Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 22 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Nederland gaat zich bemoeien met bestuur op Curaçao

Premier Rutte is op werkbezoek in Curaçao en ondertekende daar samen met de Curaçaose premier Rhuggenaath een samenwerkingsconvenant. Doel hiervan is dat Nederland zich meer kan gaan bemoeien met het bestuur en de financiële huishouding op het eiland.

Formeel gezien niet mogelijk

Correspondent Dick Drayer laat in het NOS Radio 1 Journaal weten dat Curaçao al jaren problemen heeft met het op orde krijgen van de financiën. „Er zijn onder meer problemen met de belastinginning en de economie die al drie niet groeit.”

Curaçao is een autonoom land, daarom is het formeel gezien voor Nederland niet mogelijk in te grijpen en bepaalde bestuurlijke missers te voorkomen. Volgens Drayer helpt het convenant hierbij.

Gewenste effect

„Het lijkt een beetje op wat een paar maanden geleden op Bonaire is gedaan, dat wel onder direct gezag van Den Haag valt en waar het bestuur geen keuze had om te accepteren wat Nederland wilde. Die keuze heeft Curaçao wel, en dit is dus geheel vrijwillig. Waarschijnlijk om goede wil te tonen, omdat Curaçao niet zit te wachten op een formele wijziging vanuit Nederland.”

Mocht het convenant niet het gewenste effect teweegbrengen, dan sluit Drayer niet uit dat een formele wijziging er alsnog komt. Een aanwijzing is het zwaarste middel voor Nederland om iets te bewerkstelligen op Curaçao.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nederland gaat zich bemoeien met bestuur op Curaçao
Sluiten