat zijn lichaam het resultaat is van een miljarden jaren durende wordingsgeschiedenis? Dat elk nu levend wezen de sporen meedraagt van de allereerste eencellige die drieënhalf miljard jaar geleden zijn entree op aarde maakte, tien miljard jaar na de big bang?”

Foto: Pexels

Gebouwd op schaarste, leven in overvloed

Mede dankzij ons briljante brein zijn we in staat geweest om onze omgeving in korte tijd drastisch te veranderen. Honderdduizend jaar geleden werd ons leven gevormd door jagen, verzamelen, slapen en nietsdoen. Door de komst van de industriële revolutie en de digitale revolutie maken we nu gretig gebruik van auto’s, treinen, liften, roltrappen en brengen we onze dagen door met tussen laptops, iPhones, Netflix terwijl we eindeloos toegang hebben tot alcohol, (ongezond) eten, drugs en sigaretten. We zijn gebouwd op schaarste, maar leven in overvloed. Onze omgeving heeft ons leven gemakkelijk gemaakt. We rijden in plaats van rennen, zitten in de metro in plaats van dat we lopen, liggen nachtenlang te piekeren in plaats van dat we slapen.

,,Wij zijn evolutionair gebouwd op schaarste, maar we leven nu in een tijd van overvloed. Ons beloningssysteem zorgt ervoor dat we dingen lekker vinden. Voor een deel van de evolutie was dat nuttig. Je had gejaagd en werd beloond met voeding, zo bleef je in leven. Onze hersenen zijn nog steeds zo geprogrammeerd dat als er een taart voor ons staat dan moet die op, de zak chips moet leeg,” zegt Witte Hoogendijk. Waar komt die drang vandaan? In vroege tijden brak na zo’n periode van overvloed vaak schaarste uit en ja dan je reserves nodig.

Maat houden blijft moeilijk omdat we gewend zijn om te bunkeren. Foto: Pexels

Moeite met maat houden

Iedereen weet inmiddels dat je gezond moet eten, het probleem is dat we moeite hebben met maat houden. ,,Als je dingen wilt veranderen dan moet je weten waarom het mis gaat. Je bent misschien gefrustreerd dat het een dag niet lukt om gezond te eten, je moet eerst weten waarom je zo werkt,” zegt Wilma de Rek. In het boek geven ze de volgende tip: ,,Weet wat je eet en meet wat je eet; kijk op de verpakkingen van de spullen die je gebruikt, houd een week bij wat je dagelijks tot je neemt en bereken ook wat je verbrand. Ga niet ‘af op je gevoel’, maar gebruik je hersens, trek een plan en wees je bij de derde hap slagroomtaart bewust van je evolutionaire erfenis die je veel meer laat eten dan je nodig hebt.”

Foto: Pexels

Waarom worden dieren nooit te dik?

Psychiater Witte Hoogendijk legt uit waarom dieren nooit te dik worden. ,,Dikke dieren worden traag en daardoor zijn ze een prooi voor andere dieren, iets wat ze het liefst willen voorkomen.” Het is vooral belangrijk om je kwetsbaarheid te begrijpen. ,,Je gevoel zegt misschien ik moet die tompouce opeten, dit kunnen de laatste hapjes tompouce zijn, maar je verstand zegt: wacht eens even de supermarkt ligt vol met tompoucen.”

We rijden in plaats van rennen, zitten in de metro in plaats van dat we lopen, liggen nachtenlang te piekeren in plaats van dat we slapen. Foto: Pexels

Is onze stress wel nuttig?

Hoe zit het eigenlijk met stress? In de huidige maatschappij wil iedereen de beste versie van zichzelf zijn? Met het gevolg dat we veel te lang werken, te kort slapen, ongezond leven en teveel stress hebben. Duizenden jaren geleden was stress vooral nuttig. Wilma de Rek legt uit dat het vooral om acute stress ging. ,,Acute stressoren die concreet zijn, dat zijn dingen die je kan waarnemen. Bijvoorbeeld als er een tak uit een boom valt, reageert je lichaam erop door aan de kant te springen.” De stress van deze tijd is niet concreet en kan daardoor chronische problemen opleveren. ,,De stress van nu is niet concreet, we maken ons zorgen en blijven piekeren. Het zit in ons hoofd, maar we kunnen ons hoofd niet uitzetten. Daar worden we vervolgens ziek van.”

Ook roofdieren pakken hun rust. Foto: Pexels

Stressgevoelig en stressbestendig

Psychiater Witte de Hoogendijk legt uit dat er eigenlijk twee type mensen/dieren zijn. Sommige mensen zijn heel stressgevoelig en andere zijn heel stressbestendig. ,,Vroeger had je er baat bij als er een aantal mensen waren die stressbestendig waren. Dit waren durfals, zij gingen jagen en trokken er op uit. Aan de andere kant had mensen die wat minder stressbestendig waren, zij wilde graag de controle hebben, waren wat angstiger en dwangmatiger. Maar ook dat was goed, want zij zorgde ervoor dat alles netjes bleef en dat mensen niet per ongeluk giftige besjes eten. Beide type hadden een belangrijke functie.”

Ook dieren hebben prestatiedrang: wie is de baas in het dierenrijk en wie is het sterkste dier? Aan de andere kant zijn dieren en mensen ook kuddedieren. ,,Je hebt de Alfa- mannetjes en vrouwtjes. In de hedendaagse maatschappij zijn dat de mensen die graag de aandacht willen. Het lijkt wel alsof je pas telt als je veel volgers hebt, op televisie bent, anders ben je saai. Maar als je kijkt naar het dierenrijk dan zie je dat ook de niet alfa-types een plek hadden in de groep. In de huidige tijd kijken we neer op mensen die angstig zijn, we moeten allemaal aan hetzelfde plaatje voldoen. En juist die prestatiedrang zorgt ervoor dat we stress krijgen.” Wilma de Rek en Witte Hoogendijk geven als advies dat we erbij neer moeten leggen dat je niet altijd op scherp hoeft te staan, je hoeft niet altijd het ‘alfamannetje’ te zijn.

Dingen die we van dieren kunnen leren

  • Onderzoek waarom je de dingen doet die je doet. Verdiep je in je eigen ontstaansgeschiedenis en wees je bewust van je eigen kwetsbaarheid. Weet waarom je een uur per dag moet bewegen. Ons hele lichaam is op bewegen ingesteld, anders gaat ‘de machine’ haperen en krijg je last van klachten.

  • We vullen onze vrije tijd op met dingen die net met ontspanning te maken hebben. ,,Jongeren gaan bijvoorbeeld naar een festival, met veel muziek en veel mensen. Je drinkt alcohol en misschien gebruik je zelfs drugs. Deze vorm van ‘ontspanning’ is daardoor heel intensief geworden. Kijk eens naar een koe die in de wei staat en niets aan het doen is. Dat is pas echte ontspanning: op de bank liggen en niets doen,” aldus Wilma de Rek.

Kijk eens naar een koe die in de wei staat en niets aan het doen is. Foto: Pexels

  • Ga meer spelen! ,,Dieren jagen, rennen, slapen, eten én ze spelen! Mensen mogen ook wat meer spelen,” zegt psychiater Hoogendijk. Maak tijd voor jezelf en doe iets wat je als kind leuk vond om te doen, bijvoorbeeld knutselen, dansen of een buitenactiviteit.

  • Breng tijd door met mensen die er echt toe doen. ,,Veel dieren leven in groepsverband samen. Bij apen is het zo: hoe groter de hersenen, hoe meer mensen er in hun groep kunnen. Bij mensen geldt het ook dat je maar met een beperkt aantal mensen verbonden kunt voelen. Voor mensen is dat 150. Je kunt dus niet alle 1000 Facebook vrienden aandacht geven. Laat je niet gek maken en breng tijd door met mensen waar je energie van krijgt.”

  • Bedenk voor jezelf of je stressbestendig of stressgevoelig bent. Als je wat minder goed tegen stress kan is het goed om tijdens een drukke dag genoeg pauzes in te lassen om een luchtje te scheppen of een stukje te lopen, zodat je even kunt ‘ontstressen’.


Grote Nederlandse festivals in 2025 volledig afvalvrij

Grote Nederlandse festivals in 2025 zoveel mogelijk afvalvrij

Grote Nederlandse festivals willen in 2025 volledig afvalvrij zijn / ANP

Foto van 'Amarins de Boer'

3 UUR

Geen plastic krakende bekers meer onder je voeten, patat in bakjes waar compost van gemaakt kan worden, urine waar fosfaten uit worden gehaald om voedsel mee te kweken, schoon vervoer en dj’s die hun vluchten compenseren. Oftewel: volledig circulair. Dat willen negentien grote festivals in 2025 bereiken.

Het idee komt voort uit de zogenaamde Green Deal ‘Circular Festivals’, dat vrijdagmiddag op het Amsterdam Dance Event is ondertekend.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) was bij de onthulling aanwezig. „Voor onze planeet en voor een gezonde toekomst moeten we minder grondstoffen gebruiken en veel meer hergebruiken", zegt ze. „Circulariteit is de toekomst." Het ministerie investeert jaarlijks 80.000 euro om dit stimuleren. Het kabinet wil naar een economie zonder afval, in 2050. Festivals zijn een mooie doelgroep, vindt het ministerie, want jaarlijks trekken de festivals die meedoen aan de deal meer dan drie miljoen bezoekers.


Handhaving verbod rookruimtes in horeca vanaf 1 april

Handhaving verbod rookruimtes in horeca vanaf 1 april

Handhaving verbod rookruimtes in horeca vanaf 1 april / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Het verbod op rookruimtes in de horeca wordt vanaf 1 april daadwerkelijk gehandhaafd. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) bekend gemaakt.

De Hoge Raad oordeelde eind vorige maand dat alle rookruimtes in de horeca verboden zijn. De uitzondering die tot die tijd gold, is ongeldig, luidde de uitspraak. Blokhuis liet toen al weten dat toezichthouder NVWA niet direct zou gaan controleren. „Handhaving van het verbod is praktisch niet van de ene op de andere dag in te zetten", zei hij toen.

De uitspraak van de Hoge Raad was een tegenvaller voor de horecasector, die met Blokhuis had afgesproken vanaf 2022 een einde te maken aan rookruimtes.


Eerste ruimtewandeling met uitsluitend vrouwen bij ISS

Christina Koch en Jessica Meir/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:15

Voor het eerst in de geschiedenis wordt een ruimtewandeling uitgevoerd door alleen vrouwen.

De Amerikaansen Christina Koch en Jessica Meir hebben vrijdag het internationale ruimtestation ISS verlaten. Aan de buitenkant van het zwevende laboratorium moeten ze een kapot onderdeel van een accu vervangen. Dat duurt ongeveer vijf uur.

Tijdens de laatste voorbereidingen, terwijl de vrouwen al in de luchtsluis van het ruimtestation zaten en hun pakken controleerden op lekkages, vlogen ze op een hoogte van 421 kilometer en met een snelheid van 27.597 kilometer per uur over Nederland. Het ISS kwam onder meer over Dordrecht en Nijmegen. Boven de Indische Oceaan begon de ruimtewandeling.


'Zeker zeventig doden door Nederlandse bom in Irak'

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:09

Zeker zeventig burgers zijn in 2015 om het leven gekomen door een aanval van een Nederlandse F-16 op een autobommenfabriek van IS in het Iraakse Hawija. Dat meldt zowel de NOS als NRC op basis van bronnen.

In gebouwen en huizen rond de bommenopslagplaats zouden veel vluchtelingen hebben verbleven. Mogelijk was sprake van verouderde inlichtingen over het aantal omwonenden. De NOS en NRC hebben afgelopen zomer in Irak onderzoek gedaan naar het incident, en spraken daar met nabestaanden en autoriteiten.

23 kinderen


Boeren willen schade aan het Malieveld zelf herstellen

Malieveld/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:09

Boeren willen de schade die is ontstaan op het Malieveld in Den Haag zelf herstellen. Volgens Sieta van Keimpema van de Farmers Defence Force hebben diverse loonbedrijven zich gemeld om aan de slag te gaan.

„Na het protest hebben zich meteen vijf loonbedrijven bij ons gemeld die het veld weer in orde willen maken", zegt Van Keimpema. „Ook andere bedrijven zeggen al contact te hebben opgenomen met eigenaar Staatsbosbeheer. We gaan er alleen vanuit dat het vanwege de tijd van het jaar even zal duren voordat het veld weer ingezaaid mag worden. Wij hebben daar ook voorschriften voor. We gaan ervan uit dat dit ook voor Staatsbosbeheer geldt."

Compleet kapotgereden


Verenigingskerk: Vader Ruinerwold had psychische problemen

Ruinerwold/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:39

De vader van het gezin dat in Ruinerwold een geïsoleerd leven leidde, had psychische problemen. Dat stelt de Verenigingskerk vrijdag in een persverklaring. Vader Gerrit Jan van D. was midden jaren tachtig kort lid van de Verenigingskerk, maar verliet in 1987 de organisatie.

Een broer van de man, Derk, is al lange tijd lid van de Verenigingskerk. „Ik heb sinds 1984 niets meer van mijn broer gehoord", zegt hij in de verklaring. De organisatie, ook bekend als de Moonsekte, kan verder niets zeggen over Josef B., de opgepakte huurder van het pand. Volgens de Verenigingskerk zijn er geen gegevens bekend waaruit blijkt dat hij op enigerlei wijze verbonden is geweest met de organisatie. De geloofsovertuiging van de Verenigingskerk werd in 1965 door de Zuid-Koreaanse dominee Sun Myung Moon naar Nederland gebracht.

De 67-jarige vader werd maandag met vijf meerderjarige kinderen gevonden in een huis in Ruinerwold, nadat een zesde aan de bel had getrokken. Dat zou een 25-jarige man zijn, die zijn verhaal zou hebben gedaan in een café in de Drentse plaats. De 58-jarige Josef B. is de huurder van het pand in Ruinerwold. Hij werd maandag aangehouden, aanvankelijk omdat hij het politieonderzoek belemmerde.


Via Schuldenwijzer krijg je inzicht in je schulden

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 10:29

Altijd al willen bijhouden hoe je schulden erbij staan? Dat kan voortaan met behulp van de in het leven geroepen Schuldenwijzer.

Mensen kunnen vanaf vrijdag snel en eenvoudig inzicht krijgen in actuele informatie over hun schuldenpositie. De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) en Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG) hebben hiervoor de site Schuldenwijzer.nl gelanceerd.

Burgers kunnen hierop via de DigiD inloggen en vinden er alle beslagen die door gerechtsdeurwaarders zijn gelegd bij derden, zoals beslagen op loon en pensioen. Burgers met schulden vinden er ook de beslagvrije voet (het vermogen waarop geen beslag mag worden gelegd).


'9/11-achtige aanslag op Frankrijk voorkomen'

De Twin Towers/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:59

In Frankrijk is onlangs een terreuraanslag voorkomen die was geïnspireerd op de aanslagen van 11 september 2001, waarbij vliegtuigen in het World Trade Center in New York vlogen.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, zei tegen tv-zender France 2 dat op 26 september een man is aangehouden die met dat doel een vliegtuig wilde gijzelen. Hij zou nog op zoek zijn geweest naar een wapen.

Zestig aanslagen voorkomen


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Rappe e-bolides en een zelfrijdende 'coolbus'

Directeur van Move Joost van Houwelingen in de ’coolbus’, ,,ik sta er zelf zo van te kijken!”

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 09:00

Bij de eerste mobiliteits-experience van Nederland chill je ‘m in de zelfrijdende schoolbus en snij je snoeihard de Tarzanbocht af in een Porsche(-simulator).

De crashfunctie is uitgeschakeld, stelt de Porsche-rijinstructeur gerust, al voelt het dan wel een beetje als bowlen met van die klepjes voor de gleuf. Nét iets minder ‘living on the edge’, al blijft het rijden in een Porsche over het circuit van Zandvoort toch echt een once-in-a-lifetime. ,,Iets afremmen voor de Tarzanbocht...” tipt hij. ,,Vernoemd trouwens naar de eigenaar van de camping die net onder het circuit lag, meneer Tarzan.” En dan weer vól gas op links, ,,voel je hoe hard je gaat in een Porschesimulator?”


Chaos in Mexico rondom arrestatiepoging zoon El Chapo

Chaos in Culiacán/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 08:49

Bij een poging van Mexicaanse politie om de zoon van de beruchte drugsbaron El Chapo te arresteren, is de nodige chaos ontstaan. Het is ook onduidelijk waar de zoon is.

Speciale eenheden hadden een grootse operatie opgezet om hem, Ovidio Guzmán, op te pakken. Ze werden echter verrast door het grote verzet waar ze op stuiten, dat ze zich terug besloten te trekken. Of ze tussendoor de zoon gepakt hebben, is onduidelijk.

Machinegeweren


Organisaties roepen minister op Afghaanse tolk te beschermen

Ank Bijleveld/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:09

Vakbonden, mensenrechtenorganisaties en tolken roepen vrijdag in een paginagrote advertentie op de achterkant van De Telegraaf minister Ank Bijleveld (Defensie) op een Afghaanse tolk te beschermen.

Het gaat om Farhad, die tolkte voor de internationale troepen in Afghanistan. Farhad kan elk moment worden uitgezet naar Afghanistan, waar hij volgens de organisaties zijn leven niet zeker is.

Bescherming bieden


Europeser dan met Lara Wolters wordt het niet

Europeser dan met Lara Wolters wordt het niet

Lara Wolters (PvdA).

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 08:00

In een vierdelige reeks worden nieuwe en onlangs begonnen Nederlandse leden en gezichten van het Europees Parlement voorgesteld. Wie zijn zij en wat drijft hen? Het slot: Lara Wolters van de PvdA.

Ze woonde en woont in Nederland en België. Zag scholen en Universiteiten van binnen in Brussel, Brugge, Straatsburg en Londen. Liep stage bij het Europees Parlement en werkte er als beleidsmedewerker al drie jaar. Noemt zichzelf ‘overtuigd Europeaan’. En heeft een Griekse vriend. Nee, meer Europees gaan we het echt niet krijgen. Daarom is Lara Wolters de afsluiter van de reeks nieuwe Nederlandse gezichten bij de EU.

Met dank aan Frans


Aantal meldingen seksuele uitbuiting daalt

Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:44

Het aantal meldingen van seksuele uitbuiting en mensenhandel is in 2018 flink gedaald. Dat blijkt uit de Slachtoffermonitor mensenhandel 2014-2018. In 2014 kwamen er nog 1255 meldingen binnen, dat daalde in de jaren erna tot 956 en vorig jaar waren het er 668.

Dat het aantal meldingen daalt, betekent volgens de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Herman Bolhaar, echter niet dat het aantal gevallen van mensenhandel daalt. Jaarlijks zijn er naar schatting 3000 Nederlandse slachtoffers van seksuele uitbuiting, onder hen 1300 minderjarigen. Er zijn 132 slachtoffers gemeld. 29 van de slachtoffers waren minderjarig. „Dat wil zeggen dat maar zo'n 2 tot 3 procent van de minderjarige slachtoffers in beeld is", staat in een verklaring van de rapporteur.

Beperkte zicht


Auto met jerrycans rijdt politiebureau Kerkrade binnen

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:09

Een auto met daarin meerdere jerrycans is vrijdagochtend een politiebureau in Kerkrade ingereden. Er is geprobeerd om de auto aan te steken. Er ontstond een klein brandje, maar dat kon snel worden geblust.

Er raakte niemand gewond. De politie heeft een verdachte aangehouden. Het is niet bekend of dit de eigenaar van de auto is. Ook de identiteit van de aangehouden persoon is nog niet bekend.

Door de glazen pui


Premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer over de Turkse inval in Syrie.

Kamer vol vragen na deal van VS en Turkije

Premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer over de Turkse inval in Syrie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de Tweede Kamer zijn partijen blij met het tijdelijke staakt-het-vuren in het noorden van Syrië. Maar ze vragen zich af hoe het verder moet.

De Turkse president Recep Erdogan en de Amerikaanse vicepresident Mike Pence kwamen de rustperiode donderdag overeen.

Bufferzone


Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens het debat met de Tweede Kamer over de aanpak van de stikstofproblematiek.

VVD en CDA onder vuur in stikstofdebat

Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens het debat met de Tweede Kamer over de aanpak van de stikstofproblematiek. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de Tweede Kamer vindt de linke oppositie dat de coalitiepartijen veel te weinig daadkracht tonen bij de aanpak van de stikstofcrisis. Vooral VVD en CDA moeten het ontgelden in het debat over de kwestie, omdat zij blijven volhouden dat er geen gedwongen sanering van de veehouderij komt.

„Ik ga geen gedwongen krimp van de veestapel meemaken", aldus CDA-Kamerlid Jaco Geurts. Zijn VVD-collega Mark Harbers wil evenmin verplicht snoeien in het aantal koeien of varkens. „We hebben geen veeprobleem maar een stikstofprobleem", zei de liberaal. Hij denkt dat met technische maatregelen zelfs met meer dieren de uitstoot kan worden verminderd.

Onvoldoende


Ook vader van gezin Ruinerwold aangehouden.
Likeability of5

Ook vader van gezin Ruinerwold aangehouden

Ook vader van gezin Ruinerwold aangehouden. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie maakt donderdagavond bekend dat de 67-jarige vader die dinsdag met zes meerderjarige kinderen werd gevonden in een huis in Ruinerwold, is aangehouden.

Volgens de politie wordt hij verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, mishandeling in de zin van het benadelen van de gezondheid van anderen en van witwassen.

Tegen wil vastgehouden


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Advocate Inez Weski komt aan bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Advocaat Taghi stopt, noemt proces 'oneerlijk'

Advocate Inez Weski komt aan bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De advocaat van de voortvluchtige Ridouan Taghi, Inez Weski, stopt per direct met zijn verdediging. Weski noemt het liquidatieproces Marengo, waarin Taghi hoofdverdachte is, geen eerlijk proces.

Dat zegt de raadsvrouw maandag in een interview met EenVandaag. Ze vindt dat ze van de rechtbank onvoldoende onderzoek mag doen naar de verklaringen van de kroongetuige en de geheime berichten die verdachten naar elkaar stuurden.

Derk Wiersum