Metro
Metro Nieuws 18 jan 2019 / 06:00 uur

Overleden oprichter KLM-blad blijkt toch niet dood

Het stond zwart op wit in de krant in december: oprichter van het KLM-magazine Holland Herald Jean-Jacques van Belle was overleden.

Maar nu blijkt dat Van Belle nog steeds leeft. Ten tijde van het overlijdensbericht op 23 december 2018, vertrok hij naar Albanië, waar hij nu nog woont.

Levend in Tirana

De oprichter zou 88 jaar zijn geworden en al een tijd ziek zijn geweest, was te lezen in de nieuwsberichten. NRC vond uit dat hier niets van waar was. Jean-Jacques van Belle leeft in de Albanese hoofdstad Tirana. Een opmerkelijk verhaal.

Ruim twee weken na het verschijnen van het overlijdensbericht liet Jean-Jacques van Belle, „een oudere heer met het witte haar netjes in een scheiding gekamd”, zich zien op de Nederlandse ambassade. Aan NRC vertelt hij dat hij een einde aan zijn leven wilde maken – maar dit ging niet door. Hij had al wel betaald voor een necrologie en deze laten schrijven, en die verscheen gewoon.

Teleurgesteld en moe

Van Belle had voor zijn gevoel niets meer om voor door te gaan. Hij was teleurgesteld en voelde zich moe, zegt hij aan NRC. Eerder zou hij al in Zweden hebben geprobeerd om zelfmoord te plegen. Hij dronk stevig, slikte ‘een paar stevige pillen’ en viel buiten in slaap op een bankje met de hoop op bevriezing. Dat lukte niet. „Het was daar de warmste decembermaand in jaren! Van de eeuw! Het regende”, zegt Van Belle tegen NRC.

Vorig jaar besloot hij opnieuw dat hij niet verder wilde leven. „Ik nam pillen in waarvan mij was verteld dat ze dodelijk zijn. Maar ik werd gewoon weer wakker.” Daarop vertrok Van Belle naar Albanië, waar NRC hem vond en opzocht. Wat de 88-jarige man gaat doen, weet hij nog niet. Misschien vertrekt hij naar Mexico, waar een van zijn zonen woont.

Praten over zelfdoding kan bij stichting Zelfmoordpreventie 113, via het telefoonnummer 0900 0113 of www.113.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Overleden oprichter KLM-blad blijkt toch niet dood
Sluiten