Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 14 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Organisaties wapenen zich tegen pedotrainers

Er gaat één zwarte lijst komen waarop mensen staan die ontucht hebben gepleegd bij sportverenigingen. Op die manier moet het makkelijker worden voor sportverenigingen om daders te weren.

Afzonderlijke lijst

Op dit moment hebben de koepelorganisaties NOC*NSF (sportbonden) en de Vereniging NOV (vrijwilligersorganisaties) een afzonderlijke lijst, waarop alleen mensen staan die bestraft zijn door door het Instituut Sportrechtspraak (ISR).

Het probleem is dat beide lijsten zo goed als leeg zijn. „Er lopen natuurlijk meer van dit soort mensen rond, maar verenigingen lopen er niet mee te koop’’, vertelt Ronald Hetem van de NOV tegenover Het Algemeen Dagblad. „Zo houd je het probleem in stand.”

Verenigingen willen dergelijke incidenten liever stilhouden en straffen de dader alleen intern. Hierdoor kunnen ze zonder problemen elders weer aan de slag. „We willen dat iemand die van het verenigingsbestuur een gebiedsverbod krijgt of geschorst is omdat nog een onderzoek loopt, ook op de zwarte lijst komt’’, zegt Geert Slot van NOC*NSF.

Jerry M.

Een recent voorbeeld hiervan is de zaak van atletiektrainer Jerry M. uit Rotterdam. „De zaak heeft ons opnieuw duidelijk gemaakt dat seksueel misbruik in de sport te vaak voorkomt", zegt Slot. „En opnieuw bleek dat zo’n situatie te lang kon doorgaan zonder dat dit effectief werd aangepakt.’’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.