Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Meerderheid bevolking voor rekeningrijden

Gaan we dan toch aan het rekeningrijden? Een ruime meerderheid van de Nederlanders wil de huidige wegenbelasting inruilen voor een vorm van dit systeem. Dat blijkt uit een onderzoek dat I&O Research heeft uitgevoerd namens de Volkskrant.

Taboe

Zelfs automobilisten die veel kilometers maken en rechtse kiezers zijn in meerderheid voorstander. Van de 3263 volwassen Nederlanders die ondervraagd zijn, is 58 procent voor invoering van een vorm van rekeningrijden. Twintig procent is tegen. Daarmee lijkt het erop dat een meerderheid van de bevolking een andere mening is toebedeeld dan het kabinet, die rekeningrijden tot een taboe heeft verklaard.

Wat is rekeningrijden precies? Verkeersdeskundige Ben Immers legde dat eerder uit aan Metro: „Tijdens drukke periodes, dus ‘s ochtends tussen zeven en half negen, en ’s avonds tussen half vijf en zes, kun je automobilisten een kilometerheffing laten betalen. Met een nummerbordherkenning is dat gemakkelijk te regelen.”

Volgens voorzitter van de RAI Vereniging Steven van Eijck is dit het moment om door te pakken. „Een volgend kabinet kan niet meer om invoering van een systeem van betalen naar gebruik heen. Wie nu nog tegen is, staat met de rug naar de toekomst. Het is zaak dat het kabinet met de samenleving snel doorpakt met een breed onderzoek naar de effecten van betalen naar gebruik op zowel de doorstroming, CO2-uitstoot als behoud van overheidsinkomsten."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.