In het nieuws

Stress en overgewicht tegengaan? Leef als een beest

Ga meer spelen! ,,Dieren jagen, rennen, slapen, eten én ze spelen! Mensen mogen ook wat meer spelen,” zegt psychiater Hoogendijk. Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

25 JAN 2019

,,Alles wordt anders als je je eenmaal realiseert dat je eigenlijk een beest bent en daar ook naar gaat leven. Je wordt gezonder, evenwichtiger, gespierder, fitter, slanker en gelukkiger,” volgens journalist Wilma de Rek en psychiater Witte de Hoogendijk kunnen we stress, overgewicht, burn-out en andere moderne tijd ziektes de baas zijn als we wat meer gaan leven als een beest. We moeten het dier in onszelf veronachtzamen. Maar hoe doe je dat?

Eind januari is het moment om de balans op te maken: hoe staat het ervoor met je goede voornemens? Lukt het je al om gezonder te eten, meer te bewegen, stress te verminderen en op tijd naar bed te gaan? Journalist Wilma de Rek en psychiater Witte Hoogendijk gaven deze week voor The School of Life een lezing over de evolutie naar een evenwichtiger leven. Samen schreven zij het boek Van Big Bang tot Burn-out en onlangs verscheen hun tweede gezamenlijke boek: Leef als een beest; Stress, overgewicht, burn-out en andere moderne tijd ziektes te lijf, waarin zij laten zien hoe deze moderne tijd ziektes worden veroorzaakt door het gapende gat tussen wat we ons lichaam aandoen en waar dat lichaam voor is gemaakt. Hoe moet je leven om geen burn-out, overgewicht of stress te krijgen? Waarom zijn wilde dieren nooit dik? En hoe leef je eigenlijk als een (feest)beest?

Foto: Pexels

Evolutie kan helpen om moderne aandoeningen te lijf te gaan

Om antwoord te geven op deze vraag, moeten we terug naar het begin. En dat begin is zo’n 3,5 miljard jaar geleden. Hoogendijk en de Rek zijn mede geïnspireerd door Darwins evolutietheorie. Het duo bedacht een evolutietheorie en laat zo zien hoe kennis over de evolutie je kan helpen om moderne aandoeningen te lijf te gaan. Voor een groot deel zijn aandoeningen als een burn-out, stress, overgewicht en slaaptekort te verklaren uit het feit dat we ons lichaam verwaarlozen en daarom ook onze psyche.

Journalist Wilma de Rek en psychiater Witte Hoogendijk. Foto: David Finato

Snappen dat je eigenlijk een beest bent, klinkt simpeler dan het is. De meeste mensen weten wel dat ons DNA in hoge mate overeenkomt met dat van de chimpansee. Maar dat is kennis waarover je doorgaans je schouders ophaalt. De mens is een diersoort: ja dus?”

In hun boek beschrijven Wilma de Rek en Witte Hoogendijk dat wij allen afstammelingen zijn van de worm, de vis, het reptiel en andere soorten die voor ons leefden. En in ons lichaam en brein dragen we de resten van die lange voorgeschiedenis met ons mee. ,,Denk maar aan je stuitje en verstandskiezen. Strikt genomen is het stuitje het overblijfsel van de lange staart die we ooit eens hadden. En onze verstandskiezen hadden we om grote stukken vlees te vermalen.” Maar los van deze beestachtige fysieke kenmerken hebben we nog een aantal andere dierlijke eigenschappen. Naast ons briljante brein verschilt de rest van het lichaam van de homo sapiens niet veel van dat van andere zoogdieren. ,,Maar daar waar andere vrije zoogdieren hun lijf nog altijd gebruiken op de manier die bij dat lijft past, is dat bij de mens al lang niet meer het geval. Wie staat er ooit écht bij stil dat zijn lichaam het resultaat is van een miljarden jaren durende wordingsgeschiedenis? Dat elk nu levend wezen de sporen meedraagt van de allereerste eencellige die drieënhalf miljard jaar geleden zijn entree op aarde maakte, tien miljard jaar na de big bang?”

Foto: Pexels

Gebouwd op schaarste, leven in overvloed

Mede dankzij ons briljante brein zijn we in staat geweest om onze omgeving in korte tijd drastisch te veranderen. Honderdduizend jaar geleden werd ons leven gevormd door jagen, verzamelen, slapen en nietsdoen. Door de komst van de industriële revolutie en de digitale revolutie maken we nu gretig gebruik van auto’s, treinen, liften, roltrappen en brengen we onze dagen door met tussen laptops, iPhones, Netflix terwijl we eindeloos toegang hebben tot alcohol, (ongezond) eten, drugs en sigaretten. We zijn gebouwd op schaarste, maar leven in overvloed. Onze omgeving heeft ons leven gemakkelijk gemaakt. We rijden in plaats van rennen, zitten in de metro in plaats van dat we lopen, liggen nachtenlang te piekeren in plaats van dat we slapen.

,,Wij zijn evolutionair gebouwd op schaarste, maar we leven nu in een tijd van overvloed. Ons beloningssysteem zorgt ervoor dat we dingen lekker vinden. Voor een deel van de evolutie was dat nuttig. Je had gejaagd en werd beloond met voeding, zo bleef je in leven. Onze hersenen zijn nog steeds zo geprogrammeerd dat als er een taart voor ons staat dan moet die op, de zak chips moet leeg,” zegt Witte Hoogendijk. Waar komt die drang vandaan? In vroege tijden brak na zo’n periode van overvloed vaak schaarste uit en ja dan je reserves nodig.

Maat houden blijft moeilijk omdat we gewend zijn om te bunkeren. Foto: Pexels

Moeite met maat houden

Iedereen weet inmiddels dat je gezond moet eten, het probleem is dat we moeite hebben met maat houden. ,,Als je dingen wilt veranderen dan moet je weten waarom het mis gaat. Je bent misschien gefrustreerd dat het een dag niet lukt om gezond te eten, je moet eerst weten waarom je zo werkt,” zegt Wilma de Rek. In het boek geven ze de volgende tip: ,,Weet wat je eet en meet wat je eet; kijk op de verpakkingen van de spullen die je gebruikt, houd een week bij wat je dagelijks tot je neemt en bereken ook wat je verbrand. Ga niet ‘af op je gevoel’, maar gebruik je hersens, trek een plan en wees je bij de derde hap slagroomtaart bewust van je evolutionaire erfenis die je veel meer laat eten dan je nodig hebt.”

Foto: Pexels

Waarom worden dieren nooit te dik?

Psychiater Witte Hoogendijk legt uit waarom dieren nooit te dik worden. ,,Dikke dieren worden traag en daardoor zijn ze een prooi voor andere dieren, iets wat ze het liefst willen voorkomen.” Het is vooral belangrijk om je kwetsbaarheid te begrijpen. ,,Je gevoel zegt misschien ik moet die tompouce opeten, dit kunnen de laatste hapjes tompouce zijn, maar je verstand zegt: wacht eens even de supermarkt ligt vol met tompoucen.”

We rijden in plaats van rennen, zitten in de metro in plaats van dat we lopen, liggen nachtenlang te piekeren in plaats van dat we slapen. Foto: Pexels

Is onze stress wel nuttig?

Hoe zit het eigenlijk met stress? In de huidige maatschappij wil iedereen de beste versie van zichzelf zijn? Met het gevolg dat we veel te lang werken, te kort slapen, ongezond leven en teveel stress hebben. Duizenden jaren geleden was stress vooral nuttig. Wilma de Rek legt uit dat het vooral om acute stress ging. ,,Acute stressoren die concreet zijn, dat zijn dingen die je kan waarnemen. Bijvoorbeeld als er een tak uit een boom valt, reageert je lichaam erop door aan de kant te springen.” De stress van deze tijd is niet concreet en kan daardoor chronische problemen opleveren. ,,De stress van nu is niet concreet, we maken ons zorgen en blijven piekeren. Het zit in ons hoofd, maar we kunnen ons hoofd niet uitzetten. Daar worden we vervolgens ziek van.”

Ook roofdieren pakken hun rust. Foto: Pexels

Stressgevoelig en stressbestendig

Psychiater Witte de Hoogendijk legt uit dat er eigenlijk twee type mensen/dieren zijn. Sommige mensen zijn heel stressgevoelig en andere zijn heel stressbestendig. ,,Vroeger had je er baat bij als er een aantal mensen waren die stressbestendig waren. Dit waren durfals, zij gingen jagen en trokken er op uit. Aan de andere kant had mensen die wat minder stressbestendig waren, zij wilde graag de controle hebben, waren wat angstiger en dwangmatiger. Maar ook dat was goed, want zij zorgde ervoor dat alles netjes bleef en dat mensen niet per ongeluk giftige besjes eten. Beide type hadden een belangrijke functie.”

Ook dieren hebben prestatiedrang: wie is de baas in het dierenrijk en wie is het sterkste dier? Aan de andere kant zijn dieren en mensen ook kuddedieren. ,,Je hebt de Alfa- mannetjes en vrouwtjes. In de hedendaagse maatschappij zijn dat de mensen die graag de aandacht willen. Het lijkt wel alsof je pas telt als je veel volgers hebt, op televisie bent, anders ben je saai. Maar als je kijkt naar het dierenrijk dan zie je dat ook de niet alfa-types een plek hadden in de groep. In de huidige tijd kijken we neer op mensen die angstig zijn, we moeten allemaal aan hetzelfde plaatje voldoen. En juist die prestatiedrang zorgt ervoor dat we stress krijgen.” Wilma de Rek en Witte Hoogendijk geven als advies dat we erbij neer moeten leggen dat je niet altijd op scherp hoeft te staan, je hoeft niet altijd het ‘alfamannetje’ te zijn.

Dingen die we van dieren kunnen leren

  • Onderzoek waarom je de dingen doet die je doet. Verdiep je in je eigen ontstaansgeschiedenis en wees je bewust van je eigen kwetsbaarheid. Weet waarom je een uur per dag moet bewegen. Ons hele lichaam is op bewegen ingesteld, anders gaat ‘de machine’ haperen en krijg je last van klachten.

  • We vullen onze vrije tijd op met dingen die net met ontspanning te maken hebben. ,,Jongeren gaan bijvoorbeeld naar een festival, met veel muziek en veel mensen. Je drinkt alcohol en misschien gebruik je zelfs drugs. Deze vorm van ‘ontspanning’ is daardoor heel intensief geworden. Kijk eens naar een koe die in de wei staat en niets aan het doen is. Dat is pas echte ontspanning: op de bank liggen en niets doen,” aldus Wilma de Rek.

Kijk eens naar een koe die in de wei staat en niets aan het doen is. Foto: Pexels

  • Ga meer spelen! ,,Dieren jagen, rennen, slapen, eten én ze spelen! Mensen mogen ook wat meer spelen,” zegt psychiater Hoogendijk. Maak tijd voor jezelf en doe iets wat je als kind leuk vond om te doen, bijvoorbeeld knutselen, dansen of een buitenactiviteit.

  • Breng tijd door met mensen die er echt toe doen. ,,Veel dieren leven in groepsverband samen. Bij apen is het zo: hoe groter de hersenen, hoe meer mensen er in hun groep kunnen. Bij mensen geldt het ook dat je maar met een beperkt aantal mensen verbonden kunt voelen. Voor mensen is dat 150. Je kunt dus niet alle 1000 Facebook vrienden aandacht geven. Laat je niet gek maken en breng tijd door met mensen waar je energie van krijgt.”

  • Bedenk voor jezelf of je stressbestendig of stressgevoelig bent. Als je wat minder goed tegen stress kan is het goed om tijdens een drukke dag genoeg pauzes in te lassen om een luchtje te scheppen of een stukje te lopen, zodat je even kunt ‘ontstressen’.


Lees de krant van morgen nu al online!

Lees de krant van morgen nu al online!

Metro.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De krant van dinsdag 18 juni is klaar, gedrukt en is morgenochtend te vinden op onder andere de grote treinstations in Nederland. Benieuwd wat er in staat?

Wat lezen we in de krant van morgen?

Klein voorproefje: we besteden aandacht aan bankzaken. Want ondanks dat Nederlanders misschien ontevreden zijn over de bank waar zij aangesloten zijn, blijven we bij dezelfde. Waar komt dit vandaan?


Rick is de eerste minister van Gehandicaptenzaken

Rick Brinck. / KRO-NCRV

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Heugelijk nieuws! Rick Brink (33) is de nieuwe officieuze minister van Gehandicaptenzaken. Brink mag deze titel dragen na de finale-uitzending maandagavond bij KRO-NCRV. Na de uitslag kreeg Brink ook meteen een tas van Hugo de Jonge aangereikt, „want er is nog wel wat werk te verzetten."

De 33-jarige Brink komt een jaar lang betaald in dienst bij de omroep KRO-NCRV en krijgt een team ter ondersteuning. De omroep gaat het thema dit jaar ook in diverse programma’s op radio en televisie integreren. Brink komt uit Hardenberg (Overijssel) en is daar gemeenteraadslid.


Helft festivalgangers draagt geen oordoppen, maar...

Helft festivalgangers draagt geen oordoppen, maar...

Met oordoppen met muziekfilter hoor je de muziek nog steeds goed. / Paul Bergen | ANP

In samenwerking met Veiligheid.nl

15 JUN 2019

Niets is zo fijn als een concert pakken of dansen op een festival. Maar toch moet je opletten: te lang luisteren naar te harde muziek brengt namelijk risico’s met zich mee voor je gezonde gehoor. Het kan zelfs onomkeerbare gehoorschade opleveren.

Oordoppen helpen, maar uit onderzoek blijkt dat iets meer dan de helft van de bezoekers nooit oordoppen draagt. De Plug in Party on Movement wil daar verandering in brengen.

Ambassadeur worden?


Dit kost een dagkaart voor GP in Zandvoort in 2020

Dit kost een dagkaart voor GP in Zandvoort in 2020

Max Verstappen tijdens GP in Melbourne. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De prijzen voor een dagkaart voor de Nederlandse Grand Prix van 2020 zijn bekend. De goedkoopste dagkaart voor de race is 140 euro voor een volwassene. Dat maakte de organisatie maandag bekend.

Overige prijzen

De prijzen voor een reguliere dagkaart voor de racedag beginnen vanaf 140 euro. Weekendkaarten zijn beschikbaar vanaf 170 euro en een passe-partout voor vrijdag, zaterdag en zondag, is vanaf 185 euro te krijgen.


Likeability of5

Metrofans opgelet: we zijn op zoek naar jou!

Foto van 'Metro'

12 JUN 2019

Pakte jij in 1999 al onze krant uit de bakken op het station? Is er een Metro-verhaal dat jou altijd is bijgebleven? Of maak jij regelmatig vrienden, buren of collega’s blij met onze krant?

Op vrijdag 21 juni vieren we onze 20ste verjaardag en daarom brengen we een feestelijke jubileumeditie uit. Hiervoor zijn we op zoek naar verhalen van onze lezers en fans (vanaf het eerste uur).

Dus: heb jij een Metro-verhaal dat je graag met ons wilt delen? Stuur dan uiterlijk dinsdag 18 juni jouw verhaal in een word-document, met daarbij je naam en een profielfoto naar marketing@metronieuws.nl


like
user_d9fa564f5b5c15332f50e8996b096ed6c4014460_avatar

Boodschappen worden duurder én oneerlijker

Boodschappen doen wordt duurder én oneerlijker / ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat ons eten steeds duurder wordt. Tegelijk roept minister Schouten dat we te weinig betalen voor ons eten. Hoe zit dat?

De kosten voor ons eten zijn ten opzichte van vorig jaar met 3,8 procent gestegen. Vooral aan vlees, vis en zuivel geven we meer uit en groente is duurder geworden. Toch zegt minister Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het AD dat ons eten veel te goedkoop is. „Dat de prijzen in de supermarkten zijn gestegen, heeft voornamelijk met de btw-verhoging van 3 procent te maken”, zegt Jorrit Kiewik, directeur van Slow Food Youth Network. Dat is een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. Kiewik noemt eten net als Schouten te goedkoop. „Eten is op dit moment in overmaat aanwezig, we verspillen daardoor zoveel.”

Veel schakels in de keten


Ben jij ook jarig op 21 juni?

Foto van 'Metro'

11 JUN 2019

Metro viert op vrijdag 21 juni haar 20ste verjaardag! Omdat delen van nieuws in ons dna zit, willen we graag deze speciale dag samen met jou vieren!

Wij feliciteren daarom iedereen die óók op 21 juni jarig is in onze speciale Metro-feesteditie. Hoe tof is het als alle andere lezers jou straks spontaan in de trein gaan feliciteren?

Dus: ben je jarig op 21 juni en wil je dit aan heel OV-reizend Nederland laten weten? Stuur dan uiterlijk dinsdag 18 juni een leuke foto van jezelf, je naam en geboortejaar naar marketing@metronieuws.nl.


Leerlingen Calvijn College moeten nog langer wachten

Leerlingen Calvijn College moeten nog langer wachten

Eindexamens, foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De leerlingen van het Amsterdamse Calvijn College hebben nóg een slapeloze nacht te gaan: de uitslag van de examens komt in elk geval maandag niet meer, zegt een woordvoerder van de Inspectie van het Onderwijs.

Meerdere cijfers ontbreken

Aanleiding voor de vertraging is dat meerdere cijfers ontbreken. Het is volgens de school niet bekend of dit komt doordat toetsen niet zijn gemaakt of dat docenten cijfers niet hebben ingevoerd.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

12 JUN 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Bouwers staken werkzaamheden Zuidasdok

Bouwers staken werkzaamheden Zuidasdok

Bouwers staken werkzaamheden Zuidasdok. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De bouwers van het Amsterdamse Zuidasdok hebben zich teruggetrokken en de werkzaamheden voor de ontwerpfase gestaakt. Volgens een woordvoerster van het project heeft dat te maken met de vertraging die is ontstaan.

De bouwcombinatie (Heijmans, Fluor en Hochtief) heeft met een brief aan de organisatie laten weten dat zij de werkzaamheden voor het definitieve ontwerp neerleggen. Ook zouden zij per direct het merendeel van de vijfhonderd werknemers van het project hebben gehaald, maar dat kan de woordvoerster van Zuidasdok niet bevestigen.

De werkzaamheden aan de ov-terminal gaan nog wel door.


Knoops: zaak tegen Wilders kan niet doorgaan

Geert Wilders (PVV) tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Volgens de advocaat van Geert Wilders kan de rechtszaak tegen de politicus, die volgende week tegen hem op de planning staat, niet doorgaan.  Advocaat Geert-Jan Knoops vindt dat de nieuwe ontwikkelingen in het hoger beroep eerst onderzocht moeten worden. Volgens Wilders heeft toenmalig justitieminister Ivo Opstelten druk uitgeoefend op het Openbaar Ministerie om de PVV'er te vervolgen voor zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraak in 2014.

Bespreken van de verdenkingen

Het hoger beroep tegen Wilders begint volgende week dinsdag. Dan staat het bespreken van de verdenkingen tegen Wilders op de planning. Het gerechtshof in Den Haag - voor deze zaak uitgeweken naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol - heeft twaalf zittingsdagen uitgetrokken voor de behandeling.


Nieuwslezer Jan de Hoop toch nog niet met pensioen

Jan de Hoop. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Jan de Hoop gaat voorlopig nog niet met pensioen. In zijn nieuwe vlog laat de nieuwslezer weten dat hij nog tot 18 december 2021 vroeg zal moeten opstaan om het RTL Ontbijtnieuws te presenteren.

In zijn vlog beantwoordt De Hoop kijkersvragen. Op de vraag of hij binnenkort met pensioen gaat geeft hij aan dat hij tot zijn 67e zal blijven doorwerken, tot 2021 dus. Eerder dit jaar liet De Hoop nog optekenen dat hij in december, als hij 65 wordt, zou stoppen met werken.

Langzaam afbouwen


Islamitische hogeschool verliest bevoegdheid

Exterieur van de islamitische hogeschool van de Stichting Europe Islamic University Of Applied Sciences. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het ministerie van Onderwijs meldt maandag dat de Islamitische onderwijsinstelling EIUAS in Rotterdam zich van minister Ingrid van Engelshoven geen Hogeschool meer mag noemen. De instelling verliest haar bevoegdheid om graden te verlenen.

Verscherpt toezicht

Aanleiding voor het besluit is een onderzoek van de onderwijsinspectie „waarin wordt geconcludeerd dat de financiële en bestuurlijke continuïteit van deze instelling niet is gewaarborgd." De hogeschool lag al onder een vergrootglas sinds de FIOD er in 2016 een onderzoek begon naar mogelijke fraude bij fondsenwerving.


Metropool Amsterdam krijgt 57.000 nieuwe banen

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Dit jaar en volgend jaar krijgt de Metropoolregio Amsterdam, een bestuurlijk samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Flevoland, 32 gemeenten en de Vervoerregio Amsterdam, er 57.000 nieuwe banen bij. Hoewel de economische groei iets achterblijft vergeleken met 2018, is hij hoger dan in de rest van het land. Dat staat in de Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam 2019.

Toerisme en horeca

De economie in de regio groeit dit jaar naar verwachting met 2,8 procent en in 2020 met 2,3 procent, tegen 3,4 procent in 2018. De daling komt onder meer door de zwakke internationale conjunctuur en toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Desondanks behoort de regio Amsterdam tot de drie sterkst groeiende regio's in Europa, samen met Praag en Warschau.


'Gewraakte Boeing dit jaar weer operationeel'

Een fabriekshal van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing waar vliegtuigen van het type Boeing 737 Max gebouwd worden. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Boeing-baas Dennis Muilenberg sprak tijdens de luchtvaartshow in Parijs zijn verwachting uit dat de Boeings van het type 737 MAX dit jaar weer luchtwaardig zullen zijn. De Boeings werden vanwege veiligheidsredenen aan de grond gehouden.

Eerder dit jaar werden de 737 MAX-toestellen wereldwijd aan de grond gezet, na twee dodelijke ongelukken in korte tijd. Boeing werkt sindsdien, in overleg met veiligheidsautoriteiten, aan een update van de toestellen.Volgens Muilenberg zijn sindsdien ook de interne processen bij de vliegtuigmaker onder de loep genomen.

Nieuw toestel


Voedsel in tien jaar tijd 14,5 procent duurder

Boodschappen flink duurder geworden. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In tien jaar tijd zijn de prijzen van voedingsmiddelen met 14,5 procent gestegen. Groente en fruit werd in deze periode vijf keer duurder en zijn daarmee de grootste stijgers. Dat meldt het CBS maandag.

Voor zuivelproducten moeten consumenten 16 procent meer neerleggen dan tien jaar geleden. De prijs van brood en granen steeg met 11 procent. De prijzen van producten als snoepgoed, kruiden en sauzen stegen met 4,9 procent.

Grootste stijging


Burgerdoden bij raketaanval jihadisten

Foto: EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zeker twaalf burgers in een dorp in Noordwest-Syrië zijn om het leven gekomen door een raketaanval. Volgens het Syrische staatspersbureau SANA zit de aan al-Qaeda gelieerde Hayat Tahrir al-Sham achter de aanval.

Veertien anderen raakten gewond bij de aanval op al-Wadidi, een dorp ten zuiden van de stad Aleppo dat onder controle van het regime staat. Hayat Tahrir al-Sham bezet delen ten westen van Aleppo en de noordwestelijke provincie Idlib.

Vijf kinderen


Politie tonnen kwijt aan overbodige 112-app

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie investeerde tonnen in een nieuwe 112-app die inmiddels overbodig is geworden. De app zou in het voorjaar van 2017 worden gelanceerd en de hulpdiensten helpen bij het vaststellen van de locatie van iemand in nood.

Door tegenvallers werd de lancering keer op keer uitgesteld en is de belangrijkste functie van de app, de locatiebepaling, nu niet meer relevant. Dat blijkt uit documenten in handen van RTL Nieuws.

In de prullenbak


Eindexamenkandidaten opnieuw aan de bak

De leerlingen moet opnieuw aan de bak. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Maandag moeten leerlingen op drie scholen opnieuw eindexamen doen omdat er eerder iets misging. De 38 eindexamenleerlingen Duits en biologie van de Duin en Kruidbergmavo in Driehuis (Noord-Holland) zijn de klos doordat het postpakket met de gemaakte examens, dat volgens protocol voor de tweede correctieronde aangetekend naar een andere school was verzonden, zoek raakte bij PostNL.

Geen tweede inspectie

Omdat er daardoor geen tweede externe correctie is geweest, moeten de twee examens volgens de regels van de Inspectie van het Onderwijs over. Ook vwo-leerlingen van het Rythovius College in Eersel bij Eindhoven zijn de pineut, in hun geval doordat een postzak met daarin een aantal van de gemaakte examens werd gestolen.