Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

May overleeft motie van wantrouwen

Theresa May heeft de motie van wantrouwen die was ingediend tegen haar regering overleefd. De uitslag is overigens niet heel overweldigend: er waren 325 tegen de motie en 306 voor. Een verschil van 19 stemmers.

„Iedereen die geen vertrouwen heeft in May, zeg ay." „AYYYY." „En iedereen die tegen deze motie van wantrouwen is, zeg nee." „NEEEEE."

Brexitdeal

Dat zijn de woorden waarmee voorzitter John Bercow de leden van het Lagerhuis de zaal in verwelkomt. Om acht uur ‘s avonds werd er gestemd over de motie van wantrouwen die was ingediend tegen Theresa May en haar regering. Deze motie is afgewezen. Dit is de tweede motie van wantrouwen die ze tegen zich krijgt, de eerste kwam vanuit haar partij en was gericht aan haar als premier.

De motie volgde op de brexitdealstemming, die dinsdag op spectaculaire wijze werd afgewezen. May leed een ware nederlaag toen haar deal over het verlaten van de Europese Unie door 432 leden van het Lagerhuis werd afgewezen. Onder hen waren ook veel partijgenoten van May. De laatste keer dat een Britse premier een stemming met meer dan honderd stemmen verschil verloor, was in 1924.

Jeremy Corbyn, die de motie indiende, sprak van een „catastrofale nederlaag" voor de regering. Zijn motie werd gesteund door de Schotse nationalisten en de Groenen.

Hoe het nu verder moet met de brexit is onduidelijk. May zegt maandag met een plan B te komen. De EU zou momenteel plannen bekijken om de brexit uit te stellen tot 2020.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.