Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 30 jan 2019 / 16:22 uur

Koninklijke tekening voor acht miljoen verkocht

Een tekening van Peter Paul Rubens is voor ruim 8,2 miljoen dollar verkocht. Het werk was door prinses Christina ingebracht bij veilinghuis Sotheby’s in New York. Dat ging echter niet zonder de nodige commotie.

Politieke bemoeienis

Het stuk maakt deel uit van een aantal kunstwerken van de koninklijke familie die werden aangeboden via het veilinghuis. Vanuit (en buiten) de kunstwereld kwam het geluid dat het de koninklijke familie had gesierd als de Nederlandse musea eerst een kans hadden gekregen om het stuk in alle rust te verwerven.

Zelfs de politiek heeft zich met de kwestie bemoeid, maar cultuurminister Ingrid van Engelshoven concludeerde dat het aan de eigenaar van het kunstwerk is om te bepalen of het wordt verkocht.

Niet naar Nederland

Volgens de NOS zal de tekening niet naar Nederland komen, hoewel nog niet bekend is gemaakt wie het werk gekocht heeft. Wel is duidelijk dat de Nederlandse overheid geld beschikbaar heeft gesteld voor een bod. Aan het museum Boijmans werd 992.000 euro beschikbaar gesteld voor het bod, dat samen met de Vereniging Rembrandt werd uitgebracht.

Een verslaggever bevestigt dat Nederlanders hebben geboden, maar vertelt dat niet duidelijk is welke verzamelaar of welke musea dat hebben gedaan. Over een week komt er duidelijkheid over de koper.

Sotheby’s schatte het werk van te voren op circa 3 miljoen dollar, 1,2 miljoen van het eindbedrag is voor de veilingkosten. De tekening van Rubens is die van een bijna naakte jongeman met geheven armen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Koninklijke tekening voor acht miljoen verkocht
Sluiten