Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 24 jan 2019 / 10:59 uur

Kwik stijgt tot 48,6 graden in Australische stad

Bij ons mag het dan vriezen en sneeuwen, aan de andere kant van de wereld lopen de temperaturen hoog op. In de Australisch hoofdstad werd het zelfs zo heet dat er een hitterecord werd gebroken. Het kwik steeg er tot 46,6 graden, melden Australische media.

De Australische stad Adelaide mag zich officieel de ‘heetste hoofdstad’ van het land noemen. Het vorige record stond 10 jaar op naam van Melbourne, waar inwoners in 2009 gebukt gingen onder een temperatuur van 46,4 graden.

Meerdere hitterecords gesneuveld

Adelaide, de hoofdstad van deelstaat Zuid-Australië, had eerder op de dag al het eigen hitterecord gebroken. Dat stamde uit 1939, toen 46,1 graden was gemeten. ABC bericht dat ook op andere plaatsen in de deelstaat hitterecords zijn gesneuveld. Zo steeg het kwik in de plaats Ceduna zelfs tot 48,6 graden.

De hoge temperaturen zorgen voor veel overlast in de zuidelijke deelstaat. Gezondheidsdienst SA Health meldt dat zich in 24 uur tijd 44 mensen met hittegerelateerde klachten hebben gemeld op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen.

Ook op andere plaatsen in Australië is het al geruime tijd snikheet. Rangers hebben volgens Australische media bijna 100 dode en stervende wilde paarden ontdekt in het Noordelijk Territorium. De dieren zijn gevonden bij een opgedroogde drinkplaats in de buurt van Alice Springs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kwik stijgt tot 48,6 graden in Australische stad
Sluiten