Metro
Metro Nieuws 8 jan 2019 / 21:40 uur

Nederlandse politie tapte El Chapo af voor VS

Alsof we hier in Nederland plots in misdaadserie beland zijn: bronnen bevestigen aan De Volkskrant dat de Nederlandse politie maandenlang drugsbaron El Chapo afgeluisterd heeft. Waarom? Om de informatie te delen met de Amerikaanse FBI.

Server

Het gaat om een periode van anderhalf jaar, in 2011 en 2012. Daarin heeft de Nederlandse politie de communicatie met drugsbaron Joaquín Guzmán (El Chapo) afgetapt en gedeeld met de FBI. Daardoor hoorde de organisatie voor het eerst in jaren de stem van El Chapo en kregen ze een compleet beeld van zijn omvangrijke organisatie.

Maar hoe is Nederland betrokken geraakt in dit scenario? Dat gaat terug naar één persoon: een IT-specialist – een criminele informant – die een BlackBerry-netwerk voor de El Chapo-organisatie had opgezet. De IT’er ging undercover voor de FBI werken, waardoor zij toegang hadden tot de server.

De FBI zocht samenwerking met een land waar zij de server neer konden zetten. De VS was daarin geen optie, dat zou te veel opvallen. In Nederland wordt soepeler omgegaan met tapverzoeken (en er wordt al relatief veel samengewerkt tussen de Nederlanders en de Amerikanen), daarom werd de server net buiten Haarlem geplaatst.

Dankbaar

De Nederlandse politie kreeg pas na de operatie te horen dat het om El Chapo te doen was. In een presentatie vertelden twee FBI’ers wat ze hadden blootgelegd en hoe belangrijk de Nederlandse bijdrage was geweest. Ze bedankten de politie uitvoerig.

El Chapo geldt als een van de grootste drugsbazen ooit. Hij stond aan het hoofd van het Sinaloa-kartel en er werd al tientallen jaren jacht op hem gemaakt. Hij is meerdere malen gearresteerd, maar wist ook meerdere keren weer te ontsnappen. Inmiddels zit hij vast in de Verenigde Staten en eind vorig jaar is daar het proces tegen hem begonnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlandse politie tapte El Chapo af voor VS
Sluiten