Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 13 jan 2019

Onthuld: de prijs achter goedkope nepnagels

Laat je ook weleens goedkoop je nagels doen bij een van de vele nagelsalons die Nederland rijk is? Laat je weleens nepnagels zetten voor minder dan 25 euro? Dan zit het er dik in dat er een figuurlijk luchtje aan je nagels zit, zo blijkt na onderzoek van NOS Op 3.

De nagelsalons blijken namelijk een uitstekende dekmantel om illegalen uit te buiten en zwart geld hagelwit te wassen. Er zijn namelijk weinig regels voor het openen van een nagelsalon: je hebt er geen diploma voor nodig en de controle blijkt niet erg streng. Daardoor zijn er veel goede salons met goede werkomstandigheden, maar ook net zo veel slechte.

Buitenland

In verschillende andere landen is er al opgetreden tegen de misstanden: in Engeland en Spanje zijn al netwerken met honderden uitgebuite nagelsalonmedewerkers opgerold, veelal van Vietnamese afkomst. In België zijn dermate veel overtredingen geconstateerd, dat het Openbaar Ministerie begonnen is met een groter onderzoek.

In Nederland zijn dergelijke acties nog niet ondernomen. Wat betreft Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen Herman Bolhaar komt daar snel verandering in. „We kunnen wel stellen dat bij nagelsalons sprake is van een hoog risico op misstanden. Toch wordt er naar aanleiding van deze signalen nog te weinig actief onderzocht en te weinig samengewerkt", aldus Bolhaar tegenover de NOS.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Onthuld: de prijs achter goedkope nepnagels
Sluiten